ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ Η ΑΓΟΡΑ

Μοίρασε το

της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

Προεκλογικά, η ΝΔ ρωτούσε το ΠΑΣΟΚ: «Που θα βρείτε τα λεφτά;» Ρωτούσε δηλαδή για τα 3,5 δισ. € που το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να ρίξει στην αγορά, προκειμένου να υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς και επανεκκίνηση της οικονομίας. Φαίνεται πως η ερώτηση δεν ήταν άνευ σημασίας. Όχι μόνο γιατί στη ΝΔ γνώριζαν πως η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί «μπροστά σε άδεια ταμεία». Αλλά γιατί έτσι θα δυσκόλευε το ΠΑΣΟΚ, όταν αναπόφευκτα θα ανέκυπτε η διαφορά αντίληψης δυο κυρίαρχων σχολών σκέψης στο ΠΑΣΟΚ, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Δεν πέρασαν λίγες μέρες απ’ την ορκωμοσία της κυβέρνησης κι η διαφορά φάνηκε. Από τη μια πλευρά, ο υπουργός  Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και από την άλλη η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Ο πρώτος υιοθετεί ευκολότερα τη «δημοσιονομική ορθοδοξία» των Βρυξελλών, η δεύτερη την μεγαλύτερη παρεμβατικότητα του κράτους, τον κρατικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Η απόκλιση σε θεωρητικό και ιδεολογικό επίπεδο άρχισε ήδη να αποτυπώνεται. Ο Παπακωνσταντίνου με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, πέτυχε να δημιουργήσει την εντύπωση πως αυτός θα είναι ο «τσάρος» της οικονομίας. Και πως εκτός του ότι θα είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, είναι αυτός  που συνδιαλέγεται με τους τραπεζίτες.

Ήταν μια εντύπωση που ενισχύθηκε από την άμεση (σχεδόν ταυτόχρονη με την αναγγελία ανάληψης των νέων του καθηκόντων) ανοδική κίνηση του τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το «πάρτι» συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες όταν ο νέος υπουργός έσπευσε να καθησυχάσει άπαντες πως δε τίθεται θέμα αντικατάστασης, ούτε του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, ούτε και του Προέδρου της Εθνικής Τ. Αράπογλου. Και το κυριότερο, ότι στο «δημόσιο πυλώνα» εντός του τραπεζικού συστήματος που σκεφτόταν να δημιουργήσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, δεν θα περιλαμβάνεται η Εθνική…

Φάνηκε λοιπόν από την πρώτη στιγμή, πως στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι να καθησυχάσει την τραπεζική αγορά. Το ερώτημα όμως είναι αν και πως θα καθησυχαστεί η υπόλοιπη αγορά, όταν επιβεβαιωθούν «πληροφορίες» που θέλουν την ένεση ρευστότητας των 3 δισ. € στην οικονομία, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, να ετεροχρονίζεται για το 2010. Ίσως, η απάντηση να βρίσκεται στην πίστωση χρόνου που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση για να νοικοκυρέψει τα δημοσιοοικονομικά και στην προσδοκία «καλύτερων ημερών», πολύ μετά το πέρας των 100 πρώτων ημερών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου