ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η καθημερινότητα των πολιτών, η εξόφληση των χρεών στους ιδιώτες, η μείωση της ανεργίας, η προσέλκυση των επενδύσεων. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η καθημερινότητα των πολιτών, η εξόφληση των χρεών στους ιδιώτες, η μείωση της ανεργίας, η προσέλκυση των επενδύσεων. Είναι μερικές μόνο από τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθούν ταχύτατα.

Η κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δηλώσεις ξένων ηγετών για τη καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αλλά δε μπορεί να την αντιληφθεί στη τσέπη της.

Οι προσδοκίες έχουν εστιαστεί στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στη προσέλκυση του ποιοτικού τουρισμού, στη καινοτομία και στη νέα επιχειρηματικότητα.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν τους τζίρους τους να πέφτουν. Αδυνατούν να παίξουν στο παιχνίδι των «υποψηφίων παραγοντίσκων» για τις εκλογές των επιμελητηρίων.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΑ

Τα νέα από την Ευρώπη είναι ενθαρρυντικά. Αρκεί να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο από την ελληνική πλευρά.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο αυστηρό στην αξιολόγηση των προγραμμάτων σε χώρες, όπως η Ελλάδα, με πρόγραμμα του ταμείου.

Αν λοιπόν οι Ευρωπαίοι δανειστές εκτιμήσουν πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018 σε σχέση με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ίσως ζητήσουν να κλείσει.

Όμως, αυτή τη φορά  δεν θα κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ. Αα πρέπει να το ζητήσουν οι ίδιοι από την ελληνική κυβέρνηση.

Φυσικά, θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί συνεχίζουν να θέλουν να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, σε μια οικονομία που μαστίζεται από επτά χρόνια ύφεσης παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌΤΗΤΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για στήριξη από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση έπειτα από την απόλυση 725 εργαζομένων σε εννέα επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση 2,9 εκατ. ευρώ στην χώρα μας. Οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην περιφέρεια της Αττικής.

Ωστόσο, άλλες δέκα περιφέρειες έχουν επίσης πληγεί από τις απολύσεις. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από την αρχή της κρίσης, το 2008.

Τα μέτρα που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα βοηθήσουν τους 725 πρώην εργαζομένους του λιανικού εμπορίου, παρέχοντας τους επαγγελματική καθοδήγηση και συμβουλές, επαγγελματική κατάρτιση, συνεισφορά για τη σύσταση επιχείρησης, κίνητρα πρόσληψης, επίδομα αναζήτησης εργασίας και επίδομα κατάρτισης.

Οι περισσότερες από τις απολύσεις (70,7 %) σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Αττικής, όπου το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 22,9 % στα τέλη του 2016.

Όσον αφορά τις άλλες δέκα περιφέρειες, το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν μεταξύ 19,5 % (περιφέρεια Αιγαίου) και 26,8 % (περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας). Καθώς υπάρχει έλλειψη προσφοράς θέσεων εργασίας στις περιφέρειες σε σύγκριση με τον υψηλό αριθμό των ατόμων που ζητούν εργασία, οι απολύσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου αναμένεται ότι θα επιβαρύνουν κι άλλο την ευάλωτη κατάσταση της απασχόλησης στις περιφέρειες αυτές.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Το μεγαλύτερο άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο οδηγεί σε συνολικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αλλά και σε απώλεια θέσεων εργασίας, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς και μεταξύ εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση. Το ΕΤΠ συστήθηκε για να υποστηρίξει όσους προσαρμόζονται στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2007, το ΕΤΠ έχει λάβει 154 αιτήσεις. Περίπου 610 εκατ. ευρώ έχουν ζητηθεί για να βοηθηθούν περισσότεροι από 143.000 εργαζόμενοι. Και 3.069 νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (Ε Α Ε Κ).

Τα δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα και η πατρίδα μας οφείλει να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία.

Το κυβερνητικό έργο είναι επίπονο, αλλά παράλληλα οδηγεί σε νέες διαδρομές μεγάλων προκλήσεων.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου