ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΥΜΝΟΙ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΜΑΖΑΟΥΕΡ

Μοίρασε το

Την ώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος επιβράβευε τη Χρυσή Αυγή, παρομοιάζοντας τις μαφιόζικες πρακτικές της με “αυθεντικό ακτιβίστικο κίνημα” ο Μάρκ Μαζάουερ χαρακτήριζε την άνοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης ως το πιο επικίνδυνο φαινόμενο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο διακεκριμένος ιστορικός, η θεωρία των άκρων αντλεί την προέλευσή της από την ψυχροπολεμική θεωρία του ολοκληρωτισμού και κατηγόρησε το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης ότι υποτιμά τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., για μια σειρά λόγους, είναι ανίκανα να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αν υπερβεί τη ρητορική περί “κατοχής”.

Ανέλυσε εκτενώς την ιδεολογική συγγένεια της Χρυσής Αυγής με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, αναδεικνύοντας την εμμονή στη φυλετική καθαρότητα και στο δίκαιο του αίματος και στον εθνικισμό. Τόνισε την αντί-μεταναστευτική και αντισημιτική και αντι-κομμουνιστική της ρητορική, όπως ακριβώς δηλαδή και ο ναζισμός, και πρόσθεσε πως η αντι-κομματική και αντι-μεταπολιτευτική ρητορική, η οποία συμπυκνώνεται στο όραμα για έναν λαό πραγματικό άρχοντα που θα δοξάζει τον Ηγέτη του, δηλαδή τον Φύρερ, συνιστά ευθεία απειλή για τη δημοκρατία.

Στην αντίπερα όχθη τόνισε πως όλες οι δυνάμεις της ελληνικής Αριστεράς αποδέχονται πλήρως την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ ακόμα και οι καταληψίες δεν συνιστούν ανομία. Ακόμα και οι μορφές βίας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 2009, όπως οι επιθέσεις με μολότοφ, συνιστούν δευτερεύουσα απειλή για τη δημοκρατία. Κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρατική εξουσία συνιστά “αποικισμό” του κράτους και υπογράμμισε πως ο βαθμός διαφθοράς των κομμάτων αυτών είναι τέτοιος που τα καθιστά ανίκανα για οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση.
O Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης μίλησε την Τετάρτη στο Derree. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών, από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία μέχρι την Ελλάδα των δεκαετιών του 1930 και ’40. Το θέμα της διάλεξής του ήταν “Μια νέα Εποχή των Άκρων; Ιστορικές αντανακλάσεις της παρούσας κρίσης”.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου