ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Η ποινή ισόβιας κάθειρξης και δεκαπέντε επιπλέον μηνών για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα που δολοφόνησε το δεκαπεντάχρονο, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008 είναι αναμφισβήτητα μια ιστορικής σημασίας απόφαση, όπως παραδέχεται και η συνήγορος της οικογένειας του μαθητή, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με την καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά του ειδικού φρουρού και τη δεκαετή φυλάκιση του συνεργού του, Βασίλη Σαραλιώτη η δικαιοσύνη από τη μια απέδειξε ότι σέβεται τη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού που οι δράστες του εγκλήματος και η υπεράσπισή τους επιχείρησαν να προσβάλλουν και από την άλλη έστειλε σαφές μήνυμα παραδειγματισμού σε επίδοξους καταχραστές της εξουσίας και αποτροπής επανάληψης παρόμοιων αποτρόπαιων φαινομένων στο μέλλον.

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στο Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη μέσω του ακόλουθου συνδέσμου ΔΙΚΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ

Για την απόφαση του δικαστηρίου

Είναι μια ιστορικής σημασίας υπόθεση. Είναι ιστορικής σημασίας το γεγονός οτι η καταδίκη ήταν για άμεσο δόλο, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς στρογγυλέματα και ωραιοποιήσεις. Γιατί στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων αστυνομικής βίας δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις δικαστικής ωραιοποίησης των εγκλημάτων και αυτό ίσως ενθάρρυνε την επανάληψη τους.

Για την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων

Αυτή δεν ήταν μια απόφαση σκοπιμοτήτων ή μια απόφαση απλού παραδειγματισμού. Ήταν μια 8μηνη επίπονη διαδικασία με ακραία καταχρηστική άσκηση υπερασπιστικών δικαιωμάτων. Είχαμε φτάσει στο σημείο σε κάθε συνεδρίαση να υποβάλλεται μια μήνυση είτε προς την μητέρα του θύματος, είτε στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, είτε σε μάρτυρες, είτε να απειλούνται με μήνυση δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης στο Eφετείο

Είναι θέση και εκτίμηση της πολιτικής αγωγής πως μέσα απο τη πρωτόδικη διαδικασία φωτίστηκαν σε τέτοιο βαθμό τα πραγματικά περιστατικά και αναδείχθηκαν με τέτοιο τρόπο οι προθέσεις και οι ενέργειες των κατηγορουμένων ώστε αυτά που έχουν αποδειχθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν σε μια ανάλογη διαδικασία.

Για την εμπλοκή της αστυνομίας στην ακροαματική διαδικασία

Κατά τη διαδικασία αναδείχθηκε μια ζοφερή διάσταση της υπόθεσης. Η προσπάθεια δηλαδή ορισμένων αστυνομικών να παρέμβουν ακόμη και στο ανακριτικό έργο. Η οικογένεια Γρηγορόπουλου είναι αποφασισμένη μέχρι τέλους να συνδράμει στη διερεύνηση αυτού του σκοτεινού ρόλου επίορκων αστυνομικών. Πρέπει και το Εφετείο όταν θα εξετάσει την υπόθεση να έχει κατά νου ότι υπήρξαν απόπειρες παρέμβασης και εξωθεσμικές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου