3 ΔΙΣ.€ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ!

Μοίρασε το

Την εφαρμογή του εργοσήμου, μια πρωτότυπη πρόταση που φιλοδοξεί να αποφέρει ζεστό χρήμα της τάξης των 3 δισ. € ετησίως στα κρατικά ταμεία, προτείνει Ομοσπονδία Επαγγελματίων & Βιοτεχνιών Κυκλάδων, στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Κουζούπης, χρόνια τώρα προσπαθεί επί ματαίω να περάσει την ιδέα του σε όλους τους υπουργούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το εν λόγω υπουργείο, αλλά δεν εισακούγεται. Κι όμως, όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος διαβάζοντας την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό, πως πρόκειται για ένα μέτρο που πατάσσει άμεσα την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, εξασφαλίζει τους εργαζόμενους αφού εντάσσονται στο ασφαλιστικό σύστημα, απελευθερώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το βραχνά μιας δύστροπης γραφειοκρατίας που παρεμποδίζει την πρόσληψη εργαζομένων, και συμβάλει έτσι στη μείωση της ανεργίας.

Το new-Deal φέρνει σήμερα στο φως τη συγκεκριμένη πρόταση με την ελπίδα αυτή τη φορά η πρόταση του έμπειρου συνδικαλιστή, η κόρη του οποίου διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας το εστιατόριο “Ελιά & Τσίπουρο”, να μη χαθεί στην έρημο της αδιαφορίας.

Προς:

Υπουργό Εργασίας

κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Κοιν.:

 1. Υπουργό Οικονομικών
  κ. Ευκ. Τσακαλώτο

 2. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
  κ. Τρύφ. Αλεξιάδη

 3. Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας

κ. Ράνια Αντωνοπούλου και

 1. Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας σχετικά με το εργόσημο. Ένα θεσμό που πιστεύουμε ότι αποτελεί και τη λύση για το Ασφαλιστικό μας σύστημα, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι, να το προωθήσουμε και να κάνουμε κοινωνούς τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους εργοδότες και την κοινωνία γενικότερα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους το ευεργέτημα αυτού του καινοτόμου μέτρου, το οποίο εξαλείφει πλέον κάθε συνδιαλλαγή ενώ αντίθετα δημιουργεί ασφαλιστική συνείδηση σε όλους, την οποία έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας.

Από την εικόνα που έχουμε Πανελλαδικά είναι εκατοντάδες οι εργατοώρες έκτακτα απασχολούμενου προσωπικού για 2ωρη έως και 8ωρη απασχόληση, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν αποδίδουν τίποτα τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Φορολογικό μας σύστημα, ενώ με την εφαρμογή του εργόσημου θα μπορούν από αύριο να συνεισφέρουν από το ελάχιστο των 5 ή 10 ευρώ ημερησίως στο Ασφαλιστικό μας σύστημα με «ζεστό» φυσικά χρήμα, δεδομένου ότι το εργόσημο προπληρώνεται.

Όλα αυτά τα ευεργετήματα που διαπιστώνουμε ότι θα έχουμε από το εργόσημο, μας δημιούργησαν την ιδέα να σας προτείνουμε να κάνετε την υπέρβαση και να εντάξετε άμεσα και τον Κλάδο της Εστίασης και Αναψυχής, αλλά και όλες τις μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις στο μέτρο του εργόσημου.

Είναι φανερό ότι ο Κρατικός μηχανισμός θα έχει να κερδίσει πολλά, αφού θα μηδενιστεί η εισφοροδιαφυγή καθώς και η φοροδιαφυγή, θα γίνει ευέλικτη η πρόσληψη χωρίς γραφειοκρατία, – αφού το εργόσημο είναι αποκλειστικά για εργασία μιας ημέρας και συγκεκριμένων ωρών – (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΑΠΔ), θα ανοίξει η αγορά εργασίας ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες που δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια ώρα δουλειάς. Οι δε εργαζόμενοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, αφού θα δημιουργηθούν χιλιάδες έκτακτες θέσεις εργασίας σε καθημερινή βάση που σήμερα χάνονται με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και εξασφαλισμένη αμοιβή.

Το μέτρο φυσικά για να λειτουργήσει και να μην ατονήσει θα πρέπει να έχει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια και επικοινωνία, όπου να τονίζεται το μότο:

«ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ,

ΚΑΙ

ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ»

Για τους παραβάτες θα πρέπει να επιβληθεί ένα υψηλό πρόστιμο 12.000 ευρώ αφού δεν θα υπάρχει πλέον η δικαιολογία της γραφειοκρατίας (πρόσληψη, απόλυση, ΑΠΔ, ΣΕΠΕ κλπ), ώστε οποιοσδήποτε εργαζόμενος και σε οποιαδήποτε εργασία να είναι πλέον ασφαλισμένος και ταυτόχρονα να είναι εξασφαλισμένη η αμοιβή του.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή του εργόσημου, θα χαθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης και θα μεταβούν στο εργόσημο. Αυτό είναι μύθος διότι το εργόσημο θα έχει ισχύ μόνο για τους έκτακτα απασχολούμενους (one day work), αλλά ακόμα και αυτό να συνέβαινε θα ήταν ευτυχία για τη χώρα να κατορθώσουν οι επιχειρήσεις να έχουν προπληρώσει τα ημερομίσθια των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και τους αναλογούντες φόρους.

Η δε επιτυχία του μέτρου θα έχει τη μέγιστη απήχηση εάν όλο το καταβληθέν ποσό από τον εργοδότη ή τον ιδιώτη εκπίπτει πλήρως και ακέραιο από την εφορία, όπως για τους μόνιμα απασχολούμενους, η μισθοδοσία.

Παρακάτω σας παραθέτουμε υποδείγματα τραπεζικής επιταγής εργοσήμου και τις σχετικές παρατηρήσεις.

epitag

Παρατηρήσεις:

 1. Η επιταγή εργοσήμου θα είναι εις διπλούν αυτογραφικό, το ένα στέλεχος θα λαμβάνει ο εργαζόμενος κατά την ανάληψη της εργασίας του το οποίο και θα προσκομίζει την επόμενη μέρα στην Τράπεζα για να πληρωθεί, το δε άλλο στέλεχος θα παραμένει στην επιχείρηση-εργοδότη.

 1. Το εργόσημο θα εκδίδεται για τις παρακάτω περιπτώσεις έκτακτα απασχολούμενου προσωπικού:

 • 2ωρη απασχόληση 25% προσαύξηση

 • 3ωρη απασχόληση 20% προσαύξηση

 • 4ωρη απασχόληση 15% προσαύξηση

 • 5ωρη απασχόληση 10% προσαύξηση

 • 6ωρη απασχόληση 5% προσαύξηση

 • 7ωρη απασχόληση 4% προσαύξηση

 • 8ωρη απασχόληση 3% προσαύξηση

 1. Στο αναγραφόμενο ποσό της επιταγής θα περιλαμβάνονται το ημερομίσθιο του εργαζομένου, οι κρατήσεις υπέρ των Ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ότι άλλο προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και κατά την εξαργύρωση θα παρακρατούνται οι ανάλογες κρατήσεις του εργαζομένου

 1. Τα στοιχεία του εργοδότη είναι προτυπωμένα από το Τραπεζικό κατάστημα κατά την αγορά.

 1. Τα στοιχεία του εργαζομένου αναγράφονται ή με το ΑΜΚΑ ή με το ΑΦΜ ή τον Α.Δ.Τ. του εργαζομένου όπως και η ημερομηνία απασχόλησης, η ώρα έναρξης και λήξης συμπληρώνονται ιδιοχείρως από τον εργοδότη.

 1. Η εργατοώρα σύμφωνα με την οποία θα προσδιοριστεί και το ποσό της 2ωρης έως και της 8ωρης απασχόλησης (μεικτό), θα καθοριστεί με ΥΑ και θα αναγράφεται από την Τράπεζα στις εκδιδόμενες επιταγές.

 1. Ο εργοδότης κατά την αγορά των επιταγών από το Τραπεζικό κατάστημα θα καταβάλει εκτός του ποσού των επιταγών και το ποσό των αναλογούντων εργοδοτικών εισφορών, το οποίο επί τοις εκατό ποσοστό θα καθοριστεί με ΥΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο σας για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία για περίπου 800.000 ανασφάλιστους, η εφαρμογή του εργοσήμου θα φέρει στα ασφαλιστικά ταμεία και κατά συνέπεια στον Κρατικό Προϋπολογισμό περίπου 3.000.000.000 ετησίως, αλλά και ταυτόχρονα, ένα σοβαρό ποσόν από φοροδιαφυγή.

Επίσης από τα στοιχεία που έχουμε εκατοντάδες εργαζόμενοι που και σήμερα κάνουν έκτακτη απασχόληση και μάλιστα σε αρκετά ημερομίσθια ετησίως, απολαμβάνουν ταυτόχρονα και όλα τα επιδόματα με αποτέλεσμα να χάνονται από εκείνους που πραγματικά τα δικαιούνται.

Ευελπιστώντας ότι η πρότασή μας θα τύχει της ανάλογης προσοχής προς όφελος τόσο των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα,

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε περαιτέρω.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της ΟΕΒΚ

Ο Πρόεδρος

Κουζούπης Ιωάννης

Η Γραμματέας

Μακρυωνίτου Μαρία

Ακριβές Αντίγραφο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου