ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Μοίρασε το

Η αξιολόγηση καθυστερεί και η οικονομία δε παρουσιάζει τη δυναμική που περίμενε η κυβέρνηση. Οι υποψήφιοι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Ο λαός καλείται να πληρώσει φόρους και εισφορές που δε μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη και το νέο ανθρώπινο δυναμικό μεταναστεύει στο εξωτερικό.

Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης εξαντλείται σε τυπικές διαδικασίες και η πορεία της ΕΕ καθίσταται επισφαλής.

Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη. Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν για ακόμη μία φορά στην απουσία του Προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη συζήτηση και καταδίκασαν τις προσβλητικές δηλώσεις του στον Τύπο.

Ο Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και το πακέτο- μέτρο για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας σημειώνοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσαρμογή και ζήτησε να μην ξεχαστούν αυτά τα επιτεύγματα.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη και απαιτεί συνέπεια και προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από παραγωγικές διαδικασίες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και αφού θα έχουν ρυθμιστεί τα εργασιακά ζητήματα.

Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα αποτελεί κεντρικό σημείο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε σθεναρά την δημιουργία μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της οποίας αποστολή ήταν να επανεξετάσει το υπάρχον πλαίσιο της αγοράς εργασίας. Η Επιτροπή αυτή έπρεπε να λάβει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που υφίστανται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και διεθνώς,  να κάνει προτάσεις και να ενημερώνει τις επακόλουθες συζητήσεις των Ελληνικών αρχών με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο του Μνημονίου, που συνοδεύει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

H Επιτροπή έχει εκτιμήσει την δουλειά που έγινε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία βασίστηκε στα αποτελέσματα επιμελούς διαβούλευσης μεταξύ των ελληνικών Αρχών, κοινωνικών φορέων, και διεθνών οργανισμών όπως του ILO. Οι εμπειρογνώμονες έδωσαν δώδεκα προτάσεις που σχετίζονται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και το όριο του κατώτατου μισθού. Τέσσερις από τις δώδεκα προτάσεις διαχωρίστηκαν, αντανακλώντας την έλλειψη συναίνεσης εντός της ομάδας. Αυτές σχετίζονταν με το όριο του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και τα αποτελέσματα μηδαμινά. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα δίνουν το όραμα της εξόδου από τη κρίση.

Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να προχωρήσει με σύνθεση και να απομονώσει φωνές που προκαλούν εντάσεις και οδηγούν στο μαρασμό της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ελληνικού σχεδίου εξόδου από τη κρίση. Η τουριστική βιομηχανία έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και αρκούμαστε στα λίγα ενώ μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα και το ΑΕΠ της πατρίδας μας..

Πίστη στο στόχο και σκληρή δουλειά για να βγούμε από τη κρίση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου