ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ …ΑΠΩΘΟΥΝΤΑΙ

Οι επενδύσεις όπως το Ελληνικό είναι μία ακόμη αυταπάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί προσέλκυσης επενδύσεων έχουμε ρεύμα απο-επένδυσης. new deal Κώστας Χριστίδης

Μοίρασε το

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε προσφάτως ότι στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ‘’περισσότερες επενδύσεις από ότι η χώρα αντέχει’’(!). Η πρόβλεψη αυτή ενθυμίζει την γνωστή ιστορία του Τούρκου πασά. Κατά μήνα Φεβρουάριο, περιστοιχιζόμενος μέσα στο αρχοντικό του από τους αγάδες του και ενώ έξω μαίνονται καταιγίδες, κεραυνοί, χαλαζόπτωση και, γενικώς, ακραία καιρικά φαινόμενα, αναφωνεί:

[quote text_size=”small”]

– ‘’Φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε πολλά και ωραία σύκα!’’.

– ‘’Μα, πασά μου, τολμά να ερωτήσει ο πιο θαρραλέος από τους παριστάμενους αγάδες, με τέτοιες καιρικές συνθήκες πώς λες ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πολλά και ωραία σύκα; ‘’Και ο πασάς εξηγεί: ‘’Εμ, μ’ αρέσουνε τόσο πολύ τα σύκα!!’’.

[/quote]

ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΟΥΝ

Έτσι και οι όψιμοι οπαδοί των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπουν ότι η ανάπτυξη, η οποία, κατ’ αυτούς, θα είναι και ισχυρή και ‘’δίκαιη’’, θα σηματοδοτεί επενδυτικό οργασμό. Πρόκειται για μία ακόμη αυταπάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αντί προσέλκυσης νέων επενδύσεων έχουμε εντυπωσιακό ρεύμα απο-επένδυσης.

Η επενδυτική εταιρεία του Κατάρ, έχοντας απαυδήσει από τις ατέλειωτες καθυστερήσεις και παλινωδίες, απειλεί να ματαιώσει τις τουριστικές επενδύσεις της σε Ζάκυνθο, Οξιά και Κέρκυρα. Η πολυεθνική Unilever ανακοίνωσε αποχώρηση από τον κλάδο ελαιολάδων στην Ελλάδα.

Η Froneri Hellas αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου της παραγωγής παγωτού στον Ταύρο.

Η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές αντιμετωπίζει τις γνωστές, επί σειρά ετών, αντιδράσεις και το μέλλον της παραμένει αβέβαιο.

Η κορυφαία επένδυση στο Ελληνικό καρκινοβατεί, λόγω αντιδράσεων αρχαιολόγων, δασαρχών καί τινων οικολόγων, προς τους οποίους συμπαρίσταται σημαντικό μέρος του αρχετυπικού Σύριζα.

Ανάλογη μεταχείριση υφίστανται οι επενδύσεις στην Κασσιώπη Κερκύρας, Αφάντου Ρόδου κ.α. Τελευταίο κρούσμα, η νομοθετική απόπειρα εξουδετέρωσης της άκρως καινοτομικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Taxi) Beat.

ΕΠΕΝΔΎΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες.

Οφείλονται στην διαρκή επιδείνωση όλων των δεικτών που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις, όπως η φορολογική πολιτική, βάσει της οποίας η Ελλάδα – σύμφωνα με τα στοιχεία του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα 2017/2018 – καταλαμβάνει την τελευταία θέση (!) μεταξύ 137 χωρών, η αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των δημοσίων δαπανών (132η θέση), η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της δικαιοσύνης (133η θέση), η συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στην έρευνα και ανάπτυξη (129η θέση), η ευκολία πρόσβασης σε δάνεια (135η θέση), κλπ.

Ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προσφάτως δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία για το 2016 ως προς την πορεία διαρθρωτικών αλλαγών σε 215 χώρες.

Η Ελλάδα, μετά την ραγδαία πτώση του 2015 (λόγω του ανεκδιήγητου δημοψηφίσματος, των capital controls κ.α.), σημείωσε περαιτέρω επιδείνωση το 2016 σε δείκτες όπως ‘’ποιότητα θεσμών και κανονισμών’’, και ‘’κυβερνητική αποτελεσματικότητα’’.

Ας αναλογισθούν εν τέλει οι κυβερνώντες ότι οι επενδυτές είναι σαν τα πουλιά. Αρκούν λίγα ψίχουλα (εμπιστοσύνη, σταθερότητα, απλοποίηση) για να προσελκυσθούν. Αρκεί, όμως, μία απότομη κίνηση για να απωθηθούν μακριά.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου