Με αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας, ισχυρή αυτοπεποίθηση για την επιτυχία του σχεδίου που εφαρμόζεται και «όπλο» τα μέτρα που έχει λάβει στους 15 μήνες της θητείας του, ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το Νταβός.
Σαφώς ικανοποιημένος για την παρουσία του στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε σύγκριση με την τραυματική εμπειρία που είχε ζήσει εκεί πριν από έναν ακριβώς χρόνο.
Για θετική εικόνα που αποκόμισε από το Νταβός έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «αναγνωρίζεται από όλους η προσπάθεια της χώρας, πιάνουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του λαού αλλά και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης».
Ωστόσο, η επιστροφή στην Ελλάδα δε του δίνει κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού. Από τη μια, το κλιμάκιο της τρόικας έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο προόδου της ελληνικής οικονομίας ενόψει εκταμίευσης της τέταρτης δόσης αλλά και προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2012-2014.
Από την άλλη, η εξαιρετικά ρευστή κατάσταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της χώρας μας που μαίνεται, επιτείνει την αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου, το οποίο -αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης- στρέφει το ενδιαφέρον του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και προσδοκά στη δρομολόγηση της ευνοϊκότερης δυνατής λύσης.
«Εκτός συζήτησης η αναδιάρθρωση»
Αν πέρυσι το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ήταν το κύριο αντικείμενο προβληματισμού στο Νταβός, φέτος μεγάλο μέρος των αντίστοιχων συζητήσεων σε πάνελ και «πηγαδάκια» ήταν η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους είναι εκτός συζητήσεως. Δεν είναι στα σχέδιά μας, δεν είναι στον οδικό μας χάρτη», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN. Παρομοίως, απαντώντας σε ερώτηση των «FINANCIAL TIMES» ανέφερε ότι «δεν κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους».
Την ίδια ώρα πάντως, τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου εξακολουθούν να επιμένουν, ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες για μια λύση – πακέτο στην κρίση χρέους των χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και καλά ενημερωμένες πηγές σχεδόν προεξοφλούν την ανακοίνωσή της το αργότερο ως τα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον, διεθνείς αξιωματούχοι όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία αλλά και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες όπως ο µεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, με δηλώσεις τους, έφεραν το ενδεχόμενο και πάλι στην επιφάνεια.
Αναγνωρίζοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τη δεινή θέση της χώρας τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του και τις θρασύτατες πιέσεις των αγορών, ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε με νόημα πως «στη διάρκεια του 2010 λάβαµε όλα τα µέτρα που απαιτούνταν και µε υπευθυνότητα κάναµε το καθήκον µας», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο, γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική και θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση. «Η διαφορά στην ψυχολογία ήταν τεράστια», δηλώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι «η δυσπιστία των ξένων κάμπτεται από τη στιγμή που οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη».
Πρόσωπα και απρόοπτα στο Νταβός
Το θέμα του 41ου Word Economic Forum ήταν «Κοινοί Κανόνες για μία Νέα Πραγματικότητα». Οι συνδαιτυμόνες του οικοδεσπότη και ιδρυτή της φημισμένης διοργάνωσης Κλάους Σουόμπ είχαν την ευχέρεια να συζητήσουν εκτεταμένα για τις ραγδαίες και πολύπλοκες αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως, τον τρόπο διαχείρισης και τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνουν τα παγκόσμια συστήματα διακυβέρνησης, ενώ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εξασφάλιση της συνοχής.
Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, προερχόμενοι από 100 χώρες επισκέφθηκαν το δημοφιλή ελβετικό χειμερινό τουριστικό προορισμό μεταξύ αυτών 1.400 επιχειρηματίες, 35 αρχηγοί κρατών, εκατοντάδες υπουργοί, τραπεζίτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφοι.
Στα απρόοπτα του φετινού φόρουμ καταγράφεται η μικρής ισχύος έκρηξη που σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα των εργασιών σε ξενοδοχείο όπου κατέλυαν στελέχη πολυεθνικού τραπεζικού ομίλου, με μικρές υλικές ζημιές. Αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, το γεγονός θορύβησε το ήσυχο και αστυνομοκρατούμενο Νταβός, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την αξιοπιστία των ύψιστων μέτρων ασφαλείας που είθισται να λαμβάνονται.
Διευκολύνσεις υπό προϋποθέσεις από την τρόικα
Καθοριστικό παράγοντα για να υπάρξει συνδρομή στην υπέρβαση της κρίσης του ελληνικού χρέους αποτελεί για την τρόικα η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων της επόμενης τριετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια των ελεγκτών συνδέουν ευθέως τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη νέα παρτίδα διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και τις προθέσεις υλοποίησής τους, τόσο με την απρόσκοπτη εξασφάλιση της τέταρτης δόσης όσο και με τη γενικότερη βελτίωση στους όρους δανειοδότησης της χώρας μας.
Βασικές προϋποθέσεις που θα παίξουν ρόλο στις τελικές εισηγήσεις των δανειστών φέρεται να είναι οι πρόσθετες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ με σκοπό τη μεγαλύτερη εξυγίανσή τους και την εντατικοποίηση της απόδοσής τους, οι διορθωτικές κινήσεις στο ασφαλιστικό (περικοπές στα βαρέα και τις κύριες συντάξεις) και το περαιτέρω «ψαλίδισμα» των κοινωνικών παροχών προς ορισμένες ομάδες πληθυσμού.
Υπενθυμίζει εκκρεμότητες το ΔΝΤ
Στο μεταξύ, τις προτεραιότητες που θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στο 2011 υπενθυμίζει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζοντας ότι η επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας είσπραξης των φόρων, τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και η επέκταση των συμβάσεων του αεροδρομίου είναι τα μέτρα -σε ότι αφορά στα έσοδα- στα οποία οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή της την τρέχουσα χρονιά.
Στο σκέλος των δαπανών, η έκθεση του ΔΝΤ εισηγείται νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο που η κυβέρνηση τις προωθεί μέσω του ενιαίου μισθολογίου, περιστολή των εξόδων των νοσοκομείων, ενώ «μαχαίρι» προτείνεται και για τα οικογενειακά επιδόματα και τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον βλέπει «αξιοσημείωτες προσπάθειες εξυγίανσης» για την Ελλάδα με ευοίωνες προοπτικές για το 2012.