ΤΟ Χ.Α. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΟΩΡΑ

Μοίρασε το

Η σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία εχει περιέλθει η ελληνική οικονομία εχει δημιουργήσει μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στους επενδυτές, στους επιχειρηματίες και στα νοικοκυριά. Η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η άρση της τραπεζικής αργίας και η εφαρμογή κανόνων που αφορούν τα capital controls είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανακτηθεί ένα μέρος της εμπιστοσύνης που έχει χαθεί τους τελευταίους μήνες.

Ενα πρόωρο και βιαστικό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πριν να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το που πηγαίνει η χώρα, με ποια χρηματοδότηση και ακόμη με ποιό τρόπο θα κάνουμε τις συνήθεις μας συναλλαγές μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κατάχρησης της αγοράς. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας και της γενικής έλλειψης ρευστότητας ουσιαστικά θα έχουμε μια αγορά μόνο πωλητών!

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα υποστεί σημαντικές ζημιές έχοντας κάνει ελάχιστες συναλλαγές. Αγορά κλειστή, δεν είναι αγορά –συμφωνούμε όλοι. Αλλά και αγορά χωρίς ίσους κανόνες και διαφάνεια δεν μπορεί να υπάρχει.

[quote text_size=”small”]

Πρέπει το τοπίο να ξεκαθαρίσει, πρέπει να προστατεύσουμε το επενδυτικό κοινό και τις εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

[/quote]

Το σχέδιο που συζητείται για την εφαρμογή των capital controls στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών προβλέπει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για την αγορά μετοχών. Ταυτόχρονα οι πωλήσεις τίτλων από επενδυτές του εξωτερικού θα εκκαθαρίζονται κανονικά από τους θεματοφύλακες τους, αποδίδοντάς τους το προϊόν της πώλησης στο εξωτερικό.

Αυτό αποτελεί στρέβλωση, δημιουργεί μια αγορά πωλητών και θέτει τις προϋποθέσεις μιας κρίσης υποτίμησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κρίση υποτίμησης επιτείνει περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει σε τίποτε. Το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ανοίξει όταν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ανοίξει με ίσους κανόνες για έλληνες και ξένους, αγοραστές ή πωλητές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου