ΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ …ΣΚΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ DEBATE

Μοίρασε το

Άλλος για τις Κάννες …Ποιες Κάννες; …Μα αυτή την πολυδιαφημισμένη πόλη της Γαλλικής Κυανής Ακτής, γνωστής και από το περιβόητο κινματογραφικό φεστιβάλ που διεξάγεται εκεί κάθε Μαϊο. Μόνο που το άλλοτε θρυλικό καλοκαιρινό «θέρετρο» των διασημότητων και των στάρλετ που ανέμελες περιφερόνταν κατά το Μαγιάτικο κινματογραφικό φεστιβάλ, γίνεται πλέον συνώνυμο της «καμαρίλας» και παρακμής των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη, αφού από εκεί τον Νοέμβριο του 2011, το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί με την ανοχή και στήριξη των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, μεθόδευσε ανατροπές δημοκρατικά εκλεγμένων Πρωθυπουργών και Κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία, ασχέτως αν η πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου τότε προκαλούσε κύματα δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας στον Ελληνικό λαό και ο Μπερλουσκόνι δεν είχε την πολιτική συμπάθεια ενός σημαντικού τμήματος της Ιταλικής κοινωνίας. Και ενώ στην Ελλάδα η συζήτηση για το τι έγινε στις Κάννες είναι σε πρώτο πλάνο μετά τις αποκαλύψεις των FINANCIAL TIMES, αλλά οι τότε πρωταγωνιστές αποφεύγουν να πουν πως παίχτηκε το παιχνίδι και πως ανατράπηκε ο Γ. Παπανδρέου και επιβλήθηκε η λύση Παπαδήμου, την ίδια τακτική, αλλά με πιο εκωφαντικό τρόπο, ακολούθησε και ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Στο περιβόητο debate των υποψήφιων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε επιτακτικά, τι έγινε στις Κάννες και… ποιοι είστε εσείς, που αλλάζετε εκλεγμένες κυβερνήσεις και υπαγορεύετε δικούς σας όρους στα δημοψηφίσματα αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τ. Πρόεδρος του Eurogroup σφύριξε αδιάφορα. Καλά προετοιμασμένος ο Τσίπρας, του την έχωσε του Γιούνκερ, την κατάλληλη στιγμή. ‘Όλοι, την περίμεναν την απάντηση, αλλά δεν την άκουσαν ποτέ. Ο Γιούνκερ το κατάπιε και στο δικαίωμα (τζόκερ) που είχε για να απαντήσει, προτίμησε να αναφερθεί στα λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ερώτηση του Τσίπρα ήταν: Ποιοι είστε εσείς, που αλλάζετε εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως κάνατε στην Ελλάδα και Ιταλία. Ποιοι είστε εσείς, που θέλετε να υπαγορεύετε τους δικούς σας όρους στα δημοψηφίσματα. Ο Τσίπρας βλέποντας πως ο Γιούνκερ έκανε την «πάπια» επανήλθε, λέγοντας του «δεν μας είπατε κ. Γιούνκερ τι έγινε στις Κάννες. Αν θέλετε να σας δώσω τα δικά μου τζόκερ για να απαντήσετε». Τι άφησε το debate; Ως γεγονός ήταν ενδιαφέρον. Όχι, όμως, ως ουσία, αφού οι υποψήφιοι επιδόθηκαν σε μονολόγους. Bέβαια, αν το συγκρίνεις με ένα ελληνικό debate, είναι η μέρα με την νύχτα. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε, προς το ευρωπαϊκό ακροατήριο τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αποφεύγοντας τις πολωτικές και σκληρές εκφράσεις και είχε ένα λόγο πιο ευρωπαϊκό. Κοινώς εκπροσώπησε εθνικές θέσεις.

Διεκδικώντας τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για το ανώτατο αξίωμα της Ευρώπης, αυτό της προεδρίας της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ελληνων έδωσε για πρώτη φορά στα χρονικά το «παρών» στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου σε μία εφ’ όλης της ύλης τηλεμαχία με τους συνυποψηφίους του. Ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγέτης στα χρονικα της ΕΕ που μίλησε θα ελληνικά στην ευρωπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την εναρκτήρια κιόλας τοποθέτησή του και παρουσίασε την υποψηφιότητά του λέγοντας ότι: « Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Απευθύνομαι στους υποψηφίους και τους ρωτώ: Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα; Εμείς απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους πολίτες και τους καλούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

Έχοντας στη συνέχεια μόλις ένα λεπτό στη διάθεσή του για να απαντήσει στα φλέγοντα ζητήματα των τριών διαφορετικών θεματολογιών της συζήτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης. Στον πρώτο γύρο, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική και κρίση o Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο ερώτημα για την ανεργία και προειδοποίησε πως: «Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότας δε θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, ας μη γελιόμαστε». Χαρακτήρισε την ανεργία «δομική» και αντιπρότεινε ένα ευρωπαϊκό new-deal. «Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι είναι πολύ παλιές, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις θέσεις του συνυποψηφίου του Γκι Φερχόφσταντ και επεσήμανε ότι « Είναι αυτές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική φούσκα στις ΗΠΑ και έθεσαν την Ευρώπη σε κίνδυνο». «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να πάμε σε διάσκεψη του χρέους, ανάλογα με αυτή που δόθηκε γα τη Γερμανία το 1953», ήταν η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ανέφερε για τις τράπεζες.

Μιλώντας για τη λειτουργία των τραπεζών είπε πως «έχω μείνει άναυδος, γιατί τώρα μιλούν bail in προγράμματα αυτή που φορτωσαν με τα bail out ολοκληρους λαούς με χρεη τα οποία θα ξεπληρώνουν τα παιδιά μας. Τώρα η νέα λογική είναι να πάνε να αρπάξουν και τις καταθέσεις. Αυτή τη λογική τη συμμερίζεται ο Γιούνκερ και ο Σουτλς;», ρώτησε και πρόσθεσε ότι «Εμείς είμαστε υπέρ της απομείωσης των κόκκινων δανείων που κατέχουν οι τραπεζες αλλιώς θα φορτώνουν χρέη στα χρέη». Απαντώντας σε ερώτηση του κ.Φερχόφσταντ που κατάγγειλε το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ για πελατειακός σχέσεις με τους τραπεζίτες και για διαπλοκή πολιτικών κομμάτων και τραπεζιτών στην Ελλάδα, τόνισε: «Θα συμφωνήσω ότι υπήρχε κράτος πελατειακό, που έχτισαν τα κόμματα που υποστηρίζονταν από τους κκ Σουλτς και Γιούνκερ. Πράγματι το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, αλλά το φάρμακο έκανε τον ασθενή χειρότερο από την ασθένεια.

Για την πορεία της Ευρώπης

Μιλώντας για την πορεία της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι « Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού έχει αιτίες και υπαίτιους. Είναι αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη. Αυτοί είναι οι υπαίτιοι για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Την Ευρώπη πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς, την γιατί μέχρι τώρα, αναδιανέμει πόνο και εξαθλίωση», επεσήμανε. Περνώντας στο σκέλος που αφορά στο πρόβλημα της βίας στην Ουκρανία οι υποψήφιοι τοποθετήθηκαν και ο κ. Τσίπρας είπε από την πλευρά του πως « χρειάζεται διάλογος και διπλωματία και να μην αναγνωρίσουμε μία κυβέρνηση με τους νεοναζί στην εξουσία. Χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει, να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από τη Ρωσία για να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Για μετανάστευση

Περνώντας στα όσα συνέβησαν στη Λαμπεντούζα και μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι « είναι οξύμωρο να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα τη στιγμή που τα κράτη χρηματοδοτούν πολεμικές επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Λιβύη το Αφγανισταν, η Συρια και άλλες περιοχές κρίσεων όπου δημιουργούνται μετανάστες. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. Δεν είναι αποτελεσματική η καταστολή, γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης, διότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».

Περνώντας στον τελευταίο γύρο ερωτήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, και με επίκεντρο τα θρησκευτικά σύμβολα, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε τονίζοντας ότι «κάθε πολίτης που ζει στην ευρώπη πρέπει να σέβεται τους κανόνες, και κάθε κράτος αντίστοιχα πρέπει να σέβεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη. Πρέπει να πιστεύουν σε όποιο Θεό θέλουν. Αυτό που γίνεται στην Ισπανία με τις αμβλώσεις μας είναι απαράδεκτο και μας γυρνάει σε εποχές του δικτάτορα Φράνκο», είπε καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Πείτε μας τι έγινε στη σύνοδο των Καννών;

Ανεβάζοντας κατακόρυφα του τόνους ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τις πολτικές που υλοποιούνται, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ολοένα και χάνει αρμοδιότητες. Η σύνοδος Κορυφής είναι μία σύνοδος 28 χωρών που στο τέλος γίνεται ότι αποφασίζει η κυρία Μέρκελ. Πείτε μου κύριε Γιούνκερ, τι έγινε στη σύνοδο των καννών; Γιατί ήσασταν εσείς που επιβάλλατε σε μία χώρα τι θα κάνει την ώρα που εσείς που υπερασπίζεστε το σύνταγμα;».

Τι δήλωσε για τη διαφθορά

«Το φαινόμενο της διαφθοράς και η καταπολέμησή της είναι υπόθεση ευρωπαϊκή. Χρειάζεται μία νομοθεσία αποτελεσματική για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,των offshore εταιρειών και όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση».

«Θα διώξουμε την Τρόικα -Την Καταστρόικα»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος για άλλη μια φορά στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος Ζ.Κ Γιούνκερ ανέφερε πως του έθεσε το ερώτημα τι έγινε στις Κάννες, και εκείνος δεν απάντησε! Διατύπωσε στη συνέχεια το δίλημμα πως «ή θα προχωρήσουμε μπροστά ή το όραμα της Ευρώπης θα διαλυθεί» και μιλώντας για την υποψηφιότητά του, έκανε ένα φαντασμαγορικό επίλογο σημειώνοτας ότι ότι « Θέλουμε μία Ευρώπη των λαών. Το κοινοβούλιο θα παίρνει αποφάσεις και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα. Όχι ποδηγέτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Θα προσπαθήσουμε να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την καταστρόικα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου