ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΓΙΟΥΑΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ

Μοίρασε το

Το ευρώ θα υποστεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τη Δευτέρα 30.11.2015 να συμπεριλάβει το κινεζικό γιουάν στο νομισματικό καλάθι του (SDR) . Το κινεζικό νόμισμα θα είναι το πέμπτο νόμισμα του καλαθιού, το οποίο αποτελείται σήμερα από το δολάριο, το ευρώ, η στερλίνα και το γεν.

Η απόφαση του ΔΝΤ προβλέπει ότι ο συντελεστής βαρύτητας του ευρώ στο SDR θα μειωθεί στο 30,93% από 37,4% από την 1η Οκτωβρίου 2016, όταν το γιουάν θα ενταχθεί στο καλάθι με έναν συντελεστή 10,92%. Αντίθετα, ο συντελεστής του δολαρίου θα παραμείνει ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 41,73% από 41,9%. Αξιοσημείωτη είναι και η απώλεια του ειδικού βάρους συμμετοχής της στερλίνας, καθώς από την τρίτη θέση που έχει σήμερα με συντελεστή 11,3% θα υποχωρήσει στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,09%. Στην τέταρτη θέση θα παραμείνει το ιαπωνικό νόμισμα, με συντελεστή 8,33% από 9,4%.

[quote text_size=”small”]

Το ευρώ έχει κατρακυλήσει 13% έναντ.ι του δολαρίου φέτος, μία μείωση που είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας, ενώ οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου περιόρισαν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

[/quote]

Η πιθανότερη επίπτωση θα υπάρξει στα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ, καθώς το γιουάν, με το πέρασμα του χρόνου, θα αρχίσει να θεωρείται το κύριο εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα στο δολάριο, αντικαθιστώντας το ευρώ στον ρόλο αυτό. Πάντως δεν αναμένει να υπάρξουν άμεσα μεγάλες αγορές του γιουάν, λόγω της ένταξής του στο SDR. Από το 1999, όταν εισήχθη το ευρώ, πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι να αρχίσουν οι διαχειριστές αποθεμάτων να τα διαφοροποιούν υπέρ του κοινού νομίσματος. Επομένως, δεν πρέπει να αναμένουμε ισχυρές εισροές στο γιουάν βραχυπρόθεσμα από διαχειριστές που αποστρέφονται τον κίνδυνο.

Η απόφαση του ΔΝΤ αποτελεί την πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του SDR από το 1999, όταν το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο. Αποτελεί, επίσης, ορόσημο σε μία πορεία δεκαετιών του γιουάν για την απόκτηση διεθνούς αξιοπιστίας του. Δεν προβλέπεται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα αποθέματά τους σε ευρώ δραματικά βραχυπρόθεσμα. Γεγονός όμως είναι ότι οι αλλαγές στο SDR και η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων του ευρώ θα το κάνουν πιθανόν λιγότερο δημοφιλές στους διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου