Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους των δανειστών της. Αναζητά μια νέα κατεύθυνση, που θα τη βγάζει οριστικά από το καθεστώς των μνημονίων και θα της δίνει υπεραξία. Η χώρα προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες. Αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. new deal Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Μοίρασε το

Η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους των δανειστών της. Αναζητά μια νέα κατεύθυνση, που θα τη βγάζει οριστικά  από το καθεστώς των μνημονίων και θα της δίνει υπεραξία.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εστιάζουν στο τραπεζικό σύστημα. Το οποίο δίνει «τις δικές του εξετάσεις» κατά πόσο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μπορεί να είναι στο μέλλον.

Η νέα γενιά δε βλέπει θεαματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να ανακάμψουν τη μετανάστευσή της στο εξωτερικό. Όμως η έντονη κινητικότητα ξένων επενδυτών στη πατρίδα μας τη βάζει σε δεύτερες σκέψεις.

Η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους ξένους επενδυτές, αφού συρρικνώθηκε περισσότερο από 25% στα χρόνια της κρίσης. Η χώρα διαθέτει την απαιτούμενη δυναμική για να προσφέρει πολύ ελκυστικές ευκαιρίες. Αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Εξακολουθεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο, με σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εδώ οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο μια άνευ προηγουμένου μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE). Αγγίζουν τα 36 δισ. ευρώ (περίπου 20% του ΑΕΠ) έως το τέλος του 2019.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από τη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για έναν  θετικό  κύκλο οικονομικής ανάπτυξης. Για την βελτίωση της αγοράς εργασίας. Για περισσότερες επενδύσεις. Και να οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΑΞΊΑ

Η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, καθώς και το φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον, θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Η οικονομία βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο. Διαθέτει έναν ισχυρό τραπεζικό κλάδο και με επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότης προς την πραγματική οικονομία. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανακάμψουν σταδιακά και να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Θα αργήσει να υπάρξει σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα,  εάν δεν σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος. Η Ελλάδα έζησε μια παρατεταμένη  περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από την  απορρόφηση των περισσότερων μη συστημικών τραπεζών από τις τέσσερις επικρατούσες τράπεζες στη χώρα. Έζησε και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις  των τελευταίων, για τις οποίες δαπανηθήκαν  45,4 δις. ευρώ από τα χρήματα των μνημονίων.

Για το προσεχές χρονικό διάστημα, όλα τα βλέμματα θα είναι εστιασμένα στην πορεία των ελληνικών τραπεζών. Αυτές θα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, που πλησιάζει τα 100 δις. ευρώ.

Έχουμε μπει  σε άλλη εποχή, με ισχυρό νόμισμα και πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η πατρίδα μας έχει ήδη εφαρμόσει την διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης. Το κόστος της εξόδου από το ευρώ είναι πολύ υψηλό. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται συζήτηση από «μειοψηφικές ομάδες» για έξοδο από την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα μπορεί και αξίζει να προχωρήσει  στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου