ΤΩΡΑ Η ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Μοίρασε το

της ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος από τη νέα, τρίτη για φέτος αύξηση του ΦΠΑ. Δεν χρειάζεται να το πουν οι ειδικοί. Το λέει η λογική. Η έμμεση φορολογία πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και το εμπόριο, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η ακρίβεια νεκρώνει τα πάντα σε μια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από ζωντάνια για να πάρει μπρος. Μια χώρα ακριβή και με υψηλή φορολογία δεν προσελκύει επενδυτές, εγχώριους ή ξένους. Και χωρίς επενδύσεις ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Και χωρίς ανάπτυξη δεν παράγεται νέος πλούτος. Και χωρίς την παραγωγή νέου πλούτου κανένα χρέος δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί.

Παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος, μίλησε εκ νέου για γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει και συγκρούσεις με «συντεχνίες» που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ καλεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με τον εαυτό της και να κάνει ό,τι δεν έκανε επί πέντε χρόνια η ΝΔ που υποτίθεται δεν ήταν ο εαυτό της.

Έχουμε φτάσει στο σημείο της σύγκρουσης. Όλες οι ενδείξεις εκεί οδηγούν. Τα περιθώρια του ιδιωτικού τομέα εξαντλήθηκαν. Προ ημερών ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος το είπε ευθαρσώς. Άλλα περιθώρια θυσιών, ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει. Ήρθε η ώρα του δημόσιου τομέα να θυσιαστεί. Είναι αδιανόητο ο υπουργός Οικονομικών να παραδέχεται ότι υπάρχουν υπάρχουν μισθοί των ΔΕΚΟ τριπλάσιοι απ’ τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, ένα σωρό επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα να μπαίνουν μέσα καθημερινά επιβαρύνοντας με υπέρογκα ποσά τους Έλληνες φορολογούμενους και να μη γίνεται τίποτα.

Σε λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου θα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία, όχι για αυτά που κάνει, αλλά για αυτά που δεν κάνει. Κι αυτό που το ΠΑΣΟΚ δεν τον αφήνει να κάνει, είναι να περιορίσει την ασύλληπτη σπατάλη του δημόσιου τομέα, να εξαλείψει τα παράλογα προνόμια των υπαλλήλων του και να θέσει τέλος σε αυτή την ομηρεία της ελληνικής οικονομίας που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και εξαναγκάζει σε μετανάστευση το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Χρειάζονται πράγματι γενναίες αποφάσεις. Ήρθε η ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον σκληρό πυρήνα του εκλογικού σώματος που συνέβαλε καθοριστικά για να επανέλθει στην εξουσία. Από κάπου θα χάσει, από κάπου αλλού θα κερδίσει. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα του επιτρέπει να ελπίζει ότι κάποιο άλλο είδος ψηφοφόρων θα εκτιμήσουν την προσπάθεια του.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου