SOS ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.Θ.

Μοίρασε το

Για την Ελλάδα ,τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα, η Δ.Ε.Θ αποτελεί «κομβικό» θεσμό για την ανάπτυξη της, αφού μπορεί ταυτόχρονα να δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα και δυνατότητες για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής αλλά και ταυτόχρονα να ενισχύσει με πολλαπλές παράλληλες δραστηριότητες την περιοχή, γεγονός που δημιουργεί επαγγελματικές πρωτοβουλίες, θέσεις εργασίας, πολλαπλασιασμό του «τζίρου», ταυτότητα.

Τα δεδομένα όμως για πολλούς λόγους έχουν αλλάξει και η πραγματικότητα σήμερα εκπέμπει μηνύματα μιας σύγχρονης αντιμετώπισης των προβλημάτων αφού ενδεικτικά παρατηρούνται:
•                         Το 70% και πλέον της εκθεσιακής δραστηριότητας, πραγματοποιείται  κύρια στο Λεκανοπέδιο από ιδιώτες!
•                         Η πολιτική των στρατηγικών συμμαχιών με διεθνείς εταίρους δεν προχωρά ..
•                         δεν είναι ευδιάκριτη η στρατηγικής της.
•                         Ο ρόλος που οραματίσθηκαν οι παραγωγικές δυνάμεις και οι  φορείς ώστε να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως εκθεσιακός σύμβουλος της πολιτείας και ως εγγυητής της περιφερειακής ανάπτυξής της, δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Η διεθνής εκθεσιακή αγορά έχει αλλάξει και η ΔΕΘ είναι προφανές ότι έπρεπε να λάβει υπ΄ όψιν τα δεδομένα αυτά. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι:
•                         Χώρε ς ή πόλεις εξειδικεύονται σε ορισμένους θεματικούς κλάδους για να γίνουν πιο ελκτικές πιο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές στη διεθνή αγορά!
•                         Οι εκθέσεις στο δίπολο θεματικές ή κλαδικές ενισχύουν και τον δεύτερο πόλο για να αποκτήσουν ανταγωνιστική ταυτότητα.
•                         Η οργάνωση των εκθέσεων πραγματοποιείται συνήθως μέσα από στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς εταιρίες που έχουν πρόσβαση στην διεθνή αγορά!
•                         Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης με αιχμή την Ν.Α. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο, έπρεπε στο νέο περιβάλλον να βρει τον ζωτικό της χώρο.
Η στόχευση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογισθεί κανείς ότι η ΔΕΘ ΑΕ επρέπει να αναδειχθεί σε εκθεσιακό σύμβουλο της πολιτείας που ταυτόχρονα θα υποστηρίζει εκθεσιακές δραστηριότητες σ΄ ολόκληρη την Ελληνική περιφέρεια.
 Μέσα σ όλα αυτά  έχουμε και τις «παρασιτικές»  σκοπιμότητες της νέας χωροθέτισης!
Ενώ όλες οι πόλεις, λειτουργούν τα εκθεσιακά κέντρα περιμετρικά του χώρου τους, δηλαδή κοντά σε συγκοινωνιακούς κόμβους, η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά στο κέντρο με πολλαπλές επιπτώσεις στην ίδια την έκθεση, στο κυκλοφοριακό, στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την παραγωγή.
Είναι η ώρα των αποφάσεων και όχι των επιτροπών
•                         υποχωρεί ο εκθεσιακός και συνεδριακός χαρακτήρας της Διεθνούς Έκθεσης.
•                         Πνίγεται κυκλοφοριακά όλο το κέντρο της πόλης.
•                         Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
•                         χάνονται ευκαιρίες για ολόκληρο το νομό τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατοικία.
•                         ΔΙΕΡΥΝΕΤΑΙ η υποβαθμίση της Δυτικής και Βόρειας πλευρά του νομού όξυνση των ανισοτήτων  .
Θυμίζω ότι ο κ. Καραμανλής είχε δεσμευθεί το Σεπτέμβριο του 2004 λέγοντας χαρακτηριστικά «και αν δεν κερδίσουμε την ΕΧPΟ 2008 οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν, όπως ορίζονται στο φάκελο της διεκδίκησης».
ακολούθησαν οι επόμενες κυβερνήσεις με τα ίδια αποτελέσματα!
Η εξέλιξη  που ακολουθείται είναι απαξιωτική για τον ίδιο το Νομό Θεσσαλονίκης και εξαιρετικά υποτιμητική για τους Θεσσαλονικείς και για όλους τους Βορειοελλαδίτες.
Είναι η ώρα της συμπόρευσης με τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν:
τη μεταφορά της ΔΕΘ στη επιλεγμένη περιοχή της ΣΙΝΔΟΥ ,
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΙΣΗΣ  ΖΩΝΗΣ  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ.
Είναι η ώρα της επιλογής για στήριξη της πραγματικής οικονομίας με αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΘ ως ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ της κυβέρνησης και των παραγωγικών δυνάμεων για ανάπτυξη.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου