ΑΕΠ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ “ΚΑΛΗΣ” ΧΩΡΑΣ

Μοίρασε το

Το ΑΕΠ είναι ένας δείκτης που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 στην Αμερική μετά το μεγάλο κραχ, προκειμένου μπορεί να βοηθήσει την επανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και να την κάνει να ξεπεράσει τις αμαρτίες του παρελθόντος της, οι οποίες ευθύνονταν για την κατάρρευση μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας ενώ στην συνέχεια εξαπλώθηκαν και “σε όλους τους άλλους”, οδηγώντας τη Γερμανία στην κατάρρευση, την έλευση του Χίτλερ και τη δόμηση της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η οποία με τη δική της σειρά οδήγησε στην καταστροφή ολόκληρης της Ευρώπης και ενός μεγάλου μέρους του πολιτισμού και του ανθρωπίνου πληθυσμού σε όλον τον Κόσμο.

[quote text_size=”small”]

Ποτέ δεν νοήθηκε όταν το ΑΕΠ δημιουργήθηκε ότι ήταν πανάκεια για όλα τα προβλήματα ή ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ευρέως προκειμένου μετριέται η ανταγωνιστικότητα, η δημιουργικότητα και, ακόμα ευρύτερα, η καλή ή κακή επίδοση της οποιασδήποτε οικονομίας, η οποία πάντοτε είναι μέρος και όχι το όλον της όποιας κοινωνίας.

[/quote]

Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις – ελλείψη μέτρου, αγωγής και αρμονίας – οι άνθρωποι παρασύρθηκαν και αναγνώρισαν το ΑΕΠ πλέον ως ευαγγέλιο, αντί για έναν από τους πολλούς δείκτες-εργαλεία που φτιάχτηκε να είναι, και – ίσως – είναι.

Δεδομένου ότι το συστηματάκι αυτό της αναγνώρισης του ΑΕΠ ως του βασικού δείκτη για την χάραξη της πολιτικής των κρατών κατέρρευσε το 2008, μαζί με τον “υπαρκτό καπιταλισμό”, μήπως αντί να προχωρούμε σε μαζικούς πολέμους όλων εναντίον όλων και του ισχυρότερου όλων έναντι “όλων των άλλων”, όπως πολύ καλά κάνουμε μέχρι σήμερα σαν ανθρωπότητα, μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε την παράνοια του ΑΕΠ και να συζητήσουμε για δείκτες με πραγματική αξία για την προαγωγή του πολιτισμού, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού αντί του ανταγωνισμού και του πολέμου;;;

Μια πολύ καλή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο Δείκτης της Καλής Χώρας – the Good Country Index – ο οποίος κατατάσσει τις χώρες με βάση την συνεισφορά τους και την παροχή ιδεών και τεχνογνωσίας στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, του Πολιτισμού, της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας, της Παγκόσμιας Τάξης, του Πλανήτη και του Κλίματος, της (κοινωνικής και προσωπικής) Ευημερίας και Ισότητας, της Υγείας και της Καλής Διαβίωσης.

Με βάση αυτόν τον δείκτη, η κάλλιστη χώρα στον κόσμο είναι η Ιρλανδία και μέχρι την 11η θέση όλες οι χώρες είναι Ευρωπαϊκές, η Γερμανία είναι στη 13η θέση, η ‪Κύπρος‬ στη 18η θέση, οι ΗΠΑ στην 21η και η ‪Ελλάδα‬ στην 30η. Αντί να παλεύουμε μονόχνωτα για οικονομικούς δείκτες ζητώντας και παζαρεύοντας νομίσματα – που είναι άλλα από τα πράγματα, όπως λέει η Ελληνική γλώσσα και βασίζονται σε φανταστικές, νομισματικές και όχι ουσιαστικές, αυθύπαρκτες αξίες – μήπως να αρχίσουμε να παλεύουμε για πιο ουσιαστικά και πραγματικά ζητήματα, ανεβάζοντας τη χώρα μας στο δείκτη της Καλής Χώρας, οπότε θα προκύψουν και τα νομίσματα;;;

[quote text_size=”small”]

Το ΑΕΠ είναι παιχνίδι άμετρων ανθρωποειδών και τα νομίσματα το μέσο της ισχύος τους, το γήπεδό τους. Το δικό μας γήπεδο και μέσο της ισχύος είναι – ή τουλάχιστον ήταν – οι ιδέες και η αρετή, το περιβάλλον και άνθρωποι, η ουσία και η φιλοσοφία της εξουσίας, ήτοι της έξωθεν ουσίας. Ας αλλάξουμε γήπεδο επιτέλους!

[/quote]

Είναι κανόνας των αθλημάτων αυτός όλων: αν αγωνίζεσαι σε ξένο γήπεδο, με κανόνες που άλλος ελέγχει και δεν είναι σταθεροί αλλά αλλάζουν κατά το δοκούν, με ανταγωνιστές αντί για συναγωνιστές που έναντι της Νίκης δεν βάζουν μέτρο στη δράση τους, πάντοτε θα χάνεις! Όπως και αν από την άλλη αγωνίζεσαι σε δικό σου γήπεδο με κανόνες σταθερούς και μετρημένους και βάση την ευγενή άμιλλα, τότε κερδίζει ο καλύτερος και βελτιώνονται όλοι οι άλλοι, αντί να γίνονται χειρότεροι στην ουσία τους, όπως στην πρώτη περίπτωση – την σημερινή – συμβαίνει.

Όπως λέει ο ‪Simon Anholt‬ του the Good Country Index: “το προσπαθήσαμε με τον δικό σας τρόπο και δεν δούλεψε. Ας δοκιμάσουμε κάτι καινούριο.” Ας εφαρμόσουμε έναν νέο τρόπο για να βλέπουμε και να μετράμε τον εαυτό μας και τους άλλους και ας προσπαθήσουμε σ’ αυτό να βγούμε πρωταθλητές. Είναι πλέον απαραίτητο.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου