ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Μοίρασε το

Θέλουν να σώσουν τη χώρα, αλλά βλέπουν τους πολιτικούς τους χώρους να απειλούνται σοβαρά. Η κυβερνητική περιπέτεια στο κοινό σχήμα με τη Ν.Δ. και η πρόσδεση στο άρμα του Αντώνη Σαμαρά έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μπροστά στον κίνδυνο της πολιτικής τους εξαΰλωσης.

Τρικομματική η κυβέρνηση, όμως ο ένας κερδίζει και οι δύο έχουν μόνο απώλειες. Αυτό δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό φωνάζουν στις ηγεσίες της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου πολιτικά στελέχη και η βάση των δύο κομμάτων.

Τα παραπάνω αγωνιώδη μηνύματα φαίνεται πως αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη εσχάτως τα επιτελεία του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, συντονίζοντας τη δράση τους εντός του κυβερνητικού σχήματος, σε μια απόπειρα απεγκλωβισμού από την παγίδα της -επιζήμιας για εκείνους- απόλυτης ταύτισης με τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Με άλλα λόγια, επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους την υποτιμητική κατηγορία των «δορυφόρων» της Ν.Δ., που τους προσάπτουν εσωκομματικοί επικριτές και η αντιπολίτευση, προχωρώντας σε κινήσεις με σκοπό την ανάδειξη των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών που θεωρούν ότι τους χωρίζουν με το μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο. Αν σταματήσουν να φυλλορροούν και σε δεύτερο στάδιο δρέψουν εκλογικά οφέλη, το αποτέλεσμα θα κριθεί επιτυχές, η προσπάθεια όμως, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες και πολιτικοί παρατηρητές, έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ως πολύτιμη ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί η στρατηγική της τήρησης διακριτών αποστάσεων από τη φιλοσοφία της Ν.Δ. Είναι ενδεικτικό ότι οι τόνοι παραμένουν υψηλοί και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σκληρές.
Προνομιακό πεδίο ενδυνάμωσης του τρωθέντος κοινωνικού προφίλ για την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί η ανάδειξη ζητημάτων καθημερινότητας για τους πολίτες, όπως η ανεργία, η μείωση του ΦΠΑ και η λήψη ανακουφιστικών μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Για τα θέματα αυτά, οι μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι δεν αρκούνται απλώς σε επιθέσεις εναντίον του Μαξίμου και «γαλάζιων» υπουργών, αλλά αναπτύσσουν ανταγωνιστικές σχέσεις και μεταξύ τους…
Το τελευταίο διάστημα, η ΔΗΜΑΡ παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να αποδείξει ότι είναι ένας διακριτός πόλος στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο το αντιρατσιστικό: Βουλευτές της κατέθεσαν ερώτηση για την υπόθεση της Siemens, η βουλευτίνα κ. Γιαννακάκη συγκρούστηκε με τον υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών Χ. Αθανασίου για το θέμα της ιθαγένειας, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η απουσία του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη από το γεύμα με τον Ντάισελμπλουμ. Επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, αλλά μάλλον ήθελε να αποφύγει την τοποθέτησή του στο κάδρο. Σε αυτό το κλίμα διαφοροποιήσεων εντάσσονται οι κατηγορίες της υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη εναντίον του υπουργού Υγείας και του πρωθυπουργού αλλά και η χτεσινή κίνηση πέντε δημάρχων που ανήκουν ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς (πιο κοντά στη ΔΗΜΑΡ, παρά στο ΠΑΣΟΚ) για να επιβεβαιωθεί η άποψη ότι «κάτι τρέχει». Το κεντροαριστερό «αντάρτικο» της επιβίωσης συνεχίζεται…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου