ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Από μια πρώτη ανάγνωση του Ευρωβαρόμετρου προκύπτουν δύο σημαντικά ευρήματα. Πρώτον ότι οι Έλληνες βλέπουν μαύρο το μέλλον τους αφού το ποσοστό της απαισιοδοξίας τους για το μέλλον αγγίζει το 100%. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι δύο στους τρεις υποστηρίζουν την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία και δηλώνουν διατεθειμένοι να υποστούν θυσίες για να γίνει αυτό…

Τα δύο ευρήματα προφανώς αντίθετα μεταξύ τους, καθώς από την απόλυτη απαισιοδοξία του πρώτου περνάνε στην ελπίδα έστω και αμυδρή για ένα καλύτερο μέλλον, έχουν την εξήγησή τους. Ο φόβος που έχει καταλάβει τους πολίτες με την κατανόηση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος της χώρας, με την αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας, προσγείωσε τους πολίτες σε μια οδυνηρή πραγματικότητα που κρυβόταν για χρόνια κάτω από το χαλί.

Παράλληλα η απειλή χρεοκοπίας, η οποία απεφεύχθη στο παρά πέντε, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης και στήριξης, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις του διεθνούς τύπου, δημιούργησαν ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, καταστροφικό για την προοπτική των επιχειρήσεων και για νέες επενδύσεις.

Οι δραστικές μειώσεις των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων και το αβέβαιο μέλλον που συντηρεί η μόνιμη μετρολογία, καθήλωσαν την κατανάλωση και νέκρωσαν την αγορά. Όλα αυτά είναι γνωστά και τα βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο φαίνεται πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Φαίνεται πως ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει συνειδητοποιήσει πως η χώρα δεν ήταν δυνατόν να βαδίσει στην ίδια ρότα που κινήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η διεφθαρμένη και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που είχε εξελιχθεί σε εκκολαπτήριο διαφθοράς, το πελατειακό κράτος που μας είχε εθίσει όλους στην αναξιοκρατία, το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, με το ξεκοκάλισμα των επιδοτήσεων, που αντί να χρησιμοποιηθούν για νέες παραγωγικές επενδύσεις, χρησιμοποιούντο για πολυτελή διαβίωση κάποιων και για αντιπαραγωγική κατανάλωση, δείχνει να πνέει τα λοίσθια. Είναι ένας λογικός λόγος για να αιτιολογηθεί το συμπέρασμα του Ευρωβαρόμετρου ότι οι Έλληνες λένε ναι στις ριζικές αλλαγές στη χώρα και είναι έτοιμοι να υποστούν θυσίες για να υλοποιηθούν.

Η προσγείωση στην πραγματικότητα έχει δημιουργήσει όπως δείχνει η μέτρηση πολιτική ωρίμανση σε μεγάλο και πάντως πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας μας, που απαγκιστρώνεται σιγά σιγά από τις λαϊκιστικές σειρήνες που της χαϊδεύουν τα αυτιά με ανέξοδα παχιά λόγια, και απαιτεί το τέλος του κατήφορου που οδηγήθηκε η χώρα. Αρκεί το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και κυρίως η κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις, να αφουγκραστούν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων στιγμών που περνάει ο τόπος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου