ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Μοίρασε το

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όλες οι συναντήσεις και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η πατρίδα μας θα κερδίσει τη μάχη με το χρέος.

Τα νέα μέτρα είναι καλό να συνοδευτούν με προσέλκυση επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα μας να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η αγορά στενάζει και ο τουρισμός φαντάζει ως σανίδα σωτηρίας για πολλούς επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα. Η οικονομία μπορεί να πάει καλά αν γίνουν ουσιαστικές κινήσεις και αναληφθούν πρωτοβουλίες εξωστρέφειας.

Ταχύτητα, ανάλογη με αυτή που εφάρμοσε η Κύπρος, καλούνται να αποκτήσουν κυβέρνηση και διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση σε οικονομία και κόκκινα δάνεια, που προκλήθηκε από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δύο τελευταίων αξιολογήσεων.

Με την κυπριακή οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 3,3% (στοιχεία α’ τριμήνου) και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να αναβαθμίζεται, οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν τον τελευταίο χρόνο σταθερή μείωση στα κόκκινα δάνεια, ενίσχυση των επιπέδων ρευστότητάς τους και σημαντική αύξηση των νέων χορηγήσεων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στη γείτονα χώρα. Η τράπεζα μείωσε  κατά 662 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, στη διάρκεια του α’ τριμήνου.

Στο ίδιο διάστημα, στην ιδιοκτησία της εν λόγω τράπεζας, πέρασαν ακίνητα ύψους 128 εκατ., κατόπιν συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα. Το ποσό είναι μειωμένο κατά 33% σε τριμηνιαία βάση. Ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των καταθέσεων και της βελτίωσης της αξίας των ενεχύρων, η τράπεζα όχι μόνο εξόφλησε τον ELA, αλλά χορήγησε στο α’ τρίμηνο νέα δάνεια ύψους 690 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δόθηκαν στην κυπριακή αγορά. Η οικονομία σε πλήρη άνθιση και η αγορά τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς.

Την ώρα που η Ιταλία διανύει περίοδο αστάθειας, κινείται προς την κατεύθυνση πρόωρων εκλογών και εισέρχεται στο μικροσκόπιο των χρηματαγορών, ενώ το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε πορεία επίλυσης, η Πορτογαλία εξελίσσεται ταχύτατα και δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων.

Η ιβηρική χώρα εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη και σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο. Παρά την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, οι χρηματαγορές βλέπουν με καλό μάτι την Πορτογαλία. Από τα μέσα Μαρτίου τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων διανύουν πτωτική πορεία. Η νέα εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στη Πορτογαλία της επέτρεψαν να δανείζεται με εμφανώς ευνοϊκότερους όρους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει πετυχημένα μοντέλα ανάπτυξης και να θεσπίσει κίνητρα για μεγάλους επενδυτές. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα δώσουν άλλο αέρα στις χρηματαγορές.

Απαιτείται προσήλωση στο στόχο και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου