Φωκίων Ζαϊμης: Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Φωκίων Ζαϊμης, με την παράταξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, συζητούν για τους στόχους, τις επιδιώξεις του, αλλά και την ανάγκη να αλλάξει ρότα και να κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η Δυτική Ελλάδα. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Φωκίων Ζαϊμης, με την παράταξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, συζητούν για τους στόχους, τις επιδιώξεις του, αλλά και την ανάγκη να αλλάξει ρότα και να κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η Δυτική Ελλάδα.


Κε Ζαΐμη  ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόταση του κου Φαρμάκη και να κατέβετε ως υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη όλα από την Αρχή;

Εκτός από το γεγονός ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά  καθαρές ιδέες, προτάσεις και θέσεις μακριά και πέρα από πολιτικές αγκυλώσεις., η κινητήριος δύναμη για μένα ήταν η  επιθυμία και ταυτόχρονα η ανάγκη να προσφέρω και μόνο να προσφέρω στον τόπο μου και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ξέρετε για πολλά χρόνια έχω ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα, έχω εργαστεί   ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως στέλεχος επιχειρήσεων, ως γενικός διευθυντής σε Φορέα Εκπροσώπησης Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια διευθύνω μια πολυμετοχική εταιρεία στο χώρο της επικοινωνίας και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για μένα η ενασχόληση με τα κοινά είναι πεδίο προσφοράς και όχι μέσο επιβίωσης.  Γνωρίζουμε όλοι καλά δυστυχώς, ότι η ΠΔΕ έχει αρνητικούς δείκτες σχεδόν παντού και έχει μείνει πίσω σχεδόν σε όλα, τόσο σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες όσο και σε σύγκριση με το που θα θέλαμε όλοι μας και που θα έπρεπε. Και αυτό πρέπει να αλλάξει και γρήγορα. Σε αυτή τη διαδικασία της αλλαγής, θέλω να συμβάλλω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος Φωκίων Ζαϊμης Κυριάκος Μητσοτάκης
Αθανάσιος Παπανδρόπουλος Φωκίων Ζαϊμης Κυριάκος Μητσοτάκης

Η εκπαίδευση είναι για σας σημαντική στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση;

Όπως γνωρίζετε ολοκλήρωσα  τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου και αποφοίτησα το 1990 ως Γεωλόγος. Στη συνέχεια παρακολούθησα  μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οικονομικών για στελέχη επιχειρήσεων (MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να ενισχύσω τις ακαδημαϊκές και οικονομικές μου γνώσεις, ενώ συμμετείχα σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια τα τελευταία χρόνια διότι πιστεύω ότι η εκπαίδευσή του καθενός από μας συνεχίζεται εσαεί.  Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η συμμετοχή στα κοινά κάποιου χωρίς αντίστοιχες ακαδημαϊκές γνώσεις βέβαια, διότι η σοφία της ζωής και οι εμπειρίες που αποκτάς από αυτήν είναι ακόμα πιο σημαντικές και σε κάνουν πιο σοφό. Αν μάλιστα έχεις την ικανότητα να μαθαίνεις από τα λάθη σου τότε σίγουρα γίνεσαι πιο σοφός και μπορείς να προσφέρεις τα μάλλα.

Από όσο ξέρω για πολλά χρόνια βρισκόσασταν στο πλευρό του πατέρα σας μιλάω πάντα για τον ευπατρίδη πολιτικό Ανδρέα Φωκ. Ζαΐμη ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής  της ΝΔ από το 1974 έως και το 1989 και έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομικών, Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών εσείς πως και δεν θελήσατε μετά το 1993 να ακολουθήσετε την πολιτική καριέρα του πατέρα σας;

Παρακολούθησα και στήριζα τις επιλογές του και βεβαίως νιώθω περήφανος για τον πατέρα μου και συγκεκριμένα για το πολιτικό του ήθος και για το έργο του. Ανέκαθεν πίστευα πως η βουλευτική υποψηφιότητα ασφαλώς και δεν πρέπει να κληρονομείται, τουναντίον ο όποιος  νέος άνθρωπος φιλοδοξεί να συμμετέχει στα κοινά πρέπει πρώτα να δοκιμάζεται στον εργασιακό του χώρο, να αυξάνει τις εμπειρίες του και να ισχυροποιεί την αυτοπεποίθησή του. Ποτέ δεν με απασχόλησε πρώτιστα η πολιτική, αν και συμμετείχα πάντα στα κομματικά όργανα ως απλός στρατιώτης και συμμετείχα κατά καιρούς στον στρατηγικό σχεδιασμό προγράμματος και ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας,  αλλά και σε αρκετά αναπτυξιακά και κοινωνικά σωματεία, χωρίς να με ενδιαφέρει ποτέ η προσωπική προβολή αλλά η ομαδική επιτυχία. Με μπόλιασε η αθλητική μου μικρή σταδιοδρομία στο μπάσκετ στο ομαδικό παιχνίδι και στο ‘‘fairplay’’.

Φωκίων Ζαιμης new deal
Φωκίων Ζαιμης new deal

Σήμερα μετά από όλη αυτή την πορεία που έχετε διαγράψει στον ιδιωτικό τομέα θα σκεπτόσασταν την κεντρική πολιτική σκηνή;

Εκείνο που σκέπτομαι όλο και πιο πολύ, εκείνο που νοιώθω μιλώντας με τον κόσμο της Αχαΐας, είναι πως η τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται αριβίστες, ούτε επαγγελματίες πολιτικούς. Κυρίως όμως δεν χρειάζεται ανθρώπους που να βλέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση σαν σκαλί για να μεταπηδήσουν στη Βουλή. Εκείνο που χρειάζεται είναι σεβασμό, χρειάζονται άνθρωποι που θα να σηκώσουν τα μανίκια και με μεθοδικότητα θα δουλέψουμε όλοι μαζί την επομένη ημέρα των εκλογών με το όποιο αποτέλεσμα, για το καλό της Αχαΐας.  Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και τότε θα κάνουμε ‘’θαύματα’’. Σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί κανείς να προσφέρει πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα στον τόπο του.

Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Φωκίων Ζαιμης new deal
Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Φωκίων Ζαιμης new deal

Αλήθεια οι σχέσεις σας με τους άλλους πολιτικούς χώρους πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί;

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ποτέ δεν κρίνω κάποιον από την πολιτική του τοποθέτηση αλλά από τον τρόπο που βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα και την θετική του στάση στα προβλήματα. Τυχαίνει να συναναστρέφομαι με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, να συνεργάζομαι μαζί τους καθημερινά, να με τιμούν και να τους τιμώ με πολυετή  φιλία και επαγγελματική συνεργασία. Έχω διαλέξει να συνεργαστώ με πολλά άτομα διαχρονικά και ποτέ δεν γνώριζα ούτε ήθελα να γνωρίζω, αν και το διέβλεπα, τον πολιτικό χώρο που ανήκαν. Λέξεις και έννοιες για μένα σημαντικές είναι η αξιοκρατία, η σοβαρότητα αλλά και συνάμα το χιούμορ, η σταθερότητα στις ιδέες αλλά και το συναινετικό πνεύμα, το καλό της πατρίδας και η ασφάλεια αλλά και ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.  Από εκεί και έπειτα πολλές φορές οι κομματικές αγκυλώσεις και οι πολιτικές παρωπίδες είναι εκείνες που λειτουργούν βλαπτικά για τον τόπο μας… Το βλέπετε άλλωστε τα τελευταία χρόνια σε γενικό επίπεδο το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση.

Αν χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας θα λέγατε ότι είστε φιλελεύθερος;

Ιδεολογικά θα έλεγα ότι γαλουχήθηκα από μικρός στις αρχές και τις αξίες του φιλελευθερισμού. Θεωρώ ότι ο όρος φιλελευθερισμός δίνει στον άνθρωπο το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, το δικαίωμα στην ανέλιξη του, το δικαίωμα στην ελευθερία ακόμα και στο δικαίωμα να εμφανίζεται ως αντισυστημικός, αν και τελικά είναι και ο ίδιος κομμάτι του συστήματος, το βλέπουμε συνέχεια γύρω μας. Οι αριθμοί δεν θα είχαν καμία απολύτως αξία χωρίς τον παράγοντα ΑΝΘΡΩΠΟ στο επίκεντρο. Όμως θα πω για μια ακόμη φορά πως η ιδεολογική μου τοποθέτηση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όση έχει η επιθυμία μου  να προσφέρω. Τι να προσφέρω; Τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου στην υπηρεσία του τόπου μου, της περιοχής που μεγάλωσα, που εξακολουθεί να είναι σημείο αναφορά μου και που αγαπώ πολύ. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν πως η εθελοντική συνεισφορά μου στην πολιτική ήταν μακρά και ουσιαστική από διάφορες θέσεις στο παρελθόν, δεν προέκυψε ξαφνικά.

Για να ελαφρύνουμε  λίγο τη συζήτηση ξέρω ότι τρέχετε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου άρα καθημερινά είστε μεταξύ δύο νομών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας  τι παρατηρείται και τι θα θέλατε να αλλάξετε σε αυτόν το τόπο αν εκλεγείτε ως παράταξη;

Για μένα τα παιδικά μου χρόνια , τα εφηβικά μου όλες οι  φάσεις και οι εκφάνσεις της ζωής μου είναι ταυτισμένες με το Ρίο, με το σπίτι μου η δική μου απόδραση στο χρόνο…  και έπειτα τα Καλάβρυτα και η Κερπινή η γενέτειρα γη των προγόνων μου. Ανήκω στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που δεν σκύβουν μοιρολατρικά το κεφάλι και λένε δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα, πιστεύω πως η μεγαλύτερη πράξη επανάστασης σε ότι δεν μας αρέσει, είναι η προσπάθεια για αλλαγή με κάθε τρόπο. Αλλαγή λοιπόν αρχικά στον τρόπο σκέψης και έπειτα η δράση. Η Αχαΐα έχει αναδείξει και μέγιστους πολιτικούς αλλά δυστυχώς και  επαγγελματίες πολιτικούς, ανθρώπους ταυτισμένους με τον βερμπαλισμό. Η ευθύνη είναι των πολιτών κάθε φορά ποιούς επιλέγουν. Η Νοτιοδυτική Ελλάδα είναι μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Χώρας με σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και κοσμοπολίτες κατοίκους, καιρός να αναδείξουμε τις ομορφιές της και τον κόσμο της, καιρός να την κάνουμε προσιτή σε όλο τον κόσμο- καιρός να δώσουμε τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά στα προϊόντα της. Μονόδρομος η ΑΝΑΠΤΥΞΗ  με γνώμονα όμως τον άνθρωπο, την αξιοπρέπεια και την δημιουργικότητα !

Γνωρίζοντας τη σχέση σας με την Ε.Ε. μιας και έχετε εργαστεί εκεί πως βλέπετε το τοπίο ενόψει Ευρωεκλογών;  

Ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στις Βρυξέλλες μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Πάτρα και αυτό ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα. Ξέρετε, στη δική μου αντίληψη Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη δεν υφίστανται , είναι  άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Εμείς και όταν λέω εμείς εννοώ τη ΝΔ, πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που πέτυχε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση στην οποία ανήκει μπορεί να μεγαλουργήσει και να έχει ένα οικονομικό και γεωπολιτικό δίχτυ ασφαλείας. Αρκεί και η Ευρώπη να ξαναβρεί το αρχικό της όραμα για την Ευρώπη των πολιτών και όχι των αριθμών. Να ξαναβρεί το χαμένο της βηματισμό και τον ανθρωποκεντρικό της προσανατολισμό. Έχουν γίνει λάθη πολλά και σοβαρά, τα οποία πολύ φοβάμαι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα εισπράξει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές με την ενίσχυση των άκρων του πολιτικού φάσματος και των ευρωσκεπτικιστών. Πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Στο τέλος της συζήτηση μας τι θα ευχόσασταν για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές;

Δεν θα απαντήσω με ευχή,  αλλά θα σας πω τι προσδοκούμε  μιας και η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από μια αξιοκρατική και καθολική αλλαγή τόσο ως προς την πολιτική της εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και ως προς την γενικότερη αντίληψη της σε θέματα ανάπτυξης. Ο  στόχος μας λοιπόν είναι ένας και ουσιαστικός, να απελευθερωθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, να παράξουν νέο πλούτο και να προσδώσουν ευημερία και προκοπή για όλους τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο. Αυτός  που μπορεί να υλοποιήσει τον στόχο αυτό με έναν εξαιρετικό συνδυασμό είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης με την ομάδα του.

Σας ευχαριστώ πολύ!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου