ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Από τα χέρια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ περνά η έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό καθίστανται ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων της επόμενης ημέρας για τη χώρα.

Πιθανή ανταρσία στην επερχόμενη κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα συνδυαστεί με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ήδη αφήσει τεχνηέντως να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το φορτίο που για ακόμη μία φορά αναλαμβάνουν να σηκώσουν τα μέλη της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος είναι βαρύ. Διλήμματα, ευθύνες, η φωνή της συνείδησης, το ένστικτο της επιβίωσης θα μπουν όλα στη ζυγαριά. Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων υιοθετώντας την προτροπή του πρωθυπουργού ή θα προτιμήσουν να πράξουν με βάση τις «σειρήνες» της κοινωνίας που ζητούν απεγνωσμένα αλλαγή πορείας;

Το ενδεχόμενο να καταγραφούν απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ανησυχεί ως την ύστατη στιγμή τον Γιώργο Παπανδρέου, παρά την πυγμή και τη σιγουριά που θέλουν να εκπέμψουν οι στενοί συνεργάτες του, για επικοινωνιακούς και ψυχολογικούς λόγους περισσότερο, δηλώνοντας ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν επίγνωση του σημείου καμπής που βρίσκεται η χώρα και με τη στάση τους θα δώσουν τη δυνατότητα συνέχισης της προσπάθειας εξόδου από την κρίση». Παράλληλα, για να «χρυσώσουν» το χάπι και να δικαιολογήσουν την εντεινόμενη πολυφωνία, οι ίδιες πηγές μας έλεγαν ότι «η διαβούλευση και η έκφραση γνώμης είναι μια βασική και επιβεβλημένη αρχή που λειτουργεί θετικά για την κυβέρνηση, αφού πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο».

Την ίδια ώρα πάντως, οι ανεπίσημες διαρροές κύκλων του Μαξίμου -με διάχυτο άρωμα εκφοβισμού- έδειχναν το εναλλακτικό πλάνο, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων: «Οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί. Αν υπάρξει αμφισβήτηση, τότε οδηγούμαστε σε εκλογές».

Με δεδομένη την απροθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη νέα αυτή κορυφαία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αυτομάτως η αποκλειστική δικαιοδοσία για την τύχη της, έγκριση ή απόρριψη, περιορίζεται στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ως τώρα αναποτελεσματική -ή και αποτυχημένη για αρκετούς- εφαρμογή του μνημονίου αλλά και το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δυσχεραίνει εξαιρετικά την τελική τους απόφαση, καθώς από τη μια ο πρωθυπουργός τους καλεί επιτακτικά να βάλουν ξανά πλάτη «για να μην βουλιάξουμε» και από την άλλη οι πολίτες και ψηφοφόροι τους έχουν προ πολλού σημάνει προειδοποιητικό καμπανάκι ότι «δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική».

Είναι προφανές ότι οι «πράσινοι» βουλευτές βρίσκονται για πολλοστή φορά κατά τον περίπου ενάμιση χρόνο της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου σε κρίσιμο σταυροδρόμι, μιας και η οδός που θα επιλέξουν θα είναι εκείνη στην οποία θα πορευτεί η χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη να μην προσμετρηθεί η σαφής επισήμανση που συχνά επαναλαμβάνουν -παρά τις ενστάσεις που ασκούν- ότι σκοπός τους δεν είναι να ανατρέψουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ούτε να βάλουν εμπόδια στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλεται. «Θα πρέπει όμως», συμπληρώνουν με νόημα, «η αγωνία και οι παρεμβάσεις μας να μη μένουν στα χαρτιά αλλά να συνυπολογίζονται στην τελική διαμόρφωση των κυβερνητικών αποφάσεων, καθότι αποτελούν μηνύματα της κοινωνίας και της βάσης του κόμματος που ασφυκτιούν και οι αντοχές τους δοκιμάζονται».

Πάντως, οι επικρίσεις τους προς τους υπουργούς δέχονται και εκείνες φαρμακερή κριτική, μιας και δεν είναι λίγες οι «κακές γλώσσες» εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που επισημαίνουν ότι «βασικό κίνητρο για τις αιχμές των βουλευτών είναι να φανούν διεκδικητικοί στα μάτια των ψηφοφόρων τους και να δείξουν ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από τη σκληρή κυβερνητική πολιτική», που όμως θα κληθούν πολύ σύντομα να υπερψηφίσουν, έστω και «με βαριά καρδιά».

Τέλος, δύο πρόσθετοι λόγοι που συμβάλλουν για να απελευθερώνονται τα στόματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι η πάροδος του χρονικού ορίου κατάρτισης ψηφοδελτίων με λίστα αλλά και το προσωπικό τους άγχος, αφού με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, οι μισοί ίσως και περισσότεροι βουλευτές του θα έμεναν εκτός Βουλής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου