ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μοίρασε το

Το Eurogroup δεν έδωσε οριστική λύση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και όλα τα βλέμματα στρέφονται στις συζητήσεις με τους θεσμούς που θα διεξάγονται στις Βρυξέλλες .

Δεν συνιστά αυτό πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά ίσως μια έμμεση πίεση για να χαλαρώσουν οι πιέσεις των δανειστών και να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη και να προχωρήσει ταχύτατα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πακέτων που θα δώσουν ώθηση στη μικρομεσαία επιχείρηση.

Υπάρχουν δυνατότητες μεγάλες, αν αξιοποιηθεί η τουριστική διάσταση της πατρίδας μας, που όμως σήμερα είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και τα έσοδα πολύ λιγότερα των αναμενόμενων.

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με θεσμικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σε προτεραιότητα, όμως η καθημερινότητα των πολιτών είναι αυτή που κρίνει το μέλλον της κάθε κυβέρνησης.

Το Κυπριακό είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υψηλή διπλωματία. Οι λαοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και σε καμία περίπτωση ο περήφανος λαός της Κύπρου δε θα δεχτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Τουρκία είναι σε αδύναμη θέση και είναι η κατάλληλη στιγμή να ακυρωθεί ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και μετά από μερικά χρόνια, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο πρόσφορες για Ελλάδα και Κύπρο.

Η εκτόξευση μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις που προσελκύει η κάθε χώρα και τη καθιστά ελκυστική στα νέα κεφάλαια. Στη πατρίδα μας δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, τη δυναμική αυτή με αποτέλεσμα να καταγράφουμε απώλειες σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο συνδυασμός δημοσιονομικής τόνωσης και λιγότερο αυστηρών κυρώσεων για τις επιχειρήσεις από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τράμπ, θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Αμερικής και θα βάλει τέλος στη χαμηλή ανάπτυξη και στην πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται χρήματα από τα ομόλογα και να κατευθύνονται στις μετοχές.

Τα κινήματα κατά του ευρώ προετοιμάζονται να κερδίσουν τις εκλογικές μάχες και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο θα κληθεί και η Γερμανία να επαναξιολογήσει αν μπορεί να σώσει το ευρώ.

Τα δεδομένα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά. Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να οδηγήσουν τους λαούς τους σε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει τελειώσει. Οι ηγεσίες είναι αδύναμες και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

Η Ευρώπη έχει μπροστά της ανηφόρα μεγάλη και οφείλει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Οι εποχές απαιτούν τόλμη και ρεαλισμό. Οι ηγέτες καλούνται να οραματιστούν και να κοιτάξουν 60 χρόνια πίσω τη συνθήκη της Ρώμης, τότε που η ΕΟΚ ξεκινούσε δειλά αλλά αποφασιστικά να ενώσει και να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιδέα, μέσα από τη συνεργασία των λαών των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι ουσιαστικός και να δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη. Να βασίζεται στο όραμα και όχι στην απλή διαχείριση. Η Ευρώπη είναι τεράστιο κεφάλαιο στη παγκόσμια κοινότητα.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου