ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟ “ΠΡΟΞΕΝΙΟ” ΑΤΕ – ΤΤ

Μοίρασε το

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ NEW DEAL ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΓΑΜΟ

ΣΤΑ… ΒΡΑΧΙΑ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΟΡΓΙΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ 15,25%

Η κυβέρνηση, δια του Γιώργου Πεταλωτή, διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τη συγχώνευση της ΑΤΕBank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο. Το εργαλείο άσκησης πολιτικής στον πιστωτικό τομέα που αναζητά η κυβέρνηση, ώστε να παρεμβαίνει στην τραπεζική αγορά και να επηρεάζει τους όρους του ανταγωνισμού, δεν θα είναι τελικά αυτό που κάποιοι θα επιθυμούσαν – αν υπήρξε ποτέ τέτοιου είδους επιθυμία…

Κι αυτό γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση είχε όντως εξετάσει το συγκεκριμένο σενάριο, από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι η συγχώνευση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε ενίσχυση των κεφαλαίων της ΑΤΕ από το Δημόσιο.  Για αυτό κι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι μάλλον η δραστική αναδιάρθρωση της ΑΤΕ – με την απαραίτητη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση του Δημοσίου – για να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά η επιβάρυνση μιας άλλης κρατικής τράπεζας με σημαντική ρευστότητα. 

Μια αναδιάρθρωση που κρίνεται αναγκαία, όσα τα οικονομικά και χρηματιστηριακά στοιχεία που παρουσιάζονται στους αναλυτικούς πίνακες της JP Morgan για τις τράπεζες της Ευρώπης, αποκαλύπτουν όταν κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης της ΑΤΕ είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου. Συγκεκριμένα, για το 2008 ο δείκτης Tier 1 των τραπεζών του δείγματος της JP Morgan διαμορφώθηκε στο 8,8%, την ώρα που της ΑΤΕ ήταν μόλις στο 6,6% κι αυτό παρά την κρατική ενίσχυση των 675 εκ. € που καταβλήθηκε φέτος και αντιστοιχούσε στο 75% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας, πριν την “ένεση”. Μάλιστα, μετά την εισροή κρατικών ενισχύσεων, ο μέσος όρος ανέβηκε στο 11,5%, την ώρα που για την ΑΤΕ δεν προβλέπεται να υπερβεί το 6,7%!

Από την άλλη πλευρά αποδεικνύεται ότι μετά από προσπάθειες 5,5 χρόνων της Διοίκησης Μηλιάκου, η πολυπόθητη εξυγίανση της τράπεζας δεν επετεύχθη. Η σχέση λειτουργικών εξόδων και κερδών, διαμορφώθηκε πέρυσι σε 73,7%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο δείγμα τραπεζών, (το αντίστοιχο ποσοστό του Τ.Τ. βρίσκεται στο 81,4%) και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 76,6%. Παράλληλα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 18,7% και θα μειωθούν, φέτος, κατά 6,8%, οδηγώντας την τράπεζα σε απώλεια του ενός τετάρτου των εσόδων της, καθώς ούτε η ενίσχυση των χορηγήσεων θα αποδώσει με τα δάνεια να αυξάνονται για φέτος μόλις κατά 1,2% (μ.ο. 3%) – όπως προβλέπει η JP Morgan.

Η απογοητευτική εικόνα της τράπεζας αποδίδεται στη διαχείρηση της Διοίκησης Μηλιάκου που είχε τοποθετήσει 767 εκ.€ σε δομημένα προϊόντα και hedge funds υψηλού κινδύνου που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στην τράπεζα, δικαιώνοντας το ΠΑΣΟΚ που ως αξιωματική αντιπολίτευσης είχε καταγγέλει τις πρακτικές Μηλιάκου προσφεύγοντας δυο φορές στη Δικαιοσύνη. Η πρώτη εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο αρχείο, ενώ μετά τη δεύτερη μηνυτήρια αναφορά και την προσθήκη νέων στοιχείων, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα δικαστική έρευνα.

Αποδείχθηκε λοιπόν πως το συγκεκριμένο σενάριο, εμπνεύστηκαν και διακίνησαν μέσω στοχευμένων δημοσιευμάτων στον Τύπο, συγκεκριμένοι τραπεζικοί κύκλοι – γνωστοί στο NEW DEAL – που είχαν σκοπό να βάλουν εναντίον άλλων τραπεζικών συμφερόντων και παράλληλα να επιδοθούν σε άλλη μια ακατάσχετη κερδοσκοπία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου