ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: ΚΑΤΙ (ΘΑ) ΞΕΡΕΙ Η ΒΑΣΩ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Είναι κανόνας στην πολιτική: “Δεν χρειάζεται να είσαι υπουργός για να κάνεις πολιτική”! Άνευ …χαρτοφυλακίου στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, η Βάσω Παπανδρέου επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Πριν από ένα χρόνο, όταν η χώρα έμπαινε σε ρυθμούς μνημονίου και Τρόικας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμη να παραιτηθεί – όπως η ίδια ομολόγησε πρόσφατα. Το καλοσκέφτηκε όμως και έμεινε στο παιχνίδι, διατυπώνοντας ουκ ολίγες φορές, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις. Για αυτό και Γιώργος Παπανδρέου, ουδέποτε έπαψε να σκέφτεται τον τρόπο που θα την αξιοποιούσε καλύτερα.

Στη δεύτερη κυβέρνηση του, ο πρωθυπουργός δεν είχε για αυτήν θέση κενή. Πλην όμως της “χρύσωσε το χάπι”, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο, την έθεσε επικεφαλής ομάδας εργασίας που θα προωθούσε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίων υπογραφών στην ΕΕ για τη νέα Συνθήκη της Λισσαβόνα.

Έκτοτε, η Βάσω Παπανδρέου έβλεπε τον εαυτό της ως εν αναμονή υπουργό και μάλιστα σε “παραγωγικό” υπουργείο. Αργά ή γρήγορα η συγκυρία για να πλησιάσει το στόχο της θα έφτανε. Σε μια στιγμή που φούντωσε η συζήτηση για την αναδιάρθρωση ή μη του ελληνικού χρέους, η Βάσω Παπανδρέου ήταν η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ που πρότεινε αναδιάρθρωση (προσοχή όχι μονομερής) σαν λύση “εδώ και τώρα”. Τη διαφοροποίηση της από την κυβέρνηση που θεωρεί ταμπού ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδείς μέμφθηκε. Αντιθέτως, ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να την αναδείξουν.

Η Βάσω Παπανδρέου είτε από καλή πληροφόρηση, είτε κατόπιν συνεννόησης πρόλαβε να προεξοφλήσει κάτι που έχει (σχεδόν) συμφωνηθεί να συμβεί. Όπως ελάχιστοι, ενδεχομένως, γνωρίζουν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κλείδωσε προ ημερών όταν ο τραπεζικός οίκος Lazard, ως σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα διαχείρισης χρέους, συμφώνησε τις γενικές γραμμές του σχεδίου της με την ΕΚΤ. Για να κλείσει οριστικά το deal μένει να συμφωνήσουν κι οι Έλληνες τραπεζίτες.

Η Βάσω Παπανδρέου που δείχνει να γνωρίζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου, έσπευσε να διασκεδάσει τους φόβους τους, λέγοντας “ότι αν μπορούσε να επιτευχθεί μια λύση η οποία θα εκλαμβάνονταν ως οριστική απ’ τις αγορές, τότε τα ομόλογα (σημ: που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες και θα “κουρευτούν”) θα ανακτούσαν ολόκληρο ή μέρος της αξίας τους”.Αν μη τι άλλο έδειξε πως διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους.

Από την άλλη, υποστηρίζοντας τις βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου και της ελληνικής κοινωνίας, η Βάσω Παπανδρέου κινείται “θεσμικά”, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την υποψηφιότητας της για ένα καλό πόστο στη τρίτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου