ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθει κανείς τα χρήματα που θα δαπανούσε ετησίως μια ιδιωτική εταιρία για να κρατά πεντακάθαρη την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη! Μια προκήρυξη διαγωνισμού από τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη θα αρκούσε για να το μάθουμε.

Πάντως με τη δυνατότητα που έχει ένας κοινός νους να προβλέπει, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να φανταστεί πως το ποσό θα προσέγγιζε τα 12 εκ. € ετησίως μόνο για τον Δήμο Αθηναίων! Μάλιστα. Αυτό είναι το ποσό που πληρώνουν οι δημότες για να είναι η πόλη τους απ’ τις πλέον βρώμικες πρωτεύουσες του κόσμου!

Λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι δυο εκπλήξεις των πρόσφατων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό …σκουπιδιών – μεταφορικά και κυριολεκτικά. Σκουπίδια είναι τα χρέη και ατασθαλίες που κληρονόμησαν. Σκουπίδια και η πελατειακή αντίληψη που έχει θέσει σε ομηρία χιλιάδες εργαζομένους που ζούσαν με την προσδοκία της μετατροπής της σύμβασης έργου ή ορισμένου χρόνου, σε σύμβαση αορίστου…

Ποιος απ’ όλους αυτούς, που σήμερα έχουν καταλάβει το Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Αθηνάς, θα πίστευε πως θα έρχονταν κάποτε η μέρα που ο …εργοδότης τους δεν θα είχε τη δυνατότητα να ανανεώσει τις συμβάσεις τους; Οι μεταπράτες των ονείρων τους είχαν φροντίσει και φροντίζουν να συντηρούν το “όνειρο” ζωντανό.

Δεν είναι οι μόνοι. Μια ολόκληρη σχεδόν χώρα ξύπνησε απότομα από το όνειρο μιας επίπλαστης ευμάρειας που συντηρούσαν τα δανεικά του κράτους. Και τώρα που ήρθε η ώρα της πληρωμής των χρεών και τα δανεικά έρχονται με το σταγονόμετρο, η πραγματικότητα τούς επιβάλει να ψάξουν για νέα όνειρα μέσα απ’ τους σωρούς των σκουπιδιών – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δε χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε πως φτάσαμε εδώ. Αρκεί να δούμε τους σωρούς των σκουπιδιών που κοσμούν τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο δημόσιος τομέας όχι μόνο αποδείχθηκε ανίκανος να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες στους πολίτες.

Κι αυτό για ένα και μοναδικό λόγο. Διότι οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να μοιράζουν υποσχέσεις και δανεικά, αφού γνώριζαν ότι δεν θα λογοδοτούσαν ποτέ και σε κανένα για την αλόγιστη και ανεύθυνη συμπεριφορά τους. Αντιθέτως, θα επιβραβεύονταν για αυτήν στις επόμενες εκλογές.

Είναι επιβράβευση που κανένας μάνατζερ της όποιας εταιρίας αποκομιδής σκουπιδιών δεν περιμένει απ’ τον εργοδότη του. Θα είναι δουλειά του να κρατά πάντα την πόλη καθαρή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου