ΛΑΜΠΕΡΟΣ ΓΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ

Μοίρασε το

ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΓΑΜΟ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ! Η ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ

Μπορεί οι φήμες για τον επερχόμενο “γάμο” ΑΤΕ και ΤΤ να οργιάζουν κι ένα χρυσοφόρο “πάρτι” να έχει στηθεί στο Χρηματιστήριο, πλην όμως υπάρχουν “κρυμμένα μυστικά” και “ντοκουμέντα” που αποδεικνύουν πως η δημιουργία μιας νέας ισχυρής κρατικής τράπεζας που θέλει να δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο, για να έχει παρεμβατικό ρόλο στην αγορά, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση.

Κι αυτό γιατί άλλο οι “καλές προθέσεις” κι άλλο η ουσία. Όσο κι αν κάποιοι θεωρούν πως η συγχώνευση των δύο τραπεζών  είναι θέμα χρόνου και η δημιουργία μια ισχυρής κρατικής τράπεζας, ένα βασικό εργαλείο πολιτικής στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως ο “γάμος” θυμίζει περιπτώσεις όπου ο γαμπρός σώζεται από τη μεγάλη “προίκα” της νύφης! Κι αυτό γιατί οι αδυναμίες της ΑΤΕ είναι γνωστές, όπως γνωστή είναι η κεφαλαιακή επάρκεια του Τ.Τ. 

Η ΑΤΕ βρέθηκε στο τέλος του 2008 σε δεινή θέση, καθώς ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έφθασε το 8,43%, αλλά σε αυτόν περιλαμβάνονται υβριδικά κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ, που αντλήθηκαν τον Ιούλιο του 2008, ενώ έγιναν και αρκετοί λογιστικοί χειρισμοί (εγγραφή χαμηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, υπολογισμός της απομείωσης αξίας θυγατρικών με τα ευνοϊκά στοιχεία του 2007 κ.α.) που «ανακούφισαν» τις πιέσεις στην κεφαλαιακή βάση. Η κερδοφορία μειώθηκε κατά 95%, σε λίγα εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες εξυγίανσης, η ΑΤΕ βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση και στην αγορά θεωρείται βέβαιο, ότι θα χρειασθεί σημαντικές κεφαλαιακές ενέσεις, που σε ποσοστό 80% θα δοθούν από το Δημόσιο, για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της συγκυρίας, αλλά και για να καλύψει τους νέους, αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2011. Ο βασικός προσανατολισμός διεθνώς είναι να ανεβεί στο 8% το ελάχιστο όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 capital, δηλαδή τα βασικά κεφάλαια κάθε τράπεζας (χωρίς να υπολογίζονται τα υβριδικά κεφάλαια) να αντιστοιχούν στο 8% των σταθμισμένων σύμφωνα με τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

Κατόπιν τούτου γίνεται σαφές ότι άλλο οι προσδοκίες που ευλόγως καλλιεργήθηκαν απ’ τους επενδυτές που άρχισαν να αγοράζουν μετοχές των δυο τραπεζών κι όλο το τι θα γίνει τελικά. Διότι αν σήμερα οι μετοχές των δυο τραπεζών παρουσιάζουν άνοδο, είναι γιατί οι επενδυτές “ανακάλυψαν” την πιθανή υλοποίηση των προεκλογικών σχεδίων του ΠΑΣΟΚ με δημιουργίας ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, υπό τον κρατικό έλεγχο. Όμως, ήταν αυτή η προεκλογική εξαγγελία που έκαναν προεκλογικά τους διεθνείς επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στις μετοχές των δυο τραπεζών. Στη λογική του η κρατική παρέμβαση συνδέθηκε  με ζημιές και τεράστιες επισφάλειες, όπως στο παρελθόν. Έτσι, η μετοχή του ΤΤ έπεσε κατά 17% και της Αγροτικής Τράπεζας 13% . Το ίδιο διάστημα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που είναι και το βαρόμετρο για όλο το ελληνικό χρηματιστήριο αυξήθηκε περίπου 12%.

Μήπως λοιπόν η άνοδος που παρατηρείται σήμερα δεν είναι αποτελέσμα της προσδοκίας ή της “βεβαιότητας” ορισμένων περί του “λαμπρού γάμου”, αλλά αποτέλεσμα της χαμηλής τιμής των μετοχών των δυο τραπεζών. Διότι αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών απέχει ελάχιστα από την λογιστική. Μήπως λοιπόν το σενάριο της συγχώνευσης άναψε απλώς τη σπίθα της ξαφνικής κερδοσκοπίας; Όπως κάθε σενάριο μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί….

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου