ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Μοίρασε το

Παρέμβαση και στις Τράπεζες, μέσω της έντασης του ελέγχου του Δημοσίου και σχεδιασμού δράσεων, έθεσε επί τάπητος ο Γιώργος Παπανδρέου, στη ΔΕΘ καθώς πλέον παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να μπορεί το Κράτος, το Δημόσιο να παρεμβαίνει, όποτε χρειάζεται «ρυθμιστικά» στην αγορά και τον ανταγωνισμό ώστε να μην λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Ανεξαρτήτως , αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το πακέτο προτάσεων του κ. Παπανδρέου , αυτή την φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , παρουσίασε ένα συνεκτικό πρόγραμμα (τόσο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς τομείς το Σάββατο  , όσο και στην συνέντευξη τύπου της Κυριακή ) , το οποίο έχει μια πολιτική και οικονομική λογική . Στηρίζεται σε μια λογική «κεϊνσιανού τύπου» και στις προσεγγίσεις  κορυφαίων οικονομολόγων , όπως του Τζότζεφ Στίγκλιτς και του Πωλ Κρούγκμαν . Μια νέα δε αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος , το οποίο πυροδότησε την διεθνή οικονομική κρίση , είναι βασική συνισταμένη της νέας αντίληψης αλλά και ενός εναλλακτικού σχεδίου , το οποίο μάλιστα θα πάρει και διεθνή διάσταση , μέσω των προτάσεων της Επιτροπής Στίγκλιτς στη Σοσιαλιστική Διεθνή .

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ , άσκησε σκληρή κριτική στις τράπεζες που – όπως είπε  «έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ε.Ε.». Ανακοίνωσε και πάλι τη ρύθμιση και σταδιακή απαλλαγή υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τόνισε ότι «θέλουμε τις τράπεζες παραγωγούς ανάπτυξης και όχι κοινωνικής αδικίας».
Ο κ. Παπανδρέου «φωτογράφισε» την Εθνική, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ότι θα αποτελέσουν τον ισχυρό πυλώνα με τον οποίο το Δημόσιο θα παρεμβαίνει στην αγορά και στον ανταγωνισμό.

ΕΝΕΣΕΙΣ

Πάντως τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και στη  συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου, πατώντας στο ναρκοθετημένο έδαφος των τεράστιων ελλειμμάτων (είπε ότι μπορεί να είναι και πάνω από 8% του ΑΕΠ), μίλησε για στήριξη εισοδημάτων και επιχειρήσεων με «ενέσεις» χρήματος και μέτρα που απομακρύνουν την ανασφάλεια. Χρησιμοποίησε μάλιστα  στις ομιλίες του Σαββατοκύριακου τη λέξη «ρευστότητα» πάνω από δέκα φορές, δίνοντας τον τόνο μιας «λελογισμένης» επεκτατικής πολιτικής. Οσο για τους φόβους ότι οι Βρυξέλλες θα εναντιωθούν σ’ αυτήν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ε.Ε. και διασκεδάζοντας τους φόβους αυτούς πρόσθεσε ότι έχει έλθει σε επαφή με τους κ. Μπαρόζο, Αλμούνια και Τρισέ – για να δοθεί μεγάλη παράταση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό του νέου μείγματος πολιτικής που φέρνει στο πολιτικο-οικονομικό προσκήνιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι στο δίλημμα «ανάπτυξη ή σταθεροποίηση» δίνει περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη «για να κινηθεί η μηχανή της οικονομίας και της αγοράς», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΓΩΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ

Στοιχεία δε του νέου αυτού μείγματος είναι: πάγωμα δανείων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ελαφρά υψηλότερη του πληθωρισμού εισοδηματική πολιτική (+0,7%), κανένας νέος φόρος, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ (δηλαδή, περί τα 10 δισ. έναντι 9 δισ. του φετινού προϋπολογισμού), έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, αλλαγή του άδικου «Τειρεσία», αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και μέτρα προστασίας των δανειοληπτών.

Οι λέξεις «κλειδιά»  πάντως, που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου είναι «ρευστότητα» και «ασφάλεια». Από τα 5 νομοσχέδια, τα οποία θα προωθήσει μια πιθανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στις 100 πρώτες μέρες, τα δύο αφορούν αποκλειστικά τις δύο αυτές έννοιες-στόχους.

Κατά τον κ. Παπανδρέου, ένα από τα νομοσχέδια θα στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη ρευστότητα στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτού του νομοθετήματος παγώνουν τα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, χορηγούνται εγγυήσεις του Δημοσίου, αξιοποιούνται το ΤΕΜΠΜΕ και οι παγωμένες εγγυήσεις 15 δισ. από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών, δημιουργείται Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, αντιμετωπίζεται η μάστιγα των μεταχρονολογημένων επιταγών (λιγότερα μπλοκ θα εκδίδουν οι τράπεζες) κ.λπ.

Αμεση, κατά τον κ. Παπανδρέου, θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας με ειδικό νομοσχέδιο. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση με τις απολύσεις», τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο-απασχόληση με τα «μπλοκάκια» δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και προανήγγειλε -για να προωθηθεί η βεβαιότητα στους εργαζομένους- ότι θα ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να ελέγχονται και να εφαρμόζονται το 8ωρο, οι υπερωρίες, οι συλλογικές συμβάσεις, να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης για μείωση της απασχόλησης, θα αυξηθεί σταδιακά το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ενώ θα αλλάξει ριζικά το καθεστώς ενοικίασης των εργαζομένων, που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα. Για 4 χρόνια θα επιδοτούνται επίσης οι εισφορές των νέων και θα προωθηθούν προγράμματα κοινωνικής εργασίας για μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους ανέργους.

Το «συμμάζεμα» ή νοικοκύρεμα της οικονομίας, με κορυφαίο το δημοσιονομικό σφίξιμο, θα κρατήσει, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επί τρία χρόνια και θα προβλέπει επώδυνες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα, η έναρξη της επιχείρησης «ανείσπρακτα χρέη» και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Εκπληξη αποτέλεσε η αναγγελία Παπανδρέου ότι «τον πρώτο χρόνο ανοίγει (και πάλι) το Ασφαλιστικό» (ως μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος), αν και διευκρίνισε ότι «δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας». Επανέφερε στο προσκήνιο τη «βασική σύνταξη», που θα είναι 500 ευρώ για τον ένα και 950 ευρώ για το ζευγάρι συνταξιούχων, και είπε ότι είναι υπέρ των συγχωνεύσεων των Ταμείων, στα οποία, ως γνωστόν, έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου