ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Η FINANCE BANK. ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ TA 3,5 ΔΙΣ. € ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Μοίρασε το

«Χτύπησαν στο ψαχνό» οι Τούρκοι, τινάζοντας σχεδόν στον αέρα μια Ελληνική επένδυση ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Η  Finance Bank, που έχει εξαγοραστεί έναντι υψηλότατου τιμήματος από την Εθνική, με παρέμβαση του Τουρκικού Στρατού που ενεργοποίησε σχετικό νόμο, βγήκε στην ουσία εκτός τραπεζικής αγοράς. Η όλη εξέλιξη δημιουργεί προβληματισμό όχι μόνο για το κατά πόσο η Τουρκία σέβεται τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της (άρα τους όρους του Πρωτόκολλου Τελωνειακής Σύνδεσης), αλλά και το κατά πόσο ήταν ασφαλής και αποδοτική η τεράστια επένδυση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία. 

Η Finance Bank  «εξωστρακίστηκε» με ενεργοποίηση της Τουρκικής Νομοθεσίας από το «φιλέτο» των τραπεζικών συναλλαγών, αποκλείστηκε με άλλα λόγια από την πλέον επικερδή για τράπεζα συναλλαγή, που είναι αυτή της χορήγησης στεγαστικών δανείων.

Όσο απίθανο και αν φαίνεται αυτό, είναι ωστόσο η πραγματικότητα που δείχνει την απροθυμία της Τουρκίας να σεβαστεί και να τηρήσει τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, αλλά και το ότι έγινε μια μεγάλη επένδυση από Ελληνική Τράπεζα  σε μια κατ’ εξοχήν ανασφαλή, ασταθή και αβέβαιη αγορά.

Το όλο θέμα φέρνει στην επικαιρότητα, η Τουρκική εφημερίδα “AKSAM”, με πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της (13-8-2009): «Παρέμβαση του Στρατού για ακύρωση αγοράς ακινήτου στο Βόσπορο».

Τι έγινε στην ουσία;

Η Finance Bank, χαρακτηρίστηκε ξένη επιχείρηση και συνεπώς ενεργοποιείται ο Νόμος περί «απαγορευμένη προς ξένους πώληση ακινήτων». Με την ενεργοποίηση αυτού του νόμου, που απαγορεύει σε ξένους να αγοράσουν ακίνητα, η Finance Bank, «εξωστρακίζεται» από την πλέον επικερδή τραπεζική συναλλαγή, την χορήγηση δηλαδή στεγαστικού δανείου, μιας και η κυριότητα του ακινήτου ανήκει μέχρι την αποπληρωμή του δανείου στην Τράπεζα.

Όπως γράφει η “AKSAN”, ο Τούρκος επιχειρηματίας και πελάτης της Finance Bank, Οσμάν Ορ, συμφώνησε με την Τράπεζα να του χορηγήσει δάνειο ύψους 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ενός ακινήτου στην Ευρωπαϊκή Ακτή του Βοσπόρου.
Όμως όταν οι υπάλληλοι της Τράπεζας πήγαν στο υποθηκοφυλακίο (που είναι στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας) για να προχωρήσουν την διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου στην Τράπεζα, πήραν την απάντηση από τις αρχές του υποθηκοφυλακίου και της Νομαρχίας, ότι «απαγορεύεται στην Finance Bank να προχωρήσει σε δάνεια προς πελάτες της για αγορά ακινήτου, γιατί πλέον η Τράπεζα διέπεται από το καθεστώς ξένης επιχείρησης στην Τουρκία» και συνεπώς ισχύει για την Τράπεζα ο νόμος «περί απαγόρευσης προς ξένους πώληση ακινήτου». Πρακτικά δεν μπορεί η συγκεκριμένη τράπεζα , επειδή χαρακτηρίστηκε «ξένη επιχείρηση» να έχει την κυριότητα ενός ακινήτου, λόγω δανείου (και μέχρις της αποπληρωμής του) που συνάπτει με πελάτη της.
Η Finance Bank, μέσω αυτής της διαδικασίας, αποκλείεται από την πιο σημαντική και επικερδή τραπεζική εργασία που είναι τα στεγαστικά δάνεια.

Η ιστορία όμως του Οσμάν Ορ, έχει περεταίρω εξέλιξη, αφού ακυρώθηκε το δάνειο του από την Finance Bank, αναγκάστηκε να πάει στην κρατική τουρκική «Αγροτική Τράπεζα» και να συνάψει άλλο δάνειο για την αγορά του ίδιου ακινήτου, με επιβάρυνση 300.000 ευρώ από την επιβάρυνση που του χρέωνε η Finance Bank. Και όλα αυτά τις ώρες που η τουρκική Αγροτική Τράπεζα, με μια απειροελάχιστη επένδυση διαθέτει ήδη δύο υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στην Κομοτηνή.
 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου