ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Το σημερινό οικονομικό μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας και κεφαλαίου στα χέρια των λίγων, φθάνει στο τέλος του. Χρειάζεται, και αυτό ακριβώς προτείνουμε, ένα άλλο μοντέλο, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που θέτει τις πραγματικές ανάγκες κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου, στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Κι εμείς, αυτό το εννοούμε και το ονομάζουμε «πράσινη ανάπτυξη».

Πράσινη ανάπτυξη, που μπορεί να γίνει ο νέος στόχος της Ελλάδας. Όπως παλαιότερα ήταν στόχος να ενταχθούμε στην ΟΝΕ και να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο νέος στόχος της χώρας μας μπορεί και πρέπει να είναι, να πρωτοπορήσουμε στην ανάπτυξη, με την φιλική σχέση μας με το περιβάλλον, δηλαδή, την πράσινη ανάπτυξη.

Είναι ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που διασφαλίζει και διασφαλίζεται, θα έλεγα, από πέντε στόχους:
Πρώτα απ’ όλα, διασφαλίζουμε με την πρόταση αυτή την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια οικονομία χωρίς κοινωνικές ανισότητες.

Δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, με το περιβάλλον, με τον ίδιο του τον πολιτισμό.

Τρίτον, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Νέων τεχνολογιών, που σημαίνει επένδυση στην εκπαίδευση, επένδυση στον άνθρωπο, επένδυση στον νέο άνθρωπο, αλλά και στη δια βίου εκπαίδευση. Επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία, που θα επιτρέψει να αλλάξουμε τη σημερινή χρήση της ενέργειας και να την αντικαταστήσουμε με νέες, ήπιες μορφές ενέργειας, όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, τα ίδια τα κύματα της θάλασσας. 

Αυτές γίνονται, με τις νέες τεχνολογίες, οι νέες πηγές ενέργειας και βεβαίως, θα πρέπει να είναι οι νέες πηγές ενέργειας και για την Ελλάδα. Αυτές τις πηγές, ξέρουμε εμείς πολύ καλά, ότι τις έχουμε σε αφθονία. Δεν χρειάζεται να τις εισάγουμε. Είναι εδώ, είναι μέρος του πολιτισμού μας. Είναι μέρος της ιστορίας μας, ο ήλιος, η θάλασσα, η γεωθερμία, ο άνεμος. 

Γι’ αυτό είναι και η δύναμή μας. Και είναι σε αφθονία αυτή η δύναμή μας. Αυτή η δύναμη που προέρχεται από τους ίδιους τους τόπους μας, τα νησιά μας, τα βουνά μας, τις θάλασσές μας. Που θα δώσει δύναμη στην Περιφέρεια. Πολύ σωστά είπε ο Νομάρχης μας, ότι αυτή η νέα πράσινη ανάπτυξη θα ενδυναμώσει την Περιφέρεια, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους συλλογικούς φορείς, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν πια αυτές τις νέες μορφές τεχνολογίας και ενέργειας για την ανάπτυξη, με έναν τρόπο αποκεντρωμένο. 

Νέα δύναμη στην Περιφέρεια. Νέα δύναμη στον τοπικό πολιτισμό. Νέα δύναμη στη βιοποικιλότητα, αλλά και στην τόσο μεγάλη ομορφιά της ποικιλίας που έχει η Ελλάδα στον πολιτισμό της, από τη μουσική μέχρι και την παραγωγή. Δύναμη, που θα κάνει πολύ ξεχωριστό τον τουρισμό μας, πολύ ξεχωριστά και ποιοτικά τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και τα μέσα μεταφοράς, και τις κατοικίες τις οποίες χτίζουμε.

Αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα, συγκριτικά πλεονεκτήματα που ουσιαστικά τα είχαμε ξεχάσει, που είναι μέρος της ιστορίας μας, της παράδοσής μας, αλλά τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Όλα αυτά βεβαίως χρειάζονται ένα σχέδιο, ένα σχέδιο δημοσίων επενδύσεων, ένα σχέδιο για να φέρουμε και ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, ένα σχέδιο που θα φέρει καινούργιες δουλειές για τη νεολαία μας, ένα σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη, αυτή την πράσινη ανάπτυξη.

Το τέταρτο στοιχείο αυτής της πράσινης ανάπτυξης, είναι η Δημοκρατία μας, διότι ουσιαστικά θα δώσουμε πολλές δυνατότητες στην τοπική κοινωνία να απελευθερωθεί από αυτό τον βραχνά του συγκεντρωτικού και πελατειακού κράτους.
Θα μπορέσουμε να αποκεντρώσουμε λοιπόν και να δώσουμε δύναμη στον πολίτη, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στο να δοθεί και ασφάλεια και σιγουριά στον πολίτη, με τη συμμετοχή του, με τη φωνή του να είναι πιο δυνατή. Η Δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική. Πρέπει να δώσουμε νέο οξυγόνο στην έννοια της Δημοκρατίας κι αυτό πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Και τέλος, το πέμπτο σημείο είναι η Ελλάδα των ανοικτών οριζόντων, η Ελλάδα της πρωτοβουλίας, η Ελλάδα που έχει στόχους στην ευρύτερη περιοχή και που μπορεί να είναι πρωτοπόρος. Μια Ελλάδα πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.

Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν ακριβώς η οικονομική κρίση, πώς πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα μας οδηγήσει σε μια άλλη ανάπτυξη, με ανθρώπινο πρόσωπο, την πράσινη ανάπτυξη, πώς θα δώσουμε δύναμη στον πολίτη για να έχει λόγο, φωνή, συμμετοχή, μέσα από τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, αλλά και με νέους συμμετοχικούς θεσμούς και βέβαια, πώς θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, και στην καθημερινότητα, και στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτά είναι θέματα και ελληνικά, αλλά όπως βλέπω και μέσα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή  είναι κοινά θέματα, τα οποία όλοι αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς, η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει μια κυβέρνηση που, αντί να αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, υποβάθμισε, αποδυνάμωσε, αποδιοργάνωσε ένα ευνομούμενο κράτος, κομματικοποίησε τα πάντα και κυριαρχεί η λογική της πελατειακής σκοπιμότητας.

Ο πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά από αποκαλύψεις διαφθοράς και, βεβαίως, πολλοί αισθάνονται δυσπιστία ακόμα και απέναντι στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αισθάνονται ότι δεν μπορεί να αυτοπροστατευθεί και να προστατεύσει τα συμφέροντα του κάθε πολίτη, το βιος, τον κόπο, τη φορολογία την οποία πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, τον δημόσιο πλούτο ο οποίος ανήκει στον Έλληνα πολίτη.

Περνά σήμερα η Ελλάδα μια περίοδο βαθιάς κρίσης, οικονομικής κρίσης, πολιτικής κρίσης, θεσμικής κρίσης και κρίσης αξιών. Και βιώνουμε όλοι μας, όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αυτή την ανασφάλεια. Ανασφάλεια, που ξεκινά από το χώρο της υγείας, από το αν αύριο θα έχουμε σύνταξη, αν η παιδεία θα μας δώσει προοπτική, αν υπάρχει πρόνοια για τον πιο αδύναμο, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά ακόμα και για τα εθνικά μας θέματα. 

Ανασφάλεια, καθώς βλέπουμε μια κυβέρνηση χωρίς πολιτικές, χωρίς βούληση, που δεν μπορεί να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, αλλά που έχει μάθει πολύ καλά να υπηρετεί «ειδικά συμφέροντα», τους λίγους, τους «ημέτερους», τους ισχυρούς. Αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε. Και αυτό είναι που θα ανατρέψουμε, και σύντομα. Όποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές, θα ανατρέψουμε αυτή την αντίληψη, ώστε επιτέλους το ελληνικό κράτος να είναι ευνομούμενο, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του πολίτη και κανένα άλλο συμφέρον. Αυτό, θέλω να ξέρετε, ότι το εγγυόμαστε, το εγγυώμαι προσωπικά. 

Εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις, έχουμε αποδείξει με τις προτάσεις μας ότι είμαστε επίκαιροι όσο ποτέ. Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε λύσεις. Λύσεις, βέβαια, που θα χρειαστούν και τη δική σας συμμετοχή. Συμμετοχή, όχι μόνο για να φθάσουμε, και θα φθάσουμε να γίνουμε κυβέρνηση αυτής της χώρας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, αλλά από την επομένη των εκλογών, για να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να δουλέψουμε για μια άλλη Ελλάδα.

Μια Ελλάδα ευνομούμενη, μια Ελλάδα της κοινωνικής συνοχής, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης, μια Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, μια Ελλάδα της σιγουριάς και της ασφάλειας, μια Ελλάδα που δίνει ξανά προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά, αλλά και σιγουριά στους απόμαχους της εργασίας.

(Το άρθρο αυτό είναι η ομιλία – παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην λήξη των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο από 12-16 Ιουλίου 2007)

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου