Το περιβάλλον είναι προτεραιότητα για την ΕΕ

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης επισημαίνει ότι προτεραιότητα για την ΕΕ είναι το περιβάλλον. Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα δεν συζητάμε για την "ελκυστική ατζέντα" 2019-2024. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης επισημαίνει ότι προτεραιότητα για την ΕΕ είναι το περιβάλλον. Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα δεν συζητάμε για την “ελκυστική ατζέντα” 2019-2024.


Οι ευρωεκλογές  είχαν πολλές διακυμάνσεις και εντάσεις. Οι πολιτικές ομάδες παρουσίασαν  τα «επιχειρήματα» τους και δηλώνουν έτοιμες  να τα εφαρμόσουν.

Στην Ελλάδα δε συζητήσαμε για την «ελκυστική ατζέντα» 2019-2024. Πολώθηκε το κλίμα με την εσωτερική αντιπαράθεση και χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα για τη περίοδο 2019-2024, χωρίς περικοπές και με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης.

Η νέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE θα απελευθερώσει περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη δώδεκα έργων μεγάλης κλίμακας για το περιβάλλον και το κλίμα σε δέκα κράτη-μέλη, με σκοπό να στηρίξει τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια κυκλική οικονομία με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση ύψους 116,1 εκατ. ευρώ για τα πιο πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.  Η χρηματοδότηση θα στηρίξει έργα στην Αυστρία, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβενία.

Ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Καρμένου Βέλα δήλωσε: «Τα ολοκληρωμένα έργα LIFE αποτελούν ιδανικό παράδειγμα περίπτωσης όπου τα κονδύλια της ΕΕ κάνουν τη διαφορά στην πράξη, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Η νέα επένδυση θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους με σκοπό την αντιμετώπιση των ανησυχιών των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα του αέρα και του νερού και την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας».

Ο Eπίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε τόνισε: «Η Επιτροπή πρότεινε να αξιοποιηθεί η θετική εμπειρία από την ενσωμάτωση των κλιματικών πτυχών και να ενισχυθεί περαιτέρω η δράση για το κλίμα στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτή η αύξηση των φιλοδοξιών θα ενισχύσει τη δράση για το κλίμα σε βασικούς τομείς, όπως η γεωργία, η αγροτική ανάπτυξη και η εξωτερική δράση, και θα αυξήσει την ειδική χρηματοδότηση για τη δράση για το κλίμα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE».

Τα ολοκληρωμένα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών βοηθώντας τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την ενωσιακή νομοθεσία σε πέντε τομείς: φύση, νερό, αέρας, περιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στηρίζουν σχέδια που απαιτούνται για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής και κλιματικής νομοθεσίας με τρόπο συντονισμένο και σε ευρεία εδαφική κλίμακα.

Τα 12 επιλεχθέντα προγράμματα διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό 215,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 116,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα κινητοποιήσει επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε επιπλέον € 3,2 δισ. ευρώ, καθώς τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν άλλες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών, των περιφερειακών και των διαρθρωτικών ταμείων, του προγράμματος «Ορίζων 2020», καθώς και εθνικών πόρων και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια δυναμική πορεία για πολλές ομάδες πολιτών. Είναι ευκαιρία για τη χώρα μας να επωφεληθεί όλων αυτών των ενεργειών για να διαμορφώσει μια σύγχρονη «ατζέντα» για ντο περιβάλλον.

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ήταν μόνο η αφορμή για τη λήψη και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων.

Είναι η ώρα των μεγάλων και αναγκαίων τομών για  την Ευρώπη της αλληλεγγύης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου