ΤΕΛΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Μοίρασε το

Με το προεκλογικό ερώτημα της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ “που θα βρείτε τα λεφτά”, δίνονταν η εντύπωση πως “λεφτά δεν υπάρχουν” και το “ταμείο είναι μείον”. Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες απαντούσαν ότι “λεφτά υπάρχουν”, αρκεί βεβαίως να βρεθεί ένας τρόπος να βγουν απ’ τα “σεντούκια”, να μπουν ξανά στην αγορά και να κερδίσουν όλοι, κράτος, εργαζόμενοι και κεφαλαιούχοι. Το ξέφρενο ράλι του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες αποδεικνύει ότι λεφτά υπήρχαν, αλλά περίμεναν την κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσουν να κινούνται. Ήταν θέμα ψυχολογίας; Αναμφισβήτητα. Είναι γνωστό ότι η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας. Πλην όμως για να καλλιεργηθεί το κατάλληλο κλίμα θα πρέπει να συμβούν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα.

Η νέα κυβέρνηση έπρεπε να δώσει το στίγμα της ωριμότητας και της υπευθυνότητας. Ότι διαθέτει σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας. Σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του μοντέλου ανάπτυξης. Και το κυριότερο ισχυρή πολιτική βούληση να το εφαρμόσει. Φαίνεται πως η αγορά πήρε στα σοβαρά το μήνυμα και άρχισε να προεξοφλεί την επιτυχία της κυβέρνησης – η οποία θα είναι ακόμα κι αν κάνει τα μισά απ’ όσα εξήγγειλε προεκλογικά.

Βεβαίως, το κλίμα της “νέας ευφορίας” τροφοδοτεί και η αλλαγή του καταθλιπτικού κλίματος που επικρατούσε εδώ κι ένα χρόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τις αρνητικές ειδήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, επιτείνοντας την ανασφάλεια, τη σύγχυση και τον φόβο όλων.

Το ερώτημα είναι τι συνέβη ξαφνικά και τα Χρηματιστήρια πήραν φωτιά. Πως συμβαίνει και παρατηρείται μια φρενήρη άνοδο των τιμών – κυρίως του τραπεζικού κλάδου, που είναι κι ο υπεύθυνος για την κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε. Μια εξήγηση φαίνεται να είναι μια αλλαγή στον τρόπο που οι διοικήσεις των τραπεζών λάμβαναν αποφάσεις και διαμόρφωναν τις πολιτικές τους. Άλλωστε, ήταν ο αισχροκερδής τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία τους.

Όχι πως τώρα δεν θα λειτουργήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όμως, στο νέο κύκλο που φαίνεται να ανοίγει δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να επιδεικνύουν την ίδια “επιθετικότητα” και “απληστία”. Αντιθέτως, θα πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, ώστε με τη μετοχοποίηση του χρέους τους και την πώληση του στους απλούς επενδυτές, να προσελκύσουν ξανά τα ιδιωτικά δηλαδή κεφάλαια που υπάρχουν ανά τον κόσμο και σήμερα απολαμβάνουν την ασφάλεια είτε των τραπεζικών καταθέσεων είτε των σταθερών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Για να πείσουν λοιπόν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τη “σιγουριά” των καταθέσεων και να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους στα παγκόσμια χρηματιστήρια, είναι ανάγκη να δημιουργήσουν ένα κλίμα σταθερά ανοδικής αγοράς. Ή πολύ περισσότερο την πεποίθηση έναρξης ενός νέου μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου.

Κάτι τελικά που θα ευνοήσει τους πάντες. Και τις τράπεζες που με τις μετοχές σε υψηλές τιμές θα μπορούν να διεξάγουν ευκολότερα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καλύτερους όρους και τους ιδιώτες επενδυτές που θα βλέπουν την περιουσία τους να αυξάνεται. Διότι ως γνωστό και περιουσίες και λεφτά υπάρχουν…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου