ΠΩΛΕΙΤΑΙ… ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ …ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΚΩΝ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση. Πόσο μάλλον όταν οι λύσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη προβλημάτων – σε επάρκεια για τη νέα κυβέρνηση. Οι ημι-υπαίθριοι χώροι είναι ένα απ’ αυτά.

Προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ δεν αποκάλυπτε τι θα κάνει. Αν έλεγε πως θα τους νομιμοποιήσει θα ερχόταν σε ευθεία αντίφαση με τις νέες αρχές που πρεσβεύει. Αφενός το σεβασμό προς το περιβάλλον κι αφετέρου στη διακοπή μιας δημαγωγικής και λαϊκίστικης προσέγγισης της πολιτικής με την οποία κάθε κυβέρνηση επιβράβευε εκ των υστέρων παρατυπίες και αυθαιρεσίες των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά είχε να αντιμετωπίσει και την κριτική της κυβέρνησης που ισχυριζόταν ότι με τη νομοθετική «τακτοποίηση» που προέκρινε θα συνέρρεαν στα κρατικά ταμεία κάμποσα εκατομμύρια € για να καλυφθεί ένα μέρος της δημοσιονομικής τρύπας.

Τελικά η ιδέα που φαίνεται να επιλέγεται ικανοποιεί τα κριτήρια της λύσης που είχαν τεθεί προεκλογικά απ’ το ΠΑΣΟΚ. Ούτε, η βιαιότητα της κατεδάφισης, ως μέτρο τιμωρίας μιας αυθαιρεσίας που η πλειονότητα των πολιτών υιοθέτησε, εκμεταλλευόμενη τα κενά της νομοθεσίας. Ούτε, η εισπρακτική λογική του μέτρου που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ούτε, η έμμεση παρότρυνση για παράταση της αυθαιρεσίας με τη χωρίς όρους νομιμοποίηση των ημι-υπαίθριων χώρων, που μελλοντικά θα απέβαινε και πάλι εις βάρος του περιβάλλοντος.

Η νέα κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει τους ημι-υπαίθριους με αντάλλαγμα τη μεταφορά συντελεστή δόμησης προκειμένου να νομιμοποιηθούν χώροι που άλλαξαν χρήση. Έτσι, το κράτος πουλώντας αντί χαμηλού αντιτίμου συντελεστή δόμησης προς μεταφορά, θα ακυρώσει κατασκευαστικά σχέδια σε χώρους όπου θα διαμορφωθούν καθ’ ολοκληρία, πάρκα. Καθώς λοιπόν το μέτρο δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον δεν θα μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.

Κατόπιν τούτου κτίρια που προβλέπονταν να κατασκευαστούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού δεν θα κατασκευαστούν. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες περιοχές που θα προσδιοριστούν ως ζώνες υποδοχής του μεταφερόμενου συντελεστή. Έτσι, τα χρήματα που καταβάλουν 1,5 εκ. ιδιοκτήτες ως το μικρό πρόστιμο της αυθαιρεσίας τους θα αξιοποιηθούν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πρακτική της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις νέες οικοδομές. Φιλοδοξεί όμως να την τερματίσει με τη θέσπιση νέων όρων δόμησης, αλλά και να την αξιοποιήσει συγκεντρώνοντας πολλά περισσότερα χρήματα, απ’ όσα προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση, καθώς, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα τους, οι ιδιοκτήτες θα προσέλθουν για να καταβάλουν το πρόστιμο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου