Ανασχηματισμός νέας “φιλοσοφίας”

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης προβλέπει ότι ένας ανασχηματισμός νέας “φιλοσοφίας” που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις, είναι στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού. Θα γίνει την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και θα έχει ανατροπές. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης προβλέπει ότι ένας ανασχηματισμός νέας “φιλοσοφίας” που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις, είναι στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού. Θα γίνει την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και θα έχει ανατροπές.


Η φονική πυρκαγιά έχει ανατρέψει το σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τηνεπόμενη ημέρα εξόδου της χώραςαπό τα μνημόνια. Οι αλλαγές πυκνές. Οι ανατροπές ακόμη περισσότερες. Και το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να ανταπεξέλθει με αποφασιστικότητα.

Η διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών αναγκαστικά έδωσε τη θέση της στη διαχείριση των πυρκαγιών. Αυτή άφησε πολλά τραύματα στη κυβέρνηση.

Οι καρατομήσεις σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική απλά έγιναν γιαλόγους επικοινωνιακούς και αρκετά καθυστερημένα.Απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και εγρήγορση για να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα και οπωσδήποτε αλλαγή φιλοσοφίας.

Ανασχηματισμός νέας φιλοσοφίας

Ο επικείμενος ανασχηματισμός δε θα πρέπει να περιοριστείμόνο σε αλλαγές προσώπων. Θα πρέπει να δώσει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα. Έξω από μνημόνια και δεσμεύσεις, να ενδυναμώνει το όραμα και τις προοπτικές σε μια κοινωνία που «μάτωσε» από στερήσεις και φορολογικές επιδρομές, εδώ και οκτώ χρόνια.

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο παροχών 750 εκατ. ευρώ περίπου του 2019. Αυτό θα βασίζεται στις προτάσεις του ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία. Ο λόγος για τον “δημοσιονομικό χώρο” που καταγράφει ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός επιπλέον των αντίμετρων.

Οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα, με σχετική εισήγηση του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον πρωθυπουργό έως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, οι φονικές πυρκαγιές άλλαξαν το σχεδιασμό. Έτσι, μένει να φανεί αν θα επηρεάσουν το τελικό μείγμα του πακέτου παροχώνπου θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Και θα έπρεπε – βάσει του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού – να περιέχει μόνο φοροαπαλλαγές για το 2019. Αρκετοί υπουργοί στις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα,προτείνουν ενίσχυση κοινωνικών δαπανών.

Πως δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να σκέφτεται τη μη περικοπήστις συντάξεις το 2019. Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών, προς το παρόν, κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 500 – 900 εκατομμυρίων ευρώ ως ασφαλή υπέρβαση του στόχου του 2018.

Οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να βρουν θετική ανταπόκριση, από την πλευρά των δανειστών. Αυτοί θα ξεκινήσουν τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Και έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις τους στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.

Η Κομισιόν δέχεται την ύπαρξη αντιμέτρων. Αλλά όχι “δημοσιονομικού χώρου” από το 2019 και μετά. Ενώ έχει προαναγγείλει διαπραγμάτευση η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο μαζί με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού.

Τα ζητήματα είναι πάρα πολλά και απαιτούναποφασιστικότητα και ευελιξία. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει το περιθώριο πίστωσης χρόνου. Θα πρέπει ταχύτατα και με επιτυχία να υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου