ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ

Από την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων περνά η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Mε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση καθώς προσκρούει στην κάθετη αντίθεση των επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται και οι οποίες έχουν ευθέως προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν με δυναμικές και παρατεταμένες κινητοποιήσεις.

Η τακτική Παπανδρέου

Μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης με παραδοσιακές συντεχνίες αλλά και έχοντας λάβει τις αυστηρές προειδοποιητικές βολές των βουλευτών του ότι δε θα δεχτούν ξανά νομοσχέδια-σκούπα με κατεπείγουσες διαδικασίες, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε επαναχάραξη της στρατηγικής του μέσω μιας μικρής υπαναχώρησης λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Για το λόγο αυτό, μετέθεσε τη συζήτηση του επίμαχου θέματος για μετά τις γιορτές, παρέχοντας ταυτόχρονα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά ότι θα δοθεί ικανοποιητικός χρόνος για διαβούλευση.

Ωστόσο, επρόκειτο απλά και μόνο για κινήσεις τακτικής που δεν αλλάζουν τη σταθερή βούληση του Μεγάρου Μαξίμου για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, όπως άλλωστε έγινε αντιληπτό από την αναφορά του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

«Το 2011 χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υποχωρεί στις πιέσεις, αφού πιστεύει ότι και με την πρωτοβουλία αυτή εξυγιαίνει την οικονομία και τη βοηθά να ανασάνει, ενώ την ίδια ώρα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μην κατηγορηθεί ως αυταρχική και απόλυτη προτρέπει τους πάντες σε ανοιχτό διάλογο και κατάθεση προτάσεων.

Μέτωπα και υπουργοί

Παρά την αποφασιστικότητα που θέλησε να εκπέμψει ο κ. Παπανδρέου στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη φετινή χρονιά, είναι αλήθεια ότι οι αντιστάσεις που θα πρέπει να καμφθούν είναι ιδιαίτερα ισχυρές με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όλων των θιγόμενων κλάδων να έχουν «δείξει τα δόντια τους» και να απειλούν ότι δε θα πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Πρώτοι οι φαρμακοποιοί έδωσαν ένα δείγμα αγωνιστικής γραφής, διαμηνύοντας ότι η κατάργηση της κληρονομικότητας των αδειών αποτελεί γι’ αυτούς casus belli, ωστόσο η συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ήταν καταλυτική για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης και είχε ως συνέπεια την αναβολή των κινητοποιήσεων που είχαν προαναγγείλει.

Μηχανικοί και αρχιτέκτονες αντιδρούν εξίσου έντονα. Μάλιστα, απέστειλαν -μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- επιστολή προς όλους τους βουλευτές με την οποία εκφράζουν την οργή τους για τις προωθούμενες αλλαγές, κάνοντας λόγο για «πολιτική που δεν είναι βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα και ανάγκες και θα οδηγήσει σε ανελέητο αθέμιτο ανταγωνισμό και μετανάστευση τα καλύτερα μυαλά.». Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη καλείται να τους ηρεμήσει αξιοποιώντας ως προσόν των διαπραγματεύσεων την πραότητα που τη διακρίνει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης θα πρέπει να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» που έχει ανάψει με τους δικηγόρους που βάζουν «κόκκινη γραμμή» για τα κατώτατα όρια των αμοιβών τους και τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Παρόμοια προσπάθεια κατευνασμού των ενστάσεων που καταθέτουν θα επιχειρηθεί και με τους συμβολαιογράφους.

Οι ορκωτοί λογιστές θα απευθυνθούν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με αίτημα να μην καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή των 44 ευρώ την ώρα που λαμβάνουν ως τώρα για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση οφείλει να εμφανίσει πειστικά επιχειρήματα και να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται από τις τάξεις των επαγγελμάτων που οδεύουν προς απελευθέρωση, έτσι ώστε κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου να μην καταγράψει νέες απώλειες στην κοινοβουλευτική της δύναμη.

Τα χρονοδιαγράμματα μέχρι την ψήφιση

Περιθώρια γενικής και αόριστης μετάθεσης του θέματος στο μέλλον δεν υπάρχουν. Τα μέλη της τρόικας που θεωρούν καθοριστική και εξέχουσας σημασίας την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έχουν στείλει τελεσίγραφο για την ψήφιση του σχετικού νόμου, το οποίο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Με δεδομένη τη δέσμευση του πρωθυπουργού για διαβούλευση τόσο με τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και με τους βουλευτές, στο οικονομικό επιτελείο απομένει ελάχιστος χρόνος ως την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει το προσχέδιο, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των πέντε από τα έξι κλειστά επαγγέλματα που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για εκείνα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του ορκωτού λογιστή, του μηχανικού και του αρχιτέκτονα. Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, η απελευθέρωση θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα αίρει όλα τα εμπόδια και τους περιορισμούς που «προστάτευαν» τα εν λόγω επαγγέλματα (ελάχιστες αμοιβές, γεωγραφικά όρια, διαδικασίες αδειοδότησης), ενώ οι μοναδικές εξαιρέσεις που θα επιτραπούν -εφόσον κριθούν δικαιολογημένες από τα αρμόδια υπουργεία- θα είναι για λόγους δημοσίου συμφέροντος κι επιπλέον αν διαπιστωθεί πρόβλημα συνταγματικότητας.

Τα προσδοκώμενα οφέλη

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η υλοποίηση αυτής της διαρθρωτικής αλλαγής θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Με βάση ακριβείς επιστημονικούς υπολογισμούς, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τεσσάρων ετών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική στους αναιμικούς εγχώριους δείκτες με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Επιπροσθέτως, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα βελτιωθούν αισθητά κατά 12,4% και η κατανάλωση κατά 15,5%, ενώ θα επέλθει μείωση των τιμών και συνεπώς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Το κείμενο του Δημήτρη Κουκλουμπέρη φημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημεδίαδα “Το Άρθρο”

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου