ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Μοίρασε το

– ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

– ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

– ΕΝΕΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ

– ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2010 ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Βαθειά ανησυχία προκαλεί στη νέα Κυβέρνηση η κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε και χαρακτηρίζεται ως «τραγική». Πάντως η βασική φιλοσοφία, που εκφράστηκε και προεκλογικά για την ανάταξη της οικονομίας, φαίνεται πως μένει εν ισχύει.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την οικονομία, με πρώτα βήματα την τόνωση της αγοράς και την στήριξη των νοικοκυριών. Βέβαια το ερώτημα που ανακύπτει σε αυτή την φάση είναι αν τα μέτρα που θα δρομολογήσει η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα είναι ικανά για να αναστρέψουν αυτό το κλίμα και αν θα χρειαστεί στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας που αποτυπώνεται και στο Πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, να τεθούν επί τάπητος και νέα υποστηρικτικά μέτρα διότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη απ’ ότι αρχικά υπολογίζονταν και η ύφεση φαίνεται να έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις.

Οι εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τώρα, στο 1,5% για το σύνολο του 2009, ύστερα από ένα μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Η εκτίμηση για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% το 2009, με δεδομένο το μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου χρόνου προϋποθέτουν μέσο -αρνητικό- ρυθμό ανάπτυξης 3% για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2009. Η αντιμετώπιση αυτής της δραματικής και διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης και η προσπάθεια αναστροφής της τάσης θα αντιμετωπιστεί , σε πρώτη τουλάχιστον φάση, με «ένεση ρευστότητας» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη τα σχέδια νόμου για την αύξηση της ρευστότητας τη στήριξη των εισοδημάτων, μέσω των οποίων θα γίνει αυτή η αναθέρμανση της αγοράς, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αυτές θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και κάποιες μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2010.

Το πρώτο σχέδιο νόμου θα φέρει τον τίτλο της αναθέρμανσης της αγοράς και  θα αφορά κυρίως στη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.

Το δεύτερο θα έχει ως τίτλο τη στήριξη των εισοδημάτων και  θα περιέχει την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.300 ευρώ και θα αφορά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι και 10.500 ευρώ. Επίσης, από τη ρευστότητα των 3 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν και οι αυξήσεις των μισθών πάνω από τα όρια του πληθωρισμού.

Επίσης θα προχωρήσει και η  κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία του δανειολήπτη που θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Οι αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν έπειτα από διαβούλευση δρομολογούνται  για  τον επόμενο χρόνο (Ιανουάριο με Μάρτιο).

Εξάλλου τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν στη Βουλή δύο ακόμα νομοσχέδια:

– Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων με υπηρεσίες μιας στάσης.

– Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, που θα προβλέπει και το πάγωμα για έναν χρόνο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κρίσης.

Πάντως οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2010. Στο μεταξύ ανοίγουν και οι φάκελοι των αποκρατικοποιήσεων που έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Όπως έλεγαν  Κυβερνητικοί κύκλοι  παραμένει η δέσμευση για την επανεξέταση της σύμβασης που υπέγραψε πέρυσι το υπουργείο Οικονομίας με την Deutsche Telekom , για τον ΟΤΕ, αλλά και η βούληση για συμμετοχή του Δημοσίου στο νέο εταιρικό σχήμα της Ολυμπιακής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου