ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Κάτι τρέχει με τον Χρήστο Παπουτσή. Δεν είναι μόνο που ο έμπειρος πολιτικός πετυχαίνει με τον τρόπο του να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Είναι που καταφέρνει να μην επωμίζεται πολιτικό κόστος. Είναι που αποφεύγει να μετατρέψει την Αστυνομία σε σάκο του μποξ. Διότι όταν υπάρχουν κοινωνικές αντιπαραθέσεις η Αστυνομία είναι που καλείται “να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα”.

Κάτι τρέχει με τον Χρήστο Παπουτσή. Δεν είναι μόνο που ο έμπειρος πολιτικός πετυχαίνει με τον τρόπο του να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Είναι που καταφέρνει να μην επωμίζεται πολιτικό κόστος. Είναι που αποφεύγει να μετατρέψει την Αστυνομία σε σάκο του μποξ. Διότι όταν υπάρχουν κοινωνικές αντιπαραθέσεις η Αστυνομία είναι που καλείται “να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά”, ή αλλιώς “το φίδι απ’ την τρύπα”.

 
Καλώς ή κακώς όμως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν έχει πέσει σε αυτή την παγίδα. Κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα, φροντίζει να μεταβιβάσει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν, δίνοντας μαθήματα ασφαλούς πολιτικής οδήγησης σε περιόδους κρίσης κι όχι μόνο.

Παράδειγμα πρώτο. Τι είδους δουλειά είχε η Αστυνομία να βγάλει τους μετανάστες απεργούς πείνας από το Μέγαρο της Υπατίας; Το θέμα ήταν του υπουργείου Εσωτερικών που παραχωρήσει άδειες παραμονής και του υπουργείου Υγείας που διαχειρίζεται μια ανθρωπιστική κρίση.

Παράδειγμα δεύτερο. Τι δουλειά έχει να τσακώνεται η Αστυνομία με τους κατοίκους της Κερατέας που διαμαρτύρονται για τη κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή τους; Είναι θέμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει τη λύση και να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Παράδειγμα τρίτο. Τι δουλειά έχει η Αστυνομία να κυνηγά τους Χούλιγκανς; Είναι θέμα του υπουργείου Πολιτισμού και του υφυπουργού Αθλητισμού να τραβήξει το αυτί των παραγόντων που υποθάλπουν τη βία στους αθλητικούς χώρους. Είναι θέμα των προέδρων να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν την τάξη στους αγωνιστικούς χώρους.

Παράδειγμα τέταρτο. Τι δουλειά η Αστυνομία να κυνηγά τους φοροφυγάδες; Έχει δεν έχει ο Χρήστος Παπουτσής έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τους συναδέλφους του Οικονομίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κι είχε κι αυτός μια κουβέντα να πει μια και το θέμα ήταν απ’ τα πρώτα της επικαιρότητας.

Η οπτική που ο Χρήστος Παπουτσής βλέπει τα πράγματα έχει πολιτικό περιεχόμενο, ασχέτως αν ορισμένοι του αποδίδουν πολιτική ιδιοτέλεια. Διότι πράγματι μπορεί με τη στάση του ο υπουργός να δυσαρεστεί συναδέλφους του υπουργούς – οι οποίοι με τη σειρά τους σπεύδουν να φορτώσουν στην Αστυνομία την διαχείριση των επιπτώσεων από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις – πλην όμως η στάση του μάλλον διευκολύνει την κυβέρνηση.

Για αυτό και το πρόσημο είναι θετικό. Η κατάληψη της Υπατίας έληξε τελικώς χωρίς νεκρό και χωρίς επέμβαση της Αστυνομίας, στην Κερατέα η κατάσταση εκτονώθηκε χωρίς απώλειες και στους αγωνιστικούς χώρους η μόνη που δεν δέχεται πυρά διαμαρτυρίας είναι η Αστυνομία.

Πάλι καλά δηλαδή, διότι σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση, εκτός από φορομπηχτική θα χαρακτηριζόταν και κατασταλτική, διακινδυνεύοντας μια κοινωνική όξυνση με απρόβλεπτες διαστάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου