του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ
Είκοσι ημέρες μετά τον ανασχηματισμό ο οποίος στόχευε σε καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, ταχύτερη υλοποίηση του έργου και αποτελεσματικότερο επικοινωνιακό σχεδιασμό, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το συντονιστικό/ επικοινωνιακό έλλειμμα αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε να ακολουθεί ασθμαίνουσα την επικαιρότητα, η οποία επανειλημμένως διαμορφώθηκε ερήμην της και εις βάρος της. Στην περίπτωση π.χ. της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ και της πρότασης της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος εντός του 2011, η συζήτηση για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό αναδείχθηκε περισσότερο από την εσωκομματική διαφοροποίηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη και εν τέλει τη διαγραφή του, παρά από τα κυβερνητικά αντανακλαστικά.
Στη προανακριτική επιτροπή για το Βατοπαίδιο, με αφορμή τη νέα πραγματογνωμοσύνη που ζήτησαν τα μέλη της για να διαπιστωθεί η αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν, οι συμμετέχοντες κυβερνητικοί βουλευτές βρέθηκαν σε αμηχανία απέναντι στο επιχείρημα της ΝΔ, «πόθεν τεκμαίρεται ότι υπήρξε σκάνδαλο εφόσον δεν έχει εισέτι διαπιστωθεί βλάβη του Δημοσίου».
Ανάλογος επικοινωνιακός μετεωρισμός υπήρξε και στην εξεταστική για τη Siemens όπου η ΝΔ διαφώνησε με την πρόταση του ΛΑΟΣ να κλητευθεί ο Κώστας Σημίτης, λέγοντας ότι, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πρώην πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να μπει σε λογική συμψηφισμού λόγω της κλήτευσης Καραμανλή στην προανακριτική για το Βατοπαίδιο.
Η συζήτηση για το αν θα υπάρξει και άλλο μνημόνιο μετά το 2013 κυριάρχησε στην επικαιρότητα επί ημέρες και αναπαράχθηκε στην Ευρώπη, μέχρι η κυβέρνηση να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα νέου μνημονίου ή παράτασης του υφισταμένου. Η μετάθεση του παραπολιτικού ενδιαφέροντος από την «κεντροδεξιά πολυκατοικία» στην «πράσινη» όπου «συγκατοικούν» το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη, αποτέλεσε ακόμα μία περίπτωση επικοινωνιακού αβαντάζ που είχε η κυβέρνηση ελέω Καρατζαφέρη, το οποίο γύρισε μπούμερανγκ.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι επιπτώσεις των αρρυθμιών γίνονται εμφανείς και στη μάχη των περιφερειών όπου οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν κλίμα αβεβαιότητας, ακόμα και σε περιοχές που θεωρούντο «κλειδωμένες». Η τείνουσα να επικρατήσει γραμμή αντιπαράθεσης, επί τη βάσει της «υπέρ ή κατά του μνημονίου» στάσης των υποψηφίων, επίσης μαρτυρεί αδυναμία επιβολής ατζέντας.
Ενδεικτικό της αποδιάρθρωσης που επικρατεί είναι ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε την απόφαση της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ αντινομάρχου Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου να διεκδικήσει τον δήμο Κομοτηνής ως επικεφαλής αμιγώς μειονοτικού συνδυασμού, λίγη μόλις ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση! Παρ’ ότι ο μέχρι πριν δέκα ημέρες γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης προέρχεται από την περιοχή, ουδεμία ειδοποίηση υπήρξε εκ μέρους του στο κόμμα προκειμένου να προληφθεί η αρνητική εξέλιξη.
Ο νέος γραμματέας Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος σήμερα και αύριο επισκέπτεται τα Ιωάννινα προκειμένου να πραγματοποιήσει συσκέψεις με κομματικούς παράγοντες και τους βουλευτές της περιοχής για τον εκλογικό σχεδιασμό, βρέθηκε προ απροόπτου με την περίπτωση της Μουσταφάογλου, αλλά δεν είναι η μόνη αρνητική έκπληξη την οποία αντιμετώπισε σε σχέση με την κατάσταση που βρήκε στο κόμμα.
Δεδομένων των παραπάνω διαπιστώσεων και ευκαιρίας δοθείσης με την επικείμενη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις συμπληρωματικές του ανασχηματισμού.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΑΛΛΑΓΩΝ
Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται η τοποθέτηση ενός ακόμα υφυπουργού αρμόδιου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εξωκοινοβουλευτικός. Στο υπουργείο Οικονομικών επίσης ίσως υπάρξει ενίσχυση, αν όχι με έναν ακόμα υφυπουργό, ίσως με την μετακίνηση εκεί, ως συμβούλου, του Κώστα Θέου. Ο κ. Θέος -στενός πολιτικός φίλος του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου- διατηρεί γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού, με αφορμή όμως την οργάνωση γενικής γραμματείας πρωθυπουργού από την Ρεγγίνα Βάρτζελη, έχει ξεκινήσει συζήτηση για ενδεχόμενη μετακίνησή του. Εκκρεμεί βεβαίως και η τοποθέτηση υφυπουργού Δικαιοσύνης στην θέση του Απόστολου Κατσιφάρα ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας.
Για την θέση προοριζόταν ο Μάρκος Μπόλαρης πριν βρεθεί εκών άκων υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και είναι λίαν πιθανό να καταλήξει όντως υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για τα σωφρονιστικά καταστήματα, αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη το προβάδισμα του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εξελίξεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σε ότι αφορά στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο ανασχηματισμός, η ανακατανομή αρμοδιοτήτων και η αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι προφανές ότι έχουν δρομολογήσει αναδιάταξη των συσχετισμών ισχύος στην κυβέρνηση, οι οποίοι όμως θα παγιωθούν στην πράξη και όχι απαραίτητα βάσει των τίτλων και του οργανογράμματος. Οι κραδασμοί, οι υπόγειες συγκρούσεις και οι καραμπόλες θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα, με επιπτώσεις που μένει να διαπιστωθούν και με τη χώρα, δυστυχώς, να βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΞΑΝΑΚΤΥΠΑ
Με νέες βολές και σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης επανήλθε η Αριστερή Πρωτοβουλία, ζητώντας αναθεώρηση στάσης έναντι της τρόικας και του μνημονίου: «Η πρόσφατη αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι εφάρμοσε λάθος συνταγή στην Ελλάδα επιτάσσει όχι μόνο να ορισθεί ημερομηνία εξόδου από την επιτήρηση αλλά και να αναλάβουν οι πολιτικοί τις ευθύνες και όχι να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ απέτυχε παταγωδώς στις προβλέψεις του αλλά η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει όρθια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς ούτε για αποτυχία. Δεν μπορεί ο οικονομικός, πολιτικός και πολιτισμικός μαρασμός να είναι το πεπρωμένο της Ελλάδας.»
Το άθρο του Λάμπρου Καλαρρύτη δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ”