Β.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:”ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ”

Μοίρασε το

Στελέχη και βουλευτές της ­ΔΗΜΑΡ που «μιλούν στο όνομα του Φώτη Κουβέλη» και γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» καταγγέλλει με συνέντευξή του ο Βασίλης Οικονόμου, δίνοντας συνέχεια στο πρόσφατο συμβάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν μέμφεται τον πρόεδρο του κόμματος.

Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εκφράζει τη διαφωνία του με τη λογική των αποκλεισμών, τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει «ισχυρό πλήγμα» η μη ευόδωση των σχετικών συνομιλιών, ενώ προειδοποιεί ότι χωρίς συμπαράταξη δυνάμεων «θα πάμε όλοι σπίτια μας». Επαναφέρει, τέλος, την πρότασή του για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με συμμετοχή του συνόλου των συνταγματικών κομμάτων και της ΔΗΜΑΡ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

• Τι ακριβώς συμβαίνει στη ­ΔΗΜΑΡ; Πού οφείλεται η «έκρηξή» σας και ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να σας φιμώσουν και να εξοβελίσουν τις απόψεις σας;

Σε κάθε πολιτικό χώρο πρέπει να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας και αλληλοσεβασμού, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας σε επιμέρους ζητήματα. Η δήλωσή μου δεν αποτελεί μομφή προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που σέβομαι και εκτιμώ και ο οποίος μου έχει δείξει μέχρι τώρα ότι σέβεται τις απόψεις μου και τις διαφωνίες μου. Υπάρχουν όμως στελέχη που ισχυρίζονται ότι μιλούν στο όνομά του και έχουν γίνει «βασιλικότεροι του βασιλέως». Τέτοιες νοοτροπίες δεν υπηρετούν ούτε τη ΔΗΜΑΡ ούτε τον πρόεδρο ούτε το σχέδιό μας για τη συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου. Οι παρατηρήσεις μου είναι νομίζω σαφείς και αυτονόητες. Λυπάμαι αν κάποιοι δεν τις αντιλαμβάνονται. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από όσους μιλούν και τοποθετούνται με παρρησία δημόσια, εγγράφως και ενυπόγραφα.

• Για τον τρίτο πόλο, ποιοι είναι οι αποκλεισμοί και ηγεμονισμοί που εντοπίζετε; Τι προτείνετε; Να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με τους «58»;

Η δημιουργία του τρίτου πόλου δεν μπορεί να προκύψει αφαιρετικά αλλά μόνο συνθετικά με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων και των προσώπων που ενδιαφέρονται και πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι σε αυτή την προσπάθεια, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί. Πρέπει να συμφωνήσουμε ένα σχέδιο και να αναζητήσουμε τους βέλτιστους τρόπους εφαρμογής στην πράξη αυτού του σχεδίου, αλλιώς θα πάμε όλοι σπίτια μας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο να συμφωνηθεί μέσα από μια διάσκεψη όλων των κομμάτων ώστε να φανεί καθαρά στον λαό τι λέει το κάθε κόμμα και να σταματήσουν επιτέλους ο λαϊκισμός και η υπερβολή. Το ποιος θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα θα το αποφασίσει τελικά ο ελληνικός λαός στον οποίο πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να επιλέξει τους ικανότερους. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις επιλογές του ελληνικού λαού μεταξύ των μετρίων. Το μη χείρον βέλτιστον δεν είναι ρεαλιστική πολιτική επιλογή σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.

• Το κοινό μέτωπο με τον Ανδρέα Λοβέρδο ναυαγεί; Μήπως κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ υποσκάπτουν τη συνεργασία;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό γιατί αλλιώς θα είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα στην προσπάθειά μας για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου εξουσίας που επιδιώκουμε. Η συγκρότηση της συμπαράταξης των δυνάμεων που πιστεύουν στην πρόταση που καταθέσαμε είναι μείζον ζήτημα, γι” αυτό και περιμένω άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κόμμα του κ. Λοβέρδου, αλλά και των υπόλοιπων κινημάτων που επιθυμούν τη σύμπλευση μαζί μας. Η συμπαράταξη απαιτεί ισοτιμία, καθαρές σχέσεις, νέα εικόνα και συγκρότηση, χωρίς διάλυση των υπαρκτών σχηματισμών και σχημάτων, δεν θέλει ηγεμονισμούς ή μικρομεγαλισμούς. Πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση της προοδευτικής αυτής συμπαράταξης που θα εμφανίσει το σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση και την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας.

• Υπό ποιες προϋποθέσεις η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή;

Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε για ένα χρόνο στην κυβέρνηση και προσπάθησε να χαράξει γραμμές άμυνας σε μια πολιτική εξουθενωτική για τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να ασκεί σκληρή πολιτική χωρίς αναδιανομή πλέον του πλούτου και χωρίς κοινωνική προοπτική και συνοχή. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα διαπραγμάτευση, μια πολιτική διαπραγμάτευση, την οποία πιστεύω ότι μπορεί να κάνει μόνο μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, απαρτιζόμενη από όλες τις συνταγματικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με επιτυχία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου