ΔΕΛΦΟΙ FORUM: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΜΟΣ

Μοίρασε το

Από 2ας μέχρι 5ης Μαρτίου 2017 διεξήχθη στους Δελφούς το δεύτερο συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με εξαιρετική επιτυχία. Έλαβαν μέρος 290 ομιλητές, διακεκριμένες προσωπικότητες, Έλληνες και ξένοι, από τον χώρο της πολιτικής των επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των γραμμάτων και των τεχνών, των ΜΜΕ κλπ. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν εκατοντάδες σύνεδροι, μεταξύ των οποίων σημαντικός αριθμός νέων, φοιτητών και σπουδαστών, γεγονός ελπιδοφόρο.

Η θεματολογία ήταν ευρύτατη και κάλυψε θέματα όπως: άξονες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ανατοποθέτηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, οι επιπτώσεις του χρέους στην ανάπτυξη, η πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, οι προοπτικές σε ειδικότερους τομείς, όπως, ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία, η ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα, η ψηφιακή οικονομία, η υγεία, η παιδεία κ.α. Αναλύθηκαν γεωπολιτικά θέματα, όπως η νέα στρατηγική εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανατολικά και τα δυτικά Βαλκάνια, οι επιπτώσεις του Brexit και των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, το μέλλον της ΕΕ και της Ευρώπης, οι απειλές από την τρομοκρατία, οι μετακινήσεις ισχύος σε έναν πολυπολικό κόσμο, η επίδραση των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη και πολλά άλλα.

Μεταξύ των σημαντικών στιγμών του συνεδρίου ήταν η υψηλού επιπέδου συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του παγκοσμίου φήμης ιστορικού Niall Ferguson, η ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του χρέους από τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η συζήτηση για την πολιτιστική κληρονομιά ως οικονομική αξία (που έλαβε χώρα στο εξαίσιο περιβάλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών), η συζήτηση για την καταπολέμηση του λαϊκισμού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς, η πολιτική δυναμική μίας συνταγματικής αναθεώρησης (σημειώνω, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις του καθηγητή Γ.Γεραπετρίτη για καθιέρωση σταθερής ημερομηνίας διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών ανά τετραετία και συνταγματικής επιβολής δημοσιονομικών περιορισμών), αλλά και η παρουσίαση (μέρους) της μελέτης της διαΝΕΟσις με θέμα ‘’Τι πιστεύουν οι Έλληνες’’.

Το συνέδριο αυτό αποκτά πλέον θεσμικό χαρακτήρα (ήδη ο επικεφαλής των οργανωτών κ. Συμεών Τσομώκος εξήγγειλε το επόμενο κατά τις ημερομηνίες 1- 4 Μαρτίου 2018) με προφανείς ωφέλειες για τους Δελφούς, την Φωκίδα, την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας αλλά και όλη την χώρα, γενικότερα. Γι’ αυτό θα πρέπει κάθε αρμόδιος φορέας να συμβάλει, ώστε το συνέδριο να είναι, κάθε χρόνο, ολοένα πιο επιτυχημένο. Και, βεβαίως, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που ήδη ακούσθηκαν, να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επαναλάβω, ένα μήνυμα που είχε δώσει προ δεκαετιών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση εάν ήταν αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ: ‘’Το μέλλον ενός λαού είναι αβέβαιο, γιατί κατά βάση εξαρτάται από τον ίδιο’’. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται: η τελική ευθύνη για την πορεία της Ελλάδας εξαρτάται πρωτίστως από τις αποφάσεις και την συμπεριφορά του ελληνικού λαού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου