ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αποδεικνύεται ότι η οικονομική ελευθερία, σαφώς λειτουργεί και υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.new deal Κώστας Χριστίδης

Μοίρασε το

“Οι άνθρωποι απολαμβάνουν οικονομική ελευθερία όταν η περιουσία που αποκτούν χωρίς απάτη, κλοπή ή χρήση βίας, προστατεύεται από τις επιθέσεις τρίτων. Kαθώς και όταν είναι ελεύθεροι να ανταλλάξουν ή να παραχωρήσουν την περιουσία τους. Εφόσον οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν τα αντίστοιχα δικαιώματα των άλλων. Ένας Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας θα πρέπει να υπολογίζει τον βαθμό στον οποίο η νομίμως κτηθείσα περιουσία προστατεύεται. Kαι οι άνθρωποι συμμετέχουν σε εθελούσιες συναλλαγές”. Ο ορισμός αυτός ανήκει στους καθηγητές James Gwartney, Robert Lawson και Joshua Hall.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Οικονομική Ελευθερία (Economic Freedom Network) έχει ως μέλη ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα σε περισσότερες από 90 χώρες. Η δημιουργία της Ετήσιας Έκθεσης για την Παγκόσμια Οικονομική Ελευθερία ξεκίνησε το 1984 από το Fraser Institute. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται με την εξέταση 42 μεταβλητών σε τέσσερις βασικούς τομείς.

  • Μέγεθος του κράτους (κρατικές δαπάνες, φορολογία και δημόσιες επιχειρήσεις).
  • Κράτος Δικαίου και προστασία περιουσιακών δικαιωμάτων.
  • Ελευθερία διεξαγωγής διεθνούς εμπορίου.
  • Ρυθμίσεις κεφαλαίου, εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών με μεγάλη οικονομική ελευθερία είναι πολλαπλασίως μεγαλύτερο αυτού των χωρών με περιορισμένη οικονομική ελευθερία. Kαι ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα των ανθρώπων που ανήκουν στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού στις οικονομικά ανελεύθερες χώρες υπολογίζεται σε 1.080$. Eνώ στις οικονομικά φιλελεύθερες χώρες υπολογίζεται σε 11.283$, περίπου 6 φορές περισσότερο!

Αποδεικνύεται ότι η οικονομική ελευθερία, παρά την περί ανισοτήτων φιλολογία, σαφώς λειτουργεί και υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Fraser Institute παρουσίασε για δεύτερη χρονιά την εξέλιξη του Δείκτη Παγκόσμιας Οικονομικής Ελευθερίας. Kαι μάλιστα σε σύγκριση με χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο δείκτης σημειώνει σταθερή πτώση από το 2004 και εφεξής, με μία ανάκαμψη στα έτη 2012 – 2014 και απότομη πτώση εκ νέου μετά το 2015. Eνώ στην Κύπρο σημειώνεται σταθερή άνοδος του δείκτη από το 2013 και μετά.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παραλλήλως, το ΚΕΦΙΜ απένειμε τα βραβεία ‘’Προμηθέας’’ 2017. Είναι τα πρώτα βραβεία για την Ελευθερία. Βραβευθέντες Έλληνες ήσαν. Καλλιτέχνης της χρονιάς ΑΡΚΑΣ. Δημοσιογράφος της χρονιάς Κώστας Στούπας. Επιχειρηματίας της χρονιάς Νίκος Δρανδάκης. Και για την συνολική προσφορά του στην ελευθερία ο Στέφανος Μάνος (ο οποίος σε μία εμπνευσμένη ομιλία του τόνισε την ανάγκη μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση).

Προτείνω, πάντως, να καθιερωθούν και τα βραβεία ‘’Επιμηθέας’’ για όσους τραυματίζουν βαθύτερα την ελευθερία. Ως πρώτον υποψήφιο προτείνω τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο για την γενικότερη πολιτική του όσο και για το πρόσφατο απόφθεγμά του ότι ‘’Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών’’…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου