ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ Η “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ”

Μοίρασε το

– ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΖΟΤΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΣΕΝ

– ΜΗΝ ΜΕΤΡΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΕΠ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΥΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

 – ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

– ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

– ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ‘ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ G20

«Η φαντασία στην εξουσία», ήταν το σλόγκαν που κυριαρχούσε στην ανεπτυγμένη Δύση και με επίκεντρο το τότε εξεγερμένο Παρίσι, τον Μαϊο του 1968. Ήταν η εξέγερση κατά της κοινωνίας της αφθονίας και του θεάματος, από μια δυναμική νέα γενιά που απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη επιχειρούσε να επιβάλλει μια νέα κουλτούρα και νέα ήθη. 41 περίπου χρόνια μετά και εν μέσω μιας γενικευμένης και σοβαρότατης διεθνούς οικονομικής κρίσης που γονατίζει τις οικονομίες και παράγει εκατομμύρια ανέργους και νεόπτωχους, φαίνεται πως έρχεται η «επανάσταση κατά των αριθμών» με τον σλόγκαν «η ευημερία στην εξουσία».

Στην επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου – τυπικά τουλάχιστον – από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης με την κατάρρευση της «Λίμαν Μπράδερς», δύο κορυφαίοι νομπελίστες  οικονομολόγοι , ο Ινδός Αμαρτία Σεν και ο Αμερικανός Τζότζεφ Στίγκλιτς , ταράζουν τα νερά με μια αιρετική , αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπη προσέγγιση για ένα νέο πρώτυπο ανάπτυξης , πάνω από τα συντρίμμια που αφήνει η διεθνής κρίση.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι ουσιαστικά καλούν σε μια «επανάσταση κατά των αριθμών» , σε μια αλλαγή του τρόπου που προσεγγίζουμε την οικονομία και τους δείκτες της .  Κεντρική ιδέα της πρότασης είναι ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην ποιότητα ζωής των πολιτών αντί στη στείρα μέτρηση της οικονομικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, η οποία στην πραγματικότητα μάς παραπλανά: «Εάν εξαπλωθεί η επιδημία της νέας γρίπης, η δραστηριότητα στα εργαστήρια και τα νοσοκομεία θα ενισχύσει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, αύξηση της ευημερίας για τους πολίτες», εξηγεί ο Ανρί Στέρντινιακ από το γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικής Κατάστασης.

Το ΑΕΠ είναι ένας παραπλανητικός δείκτης για την ανάπτυξη, λένε οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι. Στο επίκεντρο των μετρήσεων πρέπει να μπει ο άνθρωπος και δείκτες όπως η ευτυχία και η ποιότητα ζωής.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη μετράται με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν , δηλαδή με το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγει μία χώρα σε ένα έτος. Ωστόσο η νέα άποψη των δύο σημαντικών οικονομολόγων είναι να μετράται η οικονομική πρόοδος και μέσω μιας σειράς «δεικτών ευτυχίας» :

1. Ισορροπία δουλειάς – ζωής . Σημαντικό ρόλο παίζει η αναλογία ωρών εργασίας και ελεύθερου χρόνου.
2. Κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η αγορά βενζίνης μπορεί να βοηθά την οικονομία, αλλά το κυκλοφοριακό αυξάνει την ρύπανση.
3. Ικανοποίηση .Είναι αναγκαίο να ερωτούνται πόσο ευτυχείς και ικανοποιημένοι από την ζωή τους νιώθουν οι πολίτες .
4. Ανακύκλωση. Μειώνει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον.
5. Ανασφάλεια . Νοιώθουν οι πολίτες οικονομικά και σωματικά ασφαλείς στο σπίτι τους;
6. Ισότητα των φύλων. Αντιμετωπίζονται ισότιμα άντρες και γυναίκες στο σπίτι και στην εργασία. 
7. Ενασχόληση με το σπίτι. Υπάρχει χρόνος για την οικοκυρική και την φροντίδα των παιδιών ;
8. Φορολόγηση. Οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος;

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2008 , ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί , ζήτησε από τους δυο νομπελίστες, τον Αμερικανό Στίγκλιτς και τον Ινδό Σεν, να ηγηθούν μιας επιτροπής σοφών, η οποία θα μελετούσε έναν νέο τρόπο μέτρησης του ρυθμού ανάπτυξης. Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι δέχθηκαν την πρόταση κι έπειτα από 18 μήνες παρέδωσαν στον Σαρκοζί το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε επισήμως την έκθεση την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου,   στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η μέρα που επέλεξε για την παρουσίαση δεν είναι τυχαία: Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2008, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, κατέρρευσε η Λίμαν Μπράδερς, ανοίγοντας τον δρόμο στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το κραχ του ΄29. Επιπλέον, σε δέκα μέρες οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου θα συγκεντρωθούν στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ για την προγραμματισμένη σύνοδό τους. Η πρόταση των Στίγκλιτς και Σεν θα μπορούσε να είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας- τουλάχιστον σε αυτό ευελπιστεί ο Νικολά Σαρκοζί, απειλώντας επιπλέον ότι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία για τα μπόνους των τραπεζιτών.

ΟΜΠΑΜΑ: ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στο μεταξύ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Μπάρακ Ομπάμα, θέτει επί τάπητος νέο θεσμικό πλαίσιο εποπτικού χαρακτήρα για αγορά και τράπεζες και ζητεί το όλο θέμα να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των 20 ισχυρών στο Πίτσμπουργκ . Παράλληλα και πάλι επιτέθηκε για τα μπόνους που δίνονται στα golden boys. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέλυσε τα μαθήματα της κρίσης σε δημόσια ομιλία του , ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η οποία συμπαρέσυρε πληθώρα άλλων κολοσσών.

“Η οικονομική θύελλα, αρχίζει να διαλύεται” δήλωσε ο Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι “χρειάζεται ακόμα λίγο καιρό η κρατική στήριξη στην ομοσπονδιακή οικονομία, αν και σε βαθμό μειούμενο”. 

Τόνισε επίσης, ότι ο αμερικανός φορολογούμενος επωφελήθηκε ήδη, σε ποσοστό 17% ως προς το εισόδημά του, από τα κρατικά μέτρα στήριξης της Οικονομίας. Δήλωσε ωστόσο ότι “δεν είναι ικανοποιημένος που τόσα εκατομμύρια συμπολιτών δεν έχουν δουλειές”. “Μπορώ ωστόσο να δώσω τη διαβεβαίωση ότι η οικονομική θύελλα της διετίας που συμπληρώνεται, αρχίζει πλέον να διαλύεται”, πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε,  όταν σε περίπου 10 ημέρες συναντηθεί στο Πίτσμπουργκ η ομάδα G20, “να λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της μετατροπής του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος”. 

Για τις αμερικανικές αγορές, ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ “νέου θεσμικού κανονιστικού πλαισίου, εποπτικού χαρακτήρα” και ζήτησε από το Κογκρέσο έως το τέλος του 2009 η σχετική νομοθεσία να έχει κυρωθεί (…) κάτι που μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη μιας τόσο βαθιάς κρίσης” συνεπαγόμενης μακρά ύφεση για την αμερικανική οικονομία, όπως δήλωσε. 

“Πραγματοποιούμε ουσιώδεις αλλαγές” επισήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ τη σχεδιαζόμενη θεσμική μεταρρύθμιση που θα αφορά τις αγορές και την εποπτεία τους την προανήγγειλε “ισχυρή”.

O Ομπάμα κατηγόρησε ευθέως τη Wall Street ότι, “δεν άντλησε τα μαθήματα” από τα δικά της σφάλματα, τα οποία πυροδότησαν την πρωτόγνωρη μετά τη δεκαετία του 1930 κρίση της αμερικανικής οικονομίας.

Προϊδέασε ότι “επάνοδος στην οικονομική ομαλότητα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως “ανοχή” της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι σε συμπεριφορές και κινήσεις σαν αυτές, που οδήγησαν στην κρίση. 

Επίσης δημόσια καυτηρίασε την πρακτική των “μπόνους” εξεχόντων στελεχών του οικονομικού χώρου, ενώ εκατομμύρια Αμερικανών πένονται.

“Μην περιμένετε την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας, ούτε τη συναίνεση των μετόχων, αλλά πάρτε την πρωτοβουλία από μόνοι σας να διακόψετε αυτές τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών σας”, πρότεινε στους ιθύνοντες της Wall Street ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος προετρεψε τους ίδιους τους υπεύθυνους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας,να προστατεύουν στο μέλλον καλύτερα τον μέσο Αμερικανό από τις “μελανές” πρακτικές πολλών εμπορικών τραπεζών.

ΠΗΓΕΣ : www.huffington post.com ,  TA NEA (www.tanea.gr), www.nooz.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου