ΦΙΛΟΙ Ή ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

επενδύσεις επένδυση new deal Σπρίτζης fraport

Μοίρασε το

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

Μετά το “σκίσιμο των μνημονίων”, την ονομαστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το τελευταίο πρωθυπουργικό “αφήγημα” (ακριβέστερα, ‘’παραμύθι’’) είναι οι επενδύσεις και η προσέλκυση.

Μάλιστα στην συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Μακρόν, ο κ. Τσίπρας μεγαλοθύμως προσέφερε εαυτόν ως “επικεφαλής μίας task force για την άμεση επίλυση δυσλειτουργιών”. Προσωπικά, θυμήθηκα την παρατήρηση του Ρόναλντ Ρέηγκαν, ότι οι δέκα πιο καταστρεπτικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα είναι: “Είμαι από την κυβέρνηση και είμαι εδώ για να βοηθήσω”. (Μεταφ. Im from the government and Im here to help)! Πράγματι, πριν φωνήσει ο αλέκτωρ, συνέβησαν τα εξής τραγελαφικά:

“ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ;”

Η μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold, αντέδρασε στην επί μήνες συρόμενη κυβερνητική απειλή περί προσφυγής στην διαιτησία. Αν η διαιτησία πραγματοποιούνταν, θα συνεπάγονταν νέα πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μίας επένδυσης που μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει 2.400 θέσεις εργασίας. Έτσι, ανήγγειλε αναστολή των επενδυτικών δραστηριοτήτων της. Οι υπουργοί Σταθάκης και Γεροβασίλη, αγνοώντας την παραπάνω πρωθυπουργική διακήρυξη, δήλωσαν ότι “όποιος θέλει να κάνει μία επένδυση δεν τηλεφωνεί στον πρωθυπουργό, υπάρχουν οι ανάλογες υπηρεσίες”. (Σημ: αυτές που επιστρέφουν ως απαράδεκτα τα φύλλα αξιολόγησης …) και διερωτήθηκαν: “σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνουν αυτά”;

Η απάντηση είναι ότι αυτό που δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καμία ευρωπαϊκή ή άλλη πολιτισμένη χώρα. Και συμβαίνει εδώ: Είναι η καθήλωση ενός μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου, από το οποίο προσδοκάται η δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Είναι η αναβάθμιση της ακτής της Αττικής κατά μήκος του Σαρωνικού. Ο θετικός αντίκτυπος στις τιμές της γης και οι γενικότερες ευεργετικές συνέπειες για την πολύπαθη οικονομία μας. Λόγω ενστάσεων από δασάρχες και αρχαιολόγους περί “αρχέγονου δάσους” και “υπόγειου Παρθενώνος” οι οποίες ουδέποτε είχαν έστω διατυπωθεί κατά την επί εβδομηκονταετία λειτουργία του αεροδρομίου του Ελληνικού και την ακολουθήσασα δεκαπενταετία εγκατάλειψής του.

“ΦΙΛΟΙ” ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ

Οι “φίλοι” όμως των επενδύσεων στους κόλπους της κυβέρνησης διαθέτουν έναν ακόμη επιφανή εκπρόσωπο. Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών. Ο κ. Σπίρτζης αφού υπέγραψε “με δάκρυα στα μάτια” την σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece, ήδη αντιδικεί με την εταιρεία. Την εγκαλεί ότι “δεν έχει λειτουργήσει καλύτερα από ό,τι λειτουργούσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας” (Σημ: αν και τα αεροδρόμια διαχειρίσθηκαν αποτελεσματικά περίπου 2,5 εκατ. επιβάτες περισσότερους σε σχέση με το 2016). Είναι ο ίδιος υπουργός, ο οποίος, αγνοώντας τις πρωθυπουργικές πομφόλυγες περί επιχειρηματικότητας, ιδιωτικών επενδύσεων, κλπ. Κρατικοποίησε τον ΟΑΣΘ και διόρισε ως πρόεδρο του Δ.Σ. τον αυτο-αξιολογηθέντα ως “πολύ καλή επιλογή, γυιό του μπάρμπα Νίκου” (Παππά)!

Η κυβέρνηση του μαιτρ της διγλωσσίας κ. Τσίπρα, με την στήριξη του προερχόμενου, κατά την πρωθυπουργική διατύπωση, “από την πατριωτική κεντροδεξιά” κ. Καμμένου, αποδεικνύεται στην πράξη εχθρός και όχι φίλος των επενδύσεων, απειλώντας να προκαλέσει, αντί για ανάπτυξη, απο-επενδύσεις.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου