ΕΧΕΙ ΚΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ

Θοδωρής Μακρής κοινωνικό μέρισμα μπουναμάς Ο πρωθυπουργικός αυτοθαυμασμός για τις οικονομικές επιδόσεις και η διανομή υπερπλεονάσματος είναι εμπαιγμός πέραν κάθε ανεκτού ορίου. new deal Χριστίδης

Μοίρασε το

Ένας ληστής υπό την απειλή όπλου αποσπά το πορτοφόλι του θύματός του, το οποίο περιέχει χίλια τετρακόσια ευρώ. Ενθουσιασμένος από την λεία του, επιστρέφει εκατόν σαράντα ευρώ στον ληστευθέντα για να αντιμετωπίσει άμεσες δαπάνες διατροφής και μετακίνησης. Επιπλέον, ζητά από το θύμα να τον επιβραβεύσει την μεγαλοψυχία του! Αυτό κι αν είναι εμπαιγμός!

Εάν προσθέσουμε επτά μηδενικά σε καθένα από τα δύο προαναφερθέντα νούμερα, έχουμε μία χονδρική αναλογία αυτού που συμβαίνει με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί διανομής μερίσματος 1,4 δις ευρώ από την “υπεραπόδοση” της οικονομίας, η οποία “υπερέβη κάθε προσδοκία”(!).

Για την ακρίβεια ο εμπαιγμός υπερέβη κάθε προσδοκία…

ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΌΣ

Βεβαίως, η αναλογία δεν είναι τέλεια. Η σχέση ληστρικών αφαιμάξεων και επιστρεφομένου μερίσματος δεν είναι ακριβώς 10/1.

Πρώτον, διότι τα εξοντωτικά μέτρα δεν είναι μόνο η ανερχόμενη σε 14 δις ευρώ περίπου αφαίμαξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μέσω αμέσων και εμμέσων φόρων, εισφορών, περικοπών συντάξεων, θύελλας κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, κατάργησης ΕΚΑΣ κλπ.

Περιλαμβάνουν επίσης τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την 1.1.2019, όπως είναι η περαιτέρω περικοπή συντάξεων και ο νέος περιορισμός του αφορολογήτου ορίου.

Περιλαμβάνουν τα διαμοιραζόμενα δεν είναι κατ’ ουσίαν 1,4 δις ευρώ, καθόσον στο ποσόν αυτό περιλαμβάνεται επιστροφή παρακρατηθεισών εισφορών υγείας από συνταξιούχους, ύψους 315 εκ. ευρώ, που έχουν ήδη κριθεί ως παράνομες από δικαστικές αποφάσεις.

Περιλαμβάνουν και ποσόν 360 εκ. ευρώ διά του οποίου θα αποφευχθεί νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το επόμενο έτος.

ΤΟ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΨΕΥΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Το εξοργιστικό είναι το ψεύδος ότι η διανομή καθίσταται δυνατή διότι δήθεν οι εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας υπερέβησαν κάθε προσδοκία.

Αυτό που πράγματι συμβαίνει είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στην φορολογία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Έχουμε ΦΠΑ 24% έναντι 20,1% κατά μέσον όρο στην ΕΕ.
  • Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29% έναντι 19,5%.
  • Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων 45% (ανώτατος συντελεστής) έναντι 34,9% .
  • Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως κ.ο.κ.

Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, έχει οδηγήσει στις εξής όντως πρωτοφανείς επιδόσεις:

  • Ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία: 98,74 δις ευρώ, έναντι 71,3 δις ευρώ το 2014.
  • Ληξιπρόθεσμα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία: 30,5 δις ευρώ, έναντι 27 δις ευρώ το 2014.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες: 115 δις ευρώ, έναντι 76 δις ευρώ το 2014.
  • Οφειλές προς ΔΕΗ: 1,5 δις ευρώ, έναντι 900 εκ. ευρώ το 2014.
  • Οι οφειλέτες προς την εφορία ανέρχονται σε 4.267.408 άτομα και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 1.187.262 άτομα.

Στο ίδιο διάστημα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε άλλες έξι θέσεις. Εμβληματικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει. Νέες δεν προκύπτουν.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργικός αυτοθαυμασμός για τις οικονομικές επιδόσεις και η διανομή υπερπλεονάσματος εντάσσονται στην διαρκή κυβερνητική προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Είναι εμπαιγμός πέραν κάθε ανεκτού ορίου.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδης στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου