ΠΡΟΣΧΗΜΑ “ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ”

Μοίρασε το

της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΑΛΙΟΥΣΗ

Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι. Είναι η εφαρμογή τους. Τι κι αν η ελληνική Πολιτεία έχει πλούσιο νομοπαρασκευαστικό έργο. Το έργο δεν …ανεβαίνει ποτέ επί σκηνής.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αφορά στην αδιαφορία της πλειονότητας των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να εφαρμόσουν απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που επιβάλλει την υποχρεωτική ανάρτηση των εκλογικών τους δαπανών στην ιστοσελίδα “Διαφάνεια”. Ενδιαφέρον δεν επέδειξαν ούτε με την πρόσφατη κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία σημειώνονταν πως “με βάση την υπουργική απόφαση (με αρ. πρωτ. 50038/3-9-2010) που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 3870/2010, όλοι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι αυτών οφείλουν να έχουν καταχωρίσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2010 όλες τις εκλογικές δαπάνες και τα έσοδα που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου”.

Κάπως έτσι η ημερομηνία εξέπνευσε και μόλις 27 συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές και ένας υποψήφιος για τις περιφερειακές ανταποκρίθηκαν και έλαβαν τον μοναδικό κωδικό για την πρόσβαση στην ιστοσελίδα και για την καταχώριση των εσόδων και των δαπανών τους.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν; Σύμφωνα με τον Ν. 3870/2010 η μη δημοσιοποίηση των δαπανών ή η παραβίαση τους επισύρει ακόμα και την έκπτωση απ’ το αξίωμα τους. Θα συμβεί κάτι τέτοιο; Θα εφαρμοστεί ο νόμος; Ουδείς γνωρίζει. Πλην όμως οι περισσότεροι, το ρισκάρουν. Και μάλλον δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, αφού ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί οι συνδυασμοί απ’ τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που διαπιστώνουν απροθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να μη γίνουν εκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε σιωπηρή παράταση για την εγγραφή στη δικτυακή πύλη. Κακώς. Θα έπρεπε ο νόμος να είχε εφαρμοστεί. Κι όσοι τον παραβίασαν να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Για άλλη μια φορά, η Πολιτεία έβαλε νερό στο κρασί της. Έφτιαξε ένα νόμο ο οποίος  για άλλη μια φορά ακυρώθηκε στην εφαρμογή του.

Ευτυχώς, τα προσχήματα της “Διαφάνειας” διασώζουν οι αστέρες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης έχουν πάρει το σχετικό κωδικό. Όλοι οι υπόλοιποι θα τρέχουν τελευταία στιγμή, αξιοποιώντας την ανοχή του υπουργείου Εσωτερικών, αν μέχρι τότε καταφέρουν να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου