ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΞΥΠΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Μοίρασε το

Η ψήφιση των νέων μέτρων έχει φέρει αναστάτωση και έχει διαταράξει τη κοινωνική συνοχή. Οι πολίτες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα κατάσταση και επιδιώκουν μέσω των κινητοποιήσεων τους να αντισταθούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία του τραπεζικού συστήματος, που κάποτε ήταν ο μοχλός ανάπτυξης του.

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσαρμοσμένο ως προς τον οικονομικό κύκλο δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 8,7% του δυνητικού ΑΕΠ το 2016, έναντι ελλείμματος 10,5% του δυνητικού ΑΕΠ το 2009. Το μέγεθος αυτό συνιστά καλύτερο μέτρο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς λαμβάνει υπόψη το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου αυτή έλαβε χώρα. Συνεπώς, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας συνολικά την ανωτέρω περίοδο έφθασε τις 19,2 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ, και είναι κατά πολύ υψηλότερη έναντι των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ που επίσης εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την δεύτερη μεγαλύτερη προσαρμογή μετά τη χώρα μας, πέτυχε η Ιρλανδία (10,3% του ΑΕΠ).

Η επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των σχετικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο διαμορφώνει, ένα ευνοϊκό κλίμα για τη προσέλκυση κρίσιμων για την ανάπτυξη επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Στον εξωτερικό τομέα, η πατρίδα μας κατόρθωσε επίσης να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009- 2016. Η προσαρμογή αυτή στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά. Η χώρα μας έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της σε όρους κόστους εργασίας.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 30% το 2017 (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά στην εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου. Σημειώνεται ότι, χώρες όπως η Ελλάδα που είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και ταυτόχρονα παρουσιάζει υψηλό δείκτη ενεργειακής εξάρτησης, επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, καθώς ανακάμπτει η οικονομία σταδιακά, ενισχύει και την ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα.

Το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας οφείλει να συνεργαστεί και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη «νέα εποχή» που διαμορφώνεται. Νέες ισορροπίες, νέα δεδομένα και πολλές προκλήσεις αναζητούν ηγέτες στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, που θα μπορούν να έχουν όραμα για να φτιάξουν μια ΕΕ ευέλικτη και ανταγωνιστική.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου