Απάντηση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χρήστου Παπουτσή επιχειρεί να δώσει η πλευρά Βενιζέλου, η οποία διέρρευσε κείμενο υποστήριξής του από περίπου 75 μέχρι στιγμής βουλευτές και στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ οι πρώτες τριβές ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων έκαναν την εμφάνισή τους.
Στην επιστολή, με την οποία προτείνουν τον κ. Βενιζέλο για επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι υπογράφοντες περιγράφουν το στίγμα που επιθυμούν να έχει το κόμμα τους στη μετά Παπανδρέου εποχή υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κοινωνία θέλει ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, ανανεωμένο, αξιόπιστο, συλλογικό, δημοκρατικό και εθνικά υπεύθυνο. Λαϊκό και προοδευτικό αλλά όχι λαϊκίστικο και δημαγωγικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που αξιολογεί αυστηρά και δίκαια τον εαυτό του και την διαδρομή του». Και καταλήγουν εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι «η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην νέα εποχή».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, για να χριστεί ένα στέλεχος και επίσημα υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, χρειάζονται 105 υπογραφές. Στη «βενιζελική» πτέρυγα θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν περίπου 200 υπογραφές στήριξης μελών του Εθνικού Συμβουλίου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν μήνυμα άνετης επικράτησης.
Επιπλέον, κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία αναβολή ή καθυστέρηση στην ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών, η οποία έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου, υπενθυμίζοντας ότι ήδη μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα η Εθνική Συνδιάσκεψη με το επιχείρημα της καλύτερης προεργασίας των κειμένων βάσης που όμως είναι έτοιμα. Πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου, ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει και θα μιλήσει με μοναδική ιδιότητα αυτή του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άρα θα έχει παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι θα λάβει τις αποφάσεις του έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και αυτό θα συμβεί από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και έπειτα.
Συντροφικά μαχαιρώματα
Η αντίστροφη μέτρηση για την εσωκομματική κούρσα διαδοχής φέρνει όμως και αντιπαραθέσεις με την πρώτη κόντρα να εκδηλώνεται για το πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη, λόγω της συγγενικής του σχέσης με το Χρήστο Παπουτσή, τον οποίο και θα στηρίξει.
Θέμα παραίτησης του κ. Καρχιμάκη από τη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έθεσε η «βενιζελική» βουλευτής Σοφία Γιαννακά, ενώ από το περιβάλλον του Χρήστου Παπουτσή σχολίαζαν ότι «ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος ήρθαν και βρήκαν τον ίδιο και το Μιχάλη Καρχιμάκη στο ΠΑΣΟΚ»
Για την εκτόνωση της επίμαχης έντασης γίνονται σκέψεις για τον ορισμό επιτροπής που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει την εκλογική διαδικασία με ισάριθμα μέλη από τον κάθε υποψήφιο.
Οι τελικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αναμένεται να ληφθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει –σύμφωνα με πληροφορίες- την Παρασκευή, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει μέσω συνεργατών του ότι θα τηρήσει στάση ουδετερότητας στη μάχη της διαδοχής του.
Υποψήφιος επιμένει να δηλώνει ότι θα είναι και ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αν και τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, εντούτοις έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο σύμπραξης με τον κ. Βενιζέλο.
Κατσέλη: «Προχωράμε για νέο κόμμα»
Από την πλευρά της πάντως, η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επιβεβαίωσε τις διεργασίες μεταξύ των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία κόμματος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ παραδέχτηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τον Χάρη Καστανίδη και άλλα στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και η απόφασή τους είναι να προχωρήσουν σε συγκρότηση πολιτικού φορέα, θέτοντας ως στόχο να προκύψει μετά τις εκλογές μία κυβέρνηση κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του νέου εγχειρήματος θα γίνουν σε παράλληλο χρόνο με την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Δ.Κ.