ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Μοίρασε το

Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε!

Παρεξήγηση πρώτη. Η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τη “συνταγή” της Τρόικας, διότι πιστεύει είναι η μόνη και απόλυτα σωστή “συνταγή” για να βγει η χώρα από την κρίση. Ουδέν αναληθέστερο! Η κυβέρνηση στέκεται (και οφείλει να στέκεται) κριτικά απέναντι σε κάθε πρόταση των εταίρων και διαπραγματεύεται μαζί τους τη βέλτιστη λύση.

Υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω …εξήγηση. Θα σταθώ στην πιο πρόσφατη που αφορά στην απελευθέρωση του “φρέσκου” γάλακτος που πρότεινε ο ΟΟΣΑ ως μέρος των “προαπαιτούμενων” που πρέπει να τηρηθούν, προκειμένου να αξιολογηθεί θετικά η χώρα.

Η κυβέρνηση λοιπόν …αξιολογώντας την πρόταση έκρινε πως δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αρνήθηκε να την υιοθετήσει. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την εξόντωση της ελληνικής γαλακτοκομίας ενός εκ των παραγωγικότερων κλάδων της οικονομίας – πόσο μάλλον όταν από μια τέτοια εξέλιξη δεν εξασφάλιζε σημαντική μείωση των τιμών στο ράφι και άρα ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές.

Παρεξήγηση δεύτερη. Η κυβέρνηση υιοθετεί πολιτικές που ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα, πλήττοντας τη μεσαία τάξη. Ουδέν αναληθέστερο. Κι εδώ υπάρχουν πλείστα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω …εξήγηση. Θα σταθώ όμως και πάλι στο πιο πρόσφατο που αφορά στην καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους αγρότες και συνιστά πραγματικά μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία η χώρα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πολλές δεκαετίες νωρίτερα – προτού δηλαδή εξαναγκαστεί να δεχθεί τον εξωτερικό έλεγχο της Τρόικας.

[quote text_size=”small”]

Πέραν λοιπόν τού όποιου κλίματος επιχειρούν να δημιουργήσουν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες, η αλήθεια είναι πως η καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων, ευνοεί πρωτίστως τους συνεπείς αγρότες και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που πλήττει τους λίγους, μεσάζοντες.

[/quote]

Ο λόγος είναι απλός, πλην όμως όχι ευρέως γνωστός. Με την τήρηση των βιβλίων όχι μόνο οι αγρότες φορολογούνται βάση των πραγματικών τους εισοδημάτων, αλλά το κυριότερο επιτρέπουν στις ελεγκτικές αρχές του κράτους να χτυπήσουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων που και την ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι ανοίγουν και αλλοιώνουν την ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στους καταναλωτές και την ελληνική αγροτική παραγωγή υπονομεύουν.

Γιατί γινόταν αυτό; Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικός. Όπως σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ στους αγρότες, πολλοί έμποροι τούς έβαζαν στον πειρασμό να κόβουν στα τιμολόγια πώλησης μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι, μπορούσαν να εμφανίζουν ως ελληνικά, εισαγόμενα προϊόντα και να εξαπατούν τον καταναλωτή. Από την άλλη, πάλι με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ, κάποιοι αγρότες έβαζαν μεγαλύτερες από τις πραγματικές τιμές πώλησης και “νομιμοποιούσαν έτσι το μεσάζοντα να διαθέσει τα προϊόντα στον καταναλωτή σε ακόμα υψηλότερη τιμή. Με την τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων το “κίνητρο” στον αγρότη να “πουλά” ακριβότερα ή μεγαλύτερες ποσότητες αφαιρείται.

Παρεξήγηση τρίτη. Η κυβέρνηση υιοθετεί πολιτικές που ευνοούν τις τράπεζες σε βάρος όλων των άλλων. Ουδέν αναληθέστερο! Κι εδώ μπορούμε να συζητήσουμε πλείστα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω …εξήγηση. Θα σταθώ όμως και πάλι στο πιο πρόσφατο που αφορά στα κόκκινα δάνεια των αγροτών που απειλούν τα χωράφια τους.

Η κυβέρνηση με ρύθμιση απελευθερώνει τις υποθήκες και διαγράφει τα πανωτόκια. Για όσους δεν το γνωρίζουν μέχρι πρότινος η Αγροτική Τράπεζα είχε το προνόμιο να επιβάλει υπερβολικές υποθήκες για να διασφαλίζει τα δάνεια της. Φτάσαμε έτσι στο σημείο, όπως σημειώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για 17.000 δάνεια προς αγρότες να έχουν δεσμευτεί πάνω από 500.000 στρέμματα αγροτικής γης. Για να μη παρεξηγηθούμε τα δάνεια δεν χαρίζονται στους αγρότες. Αφαιρούνται όμως οι τόκοι υπερημερίας που έφταναν στο 36% με το κεφάλαιο να φθάνει στο 1/5 ή το 1/7 του δανείου, καθιστώντας αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους.

Συμπέρασμα. Η σημερινή κυβέρνηση και διαπραγματεύεται και μεταρρυθμίσεις προωθεί. Όσοι δε, βουλευτές την στηρίζουμε, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την εξεύρεση λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα που είχαν σωρευτεί επί μακρόν κατά το παρελθόν, οξύνθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης και αναδείχθηκαν με την παρουσία, αλλά και τα λάθη των δανειστών. Είναι μια μάχη δύσκολη που για να κερδηθεί απαιτείται όχι μόνο πολιτική συναίνεση (που δεν υπάρχει), αλλά το κυριότερο σύνεση και ωριμότητα από τους πολίτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου