ΑΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Κοινωνία χωρίς κανόνες δεν δημιουργείται, όμως και αλλαγή της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει αν δεν εμφανιστεί ένα καινούργιο ισχυρό πλαίσιο αρχών. Η ελληνική κοινωνία διχάζεται, οι συντεχνίες αντιδρούν, οι κοινωνικές ομάδες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα κεκτημένα τους.

Το πραγματικό έλλειμμα της πολιτικής είναι το ιδεολογικό. Η κρίση αποκάλυψε (ξεγύμνωσε) το υπάρχον, αλλά αυτό που θα βάλουμε στη θέση του δεν υπάρχει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ασχολούνται με επιμέρους ρυθμίσεις ή επιδιορθώσεις, αλλά ούτε καν για αυτές δεν μπορούν να πείσουν. Δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους για τους ταξιτζήδες (αύριο για τους πανεπιστημιακούς κ.λπ.) γιατί δεν υπάρχει ιδεολογικό πλεονέκτημα. Σε κάθε μεγάλη εναλλαγή ή αλλαγή, υπήρξε ρεύμα, δηλαδή ιδεολογικό προνόμιο. Ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης, ανεξαρτήτως με διαφωνίες ή με τα εκ των υστέρων αποτελέσματα και συμπεράσματα, είχαν ιδεολογικό προβάδισμα. Έπεισαν ότι έχουν σχέδιο και ότι μπορούν να το εφαρμόσουν. Δεν είχαν στην τσέπη τους μια νέα ιδεολογία, όπως ο Άνταμ Σμιθ ή ο Καρλ Μαρξ. Είχαν μια πρόταση και κυρίως συνέπεια -επιμονή- στις θέσεις τους.

Ποια είναι η συνέπεια της σημερινής κυβέρνησης π.χ. στην υπόθεση «άνοιγμα των επαγγελμάτων»; Ποια είναι η συνέπεια στην αλλαγή του κράτους; Ποια είναι η συνέπεια στην αλλαγή του φορολογικού συστήματος; Χρόνια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναμασάνε τις ίδιες υποσχέσεις και σήμερα που η χώρα βουλιάζει στην ύφεση αναζητούν μεσοβέζικες λύσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν στάθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον συνεπής με τις προσωπικές οικονομικές και ιδεολογικές απόψεις. Συμβιβάστηκε με το υπάρχον. Ακόμα και η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, μπροστά στο καθήκον να κάνει αντιπολίτευση, δείχνει σημάδια ασυνέπειας π.χ. ταξιτζήδες, κλείνοντας το μάτι στους διαμαρτυρόμενους.

Ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη εύκολα αλλάζει τακτική και απόψεις, ενώ η Αριστερά βρίσκεται σε εποχή αναζητήσεων. Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συνέπειας, αλλά είναι τα δικά του προβλήματα.

Το ζητούμενο είναι ένα σχέδιο. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αυτά τα λίγα που διαθέτουν στην ιδεολογική και πολιτική τους φαρέτρα τα πολιτικά κόμματα δεν τα υποστηρίζουν, δεν δείχνουν να τα πιστεύουν, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αλλάξουν την πορεία της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου