ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…

Μοίρασε το

της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στο Νταβός! Δεδομένης της προσωπικότητας του πρωθυπουργού και της ευχέρειας με την οποία κινείται στη διεθνή σκηνή, το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη.

Επισημαίνεται όμως διότι ο προκάτοχος του δεν συνήθιζε να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνάξεις. Είναι κι αυτό μια από τις πολλές και διακριτές διαφορές του.

Το ζήτημα είναι αν η ενεργός συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού σε διεθνή φόρα συνεπάγεται θετικό αντίκρυσμα στη χώρα. Σε άλλες εποχές η απάντηση θα ήταν καταφατική. Ενδεχομένως, τέτοιου είδους στάση να ήταν και επιβεβλημένη.

Περιέργως πως όμως, η αποδοχή και η αναγνώριση του Γιώργου Παπανδρέου από τη διεθνή κοινότητα, δεν συνεπάγεται αναγνώριση και αποδοχή της Ελλάδας. Η χώρα παραμένει εκτός αγορών οι οποίες εξακολουθούν να ποντάρουν στη χρεοκοπία της. Τι συμβαίνει; Σίγουρα δεν σημαίνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να σταματήσει τις διεθνείς επαφές του. Ούτε πως θα έπρεπε να παραμείνει εγκλωβισμένος στην μίζερη ελληνική πραγματικότητα, αποκομμένος και αποξενωμένος από το διεθνές γίγνεσθαι.

Από τη στιγμή όμως που έχει κερδίσει το προνόμιο να συνομιλεί άμεσα με όσους ορίζουν τις τύχες του πλανήτη, εύλογα οι προσδοκίες των πολιτών για ευμενέστερη αντιμετώπιση της χώρας, αυξάνονται. Δυστυχώς όμως οι προσδοκίες διαψεύδονται. Ο πρωθυπουργός έχει οργώσει την Υφήλιο, παρουσιάζεται σε διεθνή Μέσα Ενημέρωση, συναντάται και συνομιλεί με ηγέτες της πολιτικής και των αγορών, αλλά η κατάσταση στη χώρα δεν βελτιώνεται. Το βιώνουν οι πολίτες, το γνωρίζει κι ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, στο Νταβός παρουσίασε μια κατάσταση περίπου ειδυλλιακή. Μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις. Τη λύση του Ασφαλιστικού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Είπε πως το έλλειμμα μειώθηκε. Είπε πως η Ελλάδα είναι απ’ τις πλέον διαφανείς χώρες. Προέβλεψε πως ούτε αναδιάρθρωση χρέους θα χρειαστεί, ούτε ελληνική χρεοκοπία θα υπάρξει και πως ακόμα και μέσα στο 2011 η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές!

Η υπεραισιοδοξία του πρωθυπουργού είναι απολύτως δικαιολογημένη. Δεν θα μπορούσε να μιλά σε ένα τέτοιο φόρουμ και να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα του. Από την άλλη όμως εκείνο που προκαλεί προβληματισμό και χρίζει επισήμανσης είναι η αιτιολόγηση της ελληνικής κρίσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το υπέρογκο χρέος που βαίνει διογκούμενο με τη λιτότητα που επέβαλε η Τρόικα, αλλά η αδιαφάνεια.

Συμπέρασμα. Αφού το πρόβλημα δεν είναι το χρέος κι αφού αδιαφάνεια πλέον δεν υπάρχει, τότε πράγματι δεν απομένει παρά να περιμένουμε τις αγορές να αντιδράσουν θετικά κι η χώρα να ξαναβρεί το δρόμο της ευημερίας και της προόδου… Θα δείξει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου