ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018 ΤΣΙΠΡΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ

tsakalotos-tsipras-voutsis Ο προϋπολογισμός 2018 θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο γραφικότητας με τον υπουργό που τον συνέταξε να παραδέχεται πως δεν είναι δίκαιος new deal Μάξιμος Σενετάκης

Μοίρασε το

Άκουσα προ καιρού τον κ. Υπουργό επί των Οικονομικών να απολογείται. Ο λόγος; Ο προϋπολογισμός 2018 που ο ίδιος συνέταξε. Είναι, μας είπε, “όσο δίκαιος μπορεί να είναι μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες”.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ 2018: ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Προσπερνώ την τραγελαφική παραδοχή ότι τελικά ο προϋπολογισμός 2018, ο δικός του προϋπολογισμός που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, δεν είναι δίκαιος!!! Όχι τίποτα άλλο, αλλά εθιστήκαμε στην υποκρισία του…

Θα μείνω όμως στην αναφορά “συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες”.

Αν δεν κάνω λάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούν κοντά τρία χρόνια. Άρα, αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις όποιες πολιτικοοικονομικές συνθήκες έχουν δημιουργηθεί στη χώρα. Ας μην αναζητούν λοιπόν πολιτικά άλλοθι στους άλλους, για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα τους…

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ…

Μάλιστα για να μην κοροϊδευόμαστε, θυμίζω ότι:

Η υπερήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη (στην οποία συμμετείχε ενεργά ο κ. Τσακαλώτος) μας κόστισε περί τα 100 δισ.

Και αν δεν υπήρχε αυτό το αχρείαστο κόστος ο κ. Τσακαλώτος δεν θα έψαχνε να βρει 14,5 δισ. νέα μέτρα λιτότητας. 10,5 δισ. που ήδη έχει πάρει και άλλα 4 δισ. που ήδη έχει υπογράψει να πάρει για το 2019 και το 2020.

Ούτε θα είχαμε τα capital controls και ουσιαστικά τις τράπεζες κλειστές. Που επειδή τις έκλεισαν χρειάστηκαν 5,5 δισ. ανακεφαλαιοποίηση και τώρα το ΔΝΤ τους λέει ότι θα χρειαστούν άλλα 10 δισ. (και με ποια λεφτά αλήθεια θα γίνει αυτή η ανακεφαλοποίηση; Μήπως από κούρεμα καταθέσεων;) Και αυτά όταν το Νοέμβριο του 2014 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν χωρίς το Δημόσιο να βάλει ούτε σεντς… Για να μην ξεχνιόμαστε και να μην κοροϊδευόμαστε…

Ούτε θα αναγκαζόταν να συμφωνήσει εξοντωτικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 που στραγγαλίζουν την οικονομία.

Ούτε θα έπρεπε να περικόψει 40% από τις επικουρικές συντάξεις και ολόκληρο το ΕΚΑΣ, όταν επί Σαμαρά το ΕΚΑΣ δεν κινδύνευε και για τις επικουρικές οι δανειστές ζητούσαν μείωση 8%.

Ούτε θα χρειαζόταν να μειώσει το αφορολόγητο από τα 9.500€ του τρισκατάρατου Σαμαρά, στα 5.700€

ΟΙ “ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ” ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

Άρα τις “συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες” εσείς τις δημιουργήσατε κ. Τσακαλώτε!

Και αφήστε την καραμέλα των υπαινιγμών για τους προηγούμενους. Διότι οι “προηγούμενοι” (δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά) όταν ανέλαβε, μείωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 6 δισ. € μέσα σε δυόμισι χρόνια και χωρίς να δανειστεί.

Επί δική σας υπουργίας καταφέρετε το ακατόρθωτο! Και να τα αυξήσετε κατά 500 εκ. € από τον Ιανουάριο του 2015 που αναλάβατε. Και ενδιάμεσα να δανειστείτε 5,1 δισ. για να τα αποπληρώσετε. Δηλαδή και φεσώσατε τους Έλληνες με επιπλέον χρέος και τα ληξιπρόθεσμα δεν αυξήθηκαν… Και θέλετε να κάνετε και συγκρίσεις; Και μιλάτε για συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες;

Εμείς μιλάμε για τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες που εσείς δημιουργήσατε παρουσιάζοντας αύξηση δημοσίων εσόδων σε ένα ολοένα μειούμενο ΑΕΠ. Δηλαδή, συνθήκες υπερφορολόγησης και ξεζουμίσματος της οικονομίας. Ένα ξεζούμισμα που αποτυπώνεται στη μείωση των καταθέσεων κατά 41 δισ. σε σχέση με το Γενάρη του 2015. Τόσα έβγαλαν από την αποταμίευση τους οι Έλληνες για να πληρώσουν την ανικανότητα σας κε Τσακαλώτε!

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ

Και οι “πολιτικές συνθήκες” με τις οσμές σκανδάλων που σας δημιουργούν ενδοκυβερνητική πίεση και σας οδηγούν σε αδιέξοδα, δημιούργημα της δικής σας κυβέρνησης είναι. Οπότε, είναι αργά να κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα. Την ζημιά την κάνετε ήδη. Για να μην κοροϊδευόμαστε!

Και πως πάτε να καλύψετε την ζημιά που με δική σας ευθύνη προκλήθηκε; Με κίνδυνο μεγαλύτερης ζημιάς. Με τον ταξικό διχασμό που καλλιεργείτε.

Βάλατε την κα Φωτίου να πει πως η μεσαία τάξη είναι αυτή με ετήσιο εισόδημα 7.500€. Τέτοια ομολογία φτωχοποίησης της κοινωνίας δεν έχει υπάρξει!!!

Προφανώς έχετε ρίξει τόσους πολλούς Έλληνες κάτω από αυτό το όριο, τής κατά τα άλλα αξιοπρεπούς διαβίωσης σας, που στοχεύετε στη συμπάθεια (και τις ψήφους τους), καλλιεργώντας το μίσος και τον φθόνο των “εχόντων” (7.500€) με τους “μη έχοντας” (αλήθεια τι; Τίποτα…).

Αυτός είναι ο διαχωρισμός που “νομιμοποιεί” τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στους αδύνατους; Τους οποίους επειδή αποδειχτήκατε ανίκανοι να “προστατεύσετε”, τους στρέφετε εναντίον των πιο αδυνάτων; Και έρχεστε κοροϊδευτικά αυτό να το αποκαλέσετε “φορολογική δικαιοσύνη”;

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ”

Και κάτι τελευταίο… Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να κλαίγεται για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που δήθεν δεν τον ευνοούν και παλεύει να αντιμετωπίσει.

Δεν θα μπω εδώ σε γεωπολιτική ανάλυση που διαψεύδει όλους τους στόχους σας. Επιφυλάσσομαι σε επόμενο άρθρο για άλλον συνάδελφο σας. Αλλά θα θυμίσω το εξής:

Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που με αλαζονεία και αμετροέπεια διαβεβαίωνε ότι θα παίζει τη λύρα και θα χορεύουν οι δανειστές. Αλλά το προσπερνώ κι αυτό. Φαντάζει τόσο αφελές που δεν χωρά περαιτέρω σχολιασμού. Και ερωτώ:

Μα, απέναντι σε αυτούς τους συσχετισμούς δεν παλεύει κάθε κυβέρνηση; Με ποιο σκεπτικό θα έπρεπε η παρούσα να αποτελεί εξαίρεση;

Κι όμως! Το καταπληκτικό είναι ότι παρούσα κυβέρνηση τελικά αποτελεί εξαίρεση! Διότι, οι δανειστές, σε αντίθεση με την αυστηρότητα που επεδείκνυαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στη παρούσα κάνουν τα στραβά μάτια.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ “ΚΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΠΟΥ “ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ” ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Ακριβέστερα τα μάτια τους είναι στραμμένα στις δικές τους υποθέσεις και όχι στην …εξαίρεση Ελλάδα και στην αποτυχημένη κυβέρνηση σας, που:

Της επιτρέπουν να κοροϊδεύει με το δήθεν υπερπλεόνασμα 8,5 δισ. μόνο τη διετία 2016-2017 – προϊόν υπερφορολόγησης, στάσης πληρωμών προς τους ιδιώτες, αδιάκριτης λιτότητας.

Της επιτρέπουν να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες. Αλλιώς που θα βρει τα 15 δισ.€ εγγύηση για να κάνει την “καθαρή έξοδο” στις αγορές. Δηλαδή, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πιστοληπτική γραμμή στήριξης των Σαμαροβενιζέλων που κοροϊδεύατε, τώρα την πιστοληπτική γραμμή θα την πληρώσει το υστέρημα των Ελλήνων…

Της επιτρέπουν να προσλαμβάνει και να συντηρεί το πελατειακό κράτος. Κι όλα αυτά, ενώ γνωρίζουν πως το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής σκοτώνει την οικονομία. Πως εμποδίζει την ανάπτυξη.

Κι όμως! Επιτρέπουν να συμβαίνει γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες από το να ασχολούνται με μια ανίατη κατάσταση.

Και παρόλα αυτά κ. Τσακαλώτε προσπαθείτε να μας πείσετε ότι παλεύετε εναντίον των ευρωπαϊκών συσχετισμών. Κι έρχεται ο κ. Βούτσης να σας αδειάσει κανονικά! Και να μας επισημάνει ότι τότε οι δανειστές έριξαν τον Σαμαρά και τώρα στηρίζουν τον Τσίπρα. Το τελείως αντίθετο δηλαδή από αυτό που κλαίγεται ο Τσακαλώτος.

Μήπως, τελικά την αλήθεια μάς τη λέει ο κ. Βούτση κε Τσακαλώτε; Μήπως εννοεί (τι εννοεί δηλαδή, το λέει ευθαρσώς) ότι ο κ. Τσίπρας παλεύει να κάνει το “καλό παιδί” στους δανειστές χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι οι σύντροφοι και συμπατριώτες του;

Για αυτό και ο προϋπολογισμός 2018 θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο υποκρισίας, αλλά γραφικότητας. Ως ο προϋπολογισμός που ψήφιζαν οι “σύντροφοι” καλώντας ταυτόχρονα τους συμπατριώτες τους να βγουν και να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτό που εκείνοι ψήφισαν…

Έτσι είναι! Για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Μάξιμου Σενετάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου