Το κόλπο του Τσίπρα με το ΔΝΤ

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αποκαλύπτει το κόλπο που ετοίμαζε ο Αλέξης Τσίπρας για να ξοφλήσει το ΔΝΤ με δανεικά από τις αγορές και να εμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία ως ήρωας. Πλην όμως, το απρόοπτο με την τραγωδία στο Μάτι χάλασε το σχέδιο του. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αποκαλύπτει το κόλπο που ετοίμαζε ο Αλέξης Τσίπρας για να ξοφλήσει το ΔΝΤ με δανεικά από τις αγορές και να εμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία ως ήρωας. Πλην όμως, το απρόοπτο με την τραγωδία στο Μάτι χάλασε το σχέδιο του.


Την ημέρα που η φωτιά στο Μάτι έστελνε 100 ανθρώπους στον τάφο και άλλους τόσους στο νοσοκομείο με βαρειά εγκαύματα, ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε στην ναφθαλίνη ένα τέχνασμά του. Αυτό της εξόφλησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με λεφτά που η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές.

Το σχέδιο αυτό, πριν τις πυρκαγιές, είχε υπαινιχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του. Ο υπουργός Οικονομικών όμως δεν ήταν σύμφωνος με τον πρωθυπουργικό σχέδιο. Σήμερα, το σχέδιο Τσίπρα επανέρχεται στο προσκήνιο. Αφορμή η επιτυχημένη έξοδο στις αγορές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία άντλησε περί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ με επιτόκιο 2,5%.

Σχέδιο με το μαξιλάρι στα 58 δισ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι ακόμη και με 3,5% επιτόκιο, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει χρήμα από τις αγορές. Χρήμα που θα έλθει να προστεθεί στο περίφημο «μαξιλάρι». Ως γνωστόν, στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν παράγοντες σε μυστικά road shows προβάλλεται το επιχείρημα (για να καθησυχαστούν οι επενδυτές) ότι το «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με τα πλεονάσματα των επομένων ετών, δημιουργούν ένα αποθεματικό ασφαλείας της τάξεως των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποσό αρκετό για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας την επόμενη τετραετία. Το επιχείρημα αυτό προέβαλαν κυβερνητικοί παράγοντες σε συναντήσεις που έγιναν με εκπροσώπους της αγοράς στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Όμως συνεχίζονται και σε κατ’ ιδίαν επίπεδο.

Κόλπο του Τσίπρα να εξοφλήσει το ΔΝΤ

Ο σκοπός του πρωθυπουργού είναι να εξαγοράσει τα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ. Να εξοφλήσει το Ταμείο στο ακέραιο. Και έτσι να απαλλαγεί από την παρουσία του. Μαζί, και τις διαφωνίες του για τις συντάξεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους μισθούς κλπ.

Το τελευταίο «κτύπημα» της Κριστίν Λαγκάρντ δεν ενθουσίασε το Μαξίμου. Όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, με καλή γνώση των σχεδιασμών του Μαξίμου, στόχος είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές να συνδυασθεί με επιτόκιο της τάξεως του 3,5%, έτσι ώστε να κινηθεί στα επίπεδα των επιτοκίων που δανειστήκαμε από το ΔΝΤ και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να μείνει ουδέτερο.

Η δε «ηρωϊκή» εξόφληση του Ταμείου θα συνοδευτεί και με άρση των capital controls για το εσωτερικό. Γεγονός θετικό βεβαίως για τις επιχειρήσεις και τις συναλλαγές τους.

Η προεκλογική περίοδος φαίνεται να ξεκινά για καλά και το παιχνίδι χοντραίνει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου